Avi/ujkelet.live

A háború 101. napja: A Hamász terrorszervezet éjszaka új propagandavideót tett közzé három túszról, akiket fogva tart a Gázai övezetben.

Az összeszerkesztett felvételeken Noa Argamani, Joszi Sarabi és Itaj Szvirszky látható, akik azonosítják magukat, és arra kérik az izraeli kormányt, hogy tegyék lehetővé hazatérésüket. Nyilvánvalóan minden egyes szót a szájukba adtak.

A Hamász korábban is közzétett hasonló videókat a nála lévő túszokról pszichológiai hadviselés gyanánt.

Jichák Herzog elnök vasárnap beszédet mondott egy 24 órás tüntetésen Tel-Avivban, amely a túszok elrablása óta eltelt 100. napot jelölte, miközben a közönség azt kiabálta: „Most! Most!” [kell kiszabadítani őket] és kifütyülték a beszédét.

„Innen a túszokhoz, testvéreinkhez beszélek, bárki is hallja – nem mondunk le rólatok. Nem felejtettünk el titeket. Mindannyian dolgozunk és folytatjuk a munkát itt Izraelben és szerte a világon a hét minden napján, 24 órában, hogy hazahozhassunk titeket!” – mondta Herzog.

A tömeg olyan hangosan kántált és kiabált, hogy Herzog kérte, hagyják abba, hogy szólhasson a világ többi részéhez.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatót adott a csapatok műveletekről a dél-gázai Khan Juneszben.

A 98. hadosztály csapatai azonosítottak két terroristát, akik lőszert pakoltak egy teherautóra, a szállítmányt nyilván a városban lévő operatívoknak szánták. A csapatok légicsapást irányítottak a teherautóra, megsemmisítve a fegyvereket és likvidálták a közeli épületbe bemenekült terroristákat is.

Mindeközben a 7. páncélosdandár rajtaütést hajtott végre a Hamász egyik parancsnoki központjában, és egy fegyverraktárat talált. A csapatok a Hamász haditengerészeti erőihez tartozó kalasnyikovokat, kézifegyvereket, gránátokat, RPG-ket és búvárfelszerelést foglaltak le.

A hadsereg két másik fegyverraktárat is megsemmisített Khan Juneszben, és további fegyverraktárakat találtak különböző épületekben, köztük a Hamász egyik operatívjának az otthonában.

Gáza északi részén az őrszemek öt Hamász-operatívot azonosítottak egy olyan területen, ahol a szárazföldi erők voltak bevetésen, és légicsapást kértek, mind az öt terroristát megölve.

Északi front: Az izraeli hadsereg este a határterületet célzó támadásokra válaszul újabb légicsapási hullámot hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban.

A vadászgépek célpontjai között parancsnoki központok és a terrorcsoport által használt egyéb infrastruktúra is szerepelt.

A hadsereg korábban a Hezbollahhoz tartozó egyéb ,,infrastruktúrákra és eszközökre” is csapást mért, közli a nyilatkozat.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este ígéretet tett, hogy a hadsereg további választ fog adni a vasárnapi Kfar Juval elleni páncéltörő rakétatámadásra, melyben a közösség biztonsági csapatának egyik tagja és édesanyja életét vesztette.

,,Ennek az árát nem csak ma este, hanem a jövőben is megfizettetik” – mondta Hagari.

A 45 éves Barak Ajalon és 76 éves édesanyja, Miri Ajalon meghaltak, amikor egy páncéltörő rakéta csapódott be a határ menti közösségben lévő otthonukba. A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget.

Júdea és Szamária: Az izraeli csapatok az éjszaka megöltek két palesztint, akik robbanóeszközöket dobáltak egy izraeli katonai bázisra Ramallah közelében. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

The post Pszichológiai hadviselés, kifütyült beszéd, terror és harcok first appeared on Új Kelet online.