Avi/ujkelet.live

A háború 101. napja: Ma sem maradtunk gázai rakétatámadás nélkül. Terroristák délután 1 óra körül rakétákat lőttek ki a határ melletti Sza’ad és Kfar Azza közösségekre, sérülés nem történt.

Pszichológiai hadviselés: A Hamász terrorszervezet tegnap közzétett egy videót három túszról. Az összeszerkesztett felvételeken Noa Argamani, Joszi Sarabi és Itaj Szvirszky látható, akik azonosítják magukat, és arra kérik az izraeli kormányt, hogy tegyék lehetővé hazatérésüket. Nyilvánvalóan minden egyes szót a szájukba adtak.

A Hamász azt kérte a nézőktől, hogy tippeljék meg, mi lett velük: mindhárom él, mindhárom halott vagy van köztük halott és sebesült is. Azt ígérték, ma este elárulják élnek-e vagy meghaltak.

Liora Argamani, Noa édesanyja novemberben szívszorító videóban osztotta meg, hogy agyrákja van és látni szeretné lányát mielőtt meghal.

Joe Biden amerikai elnök és a Vöröskereszt segítségét kérte, hogy szabadítsák ki lányát. A videó végén pedig üzent Noának arra az esetre, ha szabadulását már nem érné meg.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este kivonta Gázából a 36. hadosztályt frissítés és tréningezés céljából, így három hadosztály maradt harcolni a Hamász ellen az övezetben.

  • A 162. hadosztály továbbra is Gáza északi részén marad, és műveleteket hajt végre a Hamász infrastruktúrájának felkutatása és a megmaradt operatívok megölése vagy elfogása érdekében.
  • A 99. hadosztály az övezet középső részén van bevetve.
  • A 98. hadosztály pedig a Hamász ellen harcol a dél-gázai Khan Junesz térségben.

Az elmúlt két hónapban a 36. hadosztály Gáza északi részén volt bevetve, és felszámolta a Hamász zászlóaljait.

A hadosztály kivonása a hadsereg azon terveinek része, hogy hosszú háborút tudjon vívni a Hamász ellen a csapatok kompetenciájának megőrzése mellett. A hadosztály egységei rövid szünetet kapnak, mielőtt visszatérnek egy tréningező időszakra, hogy növeljék kompetenciájukat, és ezt követően a hadsereg eldönti, hogy a legfrissebb értékelései szerint újrabeveti-e őket és ha igen, hol.

A hadsereg videókat tett közzé a 36. hadosztály egységeiről, beleértve a Golani gyalogdandárt, a 188. páncélosdandárt, a 605. harcmérnöki zászlóaljat és a 282. tüzérezredet, amelyek az elmúlt két hónapban Gázában voltak bevetve.

Harcok: A hadsereg hétfőn közölte, hogy elindította szárazföldi műveleteit Gáza középső részén, Nuszeiratban, kiszélesítve a Hamász elleni offenzívát.

A 646. tartalékos ejtőernyős dandár csapatai Nuszeiratban egy aknavetőgyártó létesítményt, egy rakétagyártó üzemet, valamint fegyvereket találtak egy humanitárius szervezethez tartozó épületben elrejtve.

A csapatok egy iskolában is razziát tartottak, ahol nyolc Hamász-operatív rejtőzött. A terroristákat őrizetbe vették és Izraelbe vitték kihallgatásra. A katonák az iskola területén egy fegyverraktárt találtak.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn csapást mért egy Hezbollah-terrorsejtre, amely Libanonból páncéltörő rakétát lőtt ki Malkia északi közösségére. A csapást a támadást követő egy órán belül hajtották végre.

Rakétákat lőttek ki továbbá Libanonból Mattat, Margaliot, Adamit és Zar’it közösségekre. A hadsereg válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Irán: A Sabak belbiztonsági szolgálat hétfőn felfedte az iráni titkosszolgálatok azon kísérleteit, hogy izraeli védelmi tisztviselők után kémkedjenek, és civilekről gyűjtsenek információkat hamis közösségi oldalak segítségével, amelyek a folyamatban lévő háborúval és a Gázai övezetben lévő túszok kérdésével kapcsolatosak.

A Sabak szerint az iráni ügynökök hamis online profilokat használva azzal bízták meg az izraelieket, hogy fényképezzék le az izraeli védelmi tisztviselők és más olyan tisztviselők lakóhelyét, akik gyakran szerepelnek a médiában, és nyilvánosan Irán ellen beszélnek.

Az iráni operatívok fiktív közösségi oldalak és weboldalak segítségével összejöveteleket kezdeményeztek a Hamász által fogva tartott túszok családjainak otthonai közelében, virágcsokrokat és üzeneteket küldve házukhoz.

Az oldalak kérdőívek kitöltésére is kérték az izraelieket, melyhez meg kellett adniuk személyes adataikat. A Sabak szerint ezzel próbáltak további információkat gyűjteni izraeli civilekről, hogy később különböző feladatok elvégzésére használják őket.

Az Instagramon, Telegramon és TikTokon található közösségimédia-profilok szélsőjobboldali aktivistáknak és túszokat támogató oldalaknak adták ki magukat, valamint egy Kan+ nevű oldalt is kreáltak, amely a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak adta ki magát.

Hazatérés: Szagiv Jehezkel izraeli futballista este landolt a Ben Gurion repülőtéren, miután Antalyaspor török csapata felfüggesztette, majd a helyi hatóságok letartóztatták és kitoloncolták a pályán tett gesztusa miatt, amelyet a Gázában fogva tartott túszokkal szolidaritásul tett.

Jehezkel csapatának szerzett egyenlítő gólját ünnepelte a Trabzonspor elleni vasárnapi 1-1-el végződő meccsen a török élvonalbeli bajnokságban úgy, hogy szívjelet formált kezeivel a kamerába, és felmutatta bekötött kezét, amelyen a „100 nap. Október 7.” felirat szerepelt egy Dávid-csillag szimbólummal.

A klub azonnal felfüggesztette Jehezkelt, elnöke, pedig azt mondta, hogy felmondja a szerződését, mivel „Antalya, az Antalyaspor és hazánk érzékenységével dacoló magatartást mutatott”. Ez a lépés az izraeli 12-es csatorna szerint több mint 1 millió dollárba kerül a csapatnak. A Török Labdarúgó-szövetség (TFF) szintén elítélte Jehezkel „teljesen elfogadhatatlan viselkedését”, és „helyénvalónak” találta az Antalyaspor döntését, hogy kizárja őt a csapatból.

Mindeközben a török közösségi médiában nyomást gyakoroltak az İstanbul Başakşehir labdarúgóklubra, hogy lépjen fel a török élvonalbeli bajnokság másik izraeli futballistája, Eden Kartsev ellen, aki egy Instagram-sztorit tett közzé, mely szintén szolidaritást mutatott a Gázában lévő túszokkal. A Basaksehir korábban azt mondta, hogy fegyelmi vizsgálatot indít Kartsev ellen, a “Bring Them Home Now” szöveget tartalmazó üzenete újraposztolása miatt.

A focistát később a török hatóságok őrizetbe vették majd elengedték, az izraeli média szerint szintén útban van haza.

The post Hazetért a focista, pihenő hadosztály, iráni kísérlet és kegyetlen játék first appeared on Új Kelet online.