ujkeletlive

Költségvetésújabb botrány a kabinetülésen

Az elmúlt napok viharos, és eredménytelen kabinetüléseit követően, a miniszterek tegnap este a Pénzügyminisztérium által felülvizsgált, idei háborús költségvetés megszavazása végett ültek össze. A maratoni hosszúságúnak ígérkező összejövetel ezúttal sem ígérkezett feszültségmentesnek, annál is inkább, mivel az eredetileg múlt hétre tervezett szavazást már eleve elhalasztották a Pénzügyminisztérium és Binjamin Netanjahu miniszterelnök közötti nézeteltérések miatt. A miniszterelnök nem értett egyet a Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által javasolt áfakulcs emeléssel, illetve az általa beígért 0-3 éves gyermekek szüleinek járó további adójóváírási pontokra vonatkozó ígéret visszavonásával. Végül a vasárnap éjszakai ülésen kompromisszumos megoldásként a 2025-től bevezetésre kerülő 17-ről 18%-ra emelkedő áfa, illetve a Netanjahu szavazóinak beígért adójóváírási pontok növelésével indítottak.

A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a háború finanszírozásának költsége 2024-ben 85 milliárd sékelbe fog kerülni, az amerikai támogatást leszámítva 70 milliárdba. A kabinet elé terjesztendő felülvizsgált költségvetési tervezet szerint a költségvetési hiány felső határát a GDP 2,25%-áról 6,5%-ra emelik folyó évre számítva, ami a tárca szakemberei szerint jelentős kockázatokkal jár. A minisztérium, továbbá megállapítja, hogy középtávon, 2025-től kezdődően a költségvetési hiány olyan mértékű csökkentését ösztönző lépések megtétele szükséges, amely biztosítja az adósság GDP-hez viszonyított arányának csökkenő görbére való visszatérését.

Az idei módosított költségvetési javaslat a minisztériumok költségvetési alapjának 3%-os csökkentését, valamint 2,5 milliárd sékel megvagását írja elő a koalíciós alapok 8 milliárd sékeles összegéből.

A kabinet által jelenleg tárgyalt javaslat szerint az oktatási minisztérium költségvetését 891 millió sékellel, az egészségügyi minisztériumét 440 millióval, a jóléti és szociális ügyek tárcát pedig 163 millióval csökkentenék. Bár a költségvetési javaslat kerüli az egyes adónemek emelését, tartalmazza a 2025-ben hatályba lépő áfa 1%-os emelését, valamint a banki nyereségre és a dohányra kivetett új adókat.

Megjegyzendő, hogy az ígéretek ellenére a terv nem tartalmaz rendelkezéseket a kormányhivatalok számának csökkentésére, holott a Pénzügyminisztérium javasolta, hogy a háborús költségvetési hiány fedezésére 10 felesleges minisztériumot – köztük a Telepek és Nemzeti Missziók, a Jeruzsálemi és Zsidó Hagyományok, illetve a Hírszerzési Minisztériumot – szüntessék meg.

Az ilymódon felülvizsgált új költségvetés megtárgyalása és szavazása végett összehívott kabinet tagjai közötti szóváltás rövid időn belül parázs vitába fulladt, annak ellenére, hogy a miniszterelnök bejelentette – “addig ülnek és tanácskoznak, amíg szükséges.”

Nem vagyok kíváncsi rád és az embereidre sem, – közölte Joáv Kisch oktatási miniszter Szmotriccsal, majd Netanjahu békítési kísérletére reagálva, azt mondta  “nem érdekli,” és dühösen kiviharzott a teremből, állítja a 12-es csatorna.

Szmotrich azonban tovább folytatva, a frissen kinevezett Eli Cohen energiaügyi minisztert kritizálta felesleges kérdései miatt, majd saját költségvetési tervét dicsérve, “ami kompenzációt és támogatást nyújt a tartalékosoknak, családjaiknak, és az önálló vállalkozóknak is, emellett megnöveli a közösségek és a kibucoknak szánt alapokat,” kijelentette, hogy elvárja a résztvevőktől a háborús költségvetés elfogadását, bármilyen hosszú ideig is fog tartani.

A miniszterelnök és Szmotrich által bejelentett felülvizsgálatt pénzügyi terv, azonban a Likud, és a koalíció egyéb tagjai tetszését sem igazán nyerte meg. Többen levélben fordultak Netanjahuhoz megjegyezve, hogy az oktatástól a közlekedésig mindenhol túlméretezett megszorításokat eszközöl. Itamar Ben-Gvir azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja megszavazni a költségvetést, míg Mose Arbel belügyminiszter a maga részéről azzal érvelt, hogy a kormány “megszorítások nélkül is tud bővíteni,” felszólítva Netanjahut, hogy inkább növelje az államadósságot, mintsem a közszolgáltatások költségvetésének csökkentését.

A háborús kabinet tagja, Beni Gantz, aki korábban sürgette Netanjahut, hogy csökkentse a koalíciós forrásokat, és akinek Nemzeti Egység pártja nem szavazta meg a módosított 2023-as költségvetést, még nem döntött az új büdzsé módosításainak támogatásáról. Frakciójának tagja, Gideon Sza’ar azonban már előre jelezte, hogy a költségvetés ellen fog szavazni, mert szerinte hiányoznak belőle a politikailag nehéz, illetve a személyes példamutatásnak számító döntések, mint a választott tisztségviselők fizetéscsökkentése.

A politikai szférán kívül, 257 önkormányzat vezetői arra figyelmeztettek, hogy a költségvetés felülvizsgálatára javasolt kiadáscsökkentés “végzetes csapást mér Izrael Állam polgáraira és az önkormányzatok azon képességére, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a lakosoknak.” A levélben a helyi hatóságok határozottan ellenezték az oktatási, és jóléti, valamint a szociális minisztérium költségvetésének mélyreható csökkentését, amely szerintük osztálytermek bezárásához vezetne, elmélyítené a szociális szakadékokat, és súlyosan érintené az október 7-i mészárlás túlélőit célzó programokat.

Adóemelések

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter a banki nyereségadó emelésének tervét jelentette be. A Pénzügyminisztérium tervezete szerint a banki nyereségadó a jelenlegi 17%-ról 2024-ben és 2025-ben 26%-ra emelkedne.

A kormány kiigazító lépései részeként, hogy megfeleljen a 2024. évi és az azt követő adóügyi kereteknek a Vaskardok háborúja által okozott kiadásokra, az 1975. évi ÁFA-törvény utasításai szerint a 2024. és 2025. adóévben 17%-os mértékű jövedelemadót és 26%-os mértékű nyereségadót vetünk ki,” – áll a Pénzügyminisztérium tervezetében.

A tárca előrejelzése szerint az adókulcs emelése a következő két év mindegyikében mintegy 1,4 milliárd sékel többletbevételt eredményez, miközben az emelést a “2022-ben és 2023-ban, az előző évekhez képest, és más országok bankjaihoz képest szokatlanul megnövekedett izraeli bankok nyereségességével” – magyarázta.

Az Amir Járon vezette Nemzeti Bank szerint azonban, egy olyan adó, amely egy adott ágazat nyereségét célozza, ellentmond az adópolitika elveinek, bizonytalanságot teremt, és akár el is riaszthatja a befektetőket.

Ezek a dolgok minden bizonnyal igazak abban az esetben, ha az adót csak egy bizonyos ágazat egyes vállalataira vetik ki. Amennyiben egy ilyen lépésre költségvetési szükséglet miatt kerül sor, legalább arra kell ügyelni, hogy az a teljes pénzügyi szektorra vonatkozzon, arányos és összhangban legyen a kormány adózási területének más intézkedéseivel, valamint hogy korlátozott időre szóljon,” – áll Nemzeti Bank közleményében.

Török feszültség – ártatlan üzenete után, Szagiv Jehezkelt letartóztatták és kirúgták a focicsapatból

Naftali Bennett, volt miniszterelnök elítélte a török kormányt, azt követően, hogy egy izraeli focistát, aki gólt szerzett Antalyaspor csapatának egy jelképes “100” gesztust tett a Hamász által 100 napja túszként fogva tartott izraeliekért. Ezt követően, elszabadult a pokol – a nemzeti labdarúgó-szövetség elítélte, csapata bejelentette, hogy felfüggesztették, majd azt, hogy kirúgják. És mindennek tetejébe a török rendőrség letartóztatta, és kihallgatáson van.

“Igen, ezért az egyszerű gesztusért. Ez itt Törökország 2024. Szégyellje magát, török kormány,” – írta Bennett X-en.

A közösségi médiában #freeSagiv futótűzként terjedő felhívást az váltotta ki, hogy Antalyaspornál focizó Szagi Jehezkel miután gólt szerezett csapatának a Trabzonspor elleni Super Lig mérkőzésen, csuklókötésén megmutatta a “100 nap” feliratot az október hetedikei mészárlások óta eltelt időszak, és a Hamász fogságában maradt túszok iránti szolidaritásként. A török szurkolók és a helyi média nyomására a klubelnök bejelentette, hogy szerződése felbontásra kerül.

Emellett, az izraeli válogatott csatárát őrizetbe vették és kihallgatták. Jilmaz Tunç török igazságügyi miniszter vasárnap bejelentette, hogy vizsgálatot indít a játékos ellen.

“Láttam, hogy Szagiv Jehezkel undorító módon támogatja az Izrael által Gázában végrehajtott mészárlást. Az antalyai ügyészség vizsgálatot indít ellene a közérzület megsértése miatt. Ismét elítélem a mészárlást, amelyet Izrael 100 napja folytat a palesztinok ellen,” – írta Tunç a közösségi médiában.

A Török Labdarúgó Szövetség szintén elítélte Jehezkelt, és közölte, hogy “fegyelmi eljárást fog indítani ellene.”

A gólszerzés örömében csapata közzétette Szagi különleges üzenetét a közösségi médiában, de nem sokkal később törölték a posztokat a szurkolók felháborodását követően.

Jehezkel megsértette Törökország nemzeti értékeit, amit nem engedhetünk meg. Következésképpen a vezetőség úgy döntött, hogy további intézkedésig felfüggeszti őt,” – közölte a klubja, majd
Sinan Boztepe klubelnök a török médiának nyilatkozva megerősítette, hogy “Jehezkel ideje lejárt a csapatnál. Szerződését felbontjuk a csapattal. Nem fogom elfogadni az ilyen viselkedést, még akkor sem, ha ez címekbe kerül.”

The post Törökök – letartóztatták és kirúgták az izraeli focistát a túszok felé tett gesztus miatt first appeared on Új Kelet online.