Avi/ujkelet.live

A háború 102. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap este 9 óra körül került sor, a határ melletti izraeli közösségeket célozta, sérülés nem történt.

189: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 21 éves Nitzan Schesszler főtörzsőrmester Haderáról, az 55. dandár 7155. zászlóaljának tartalékos katonája tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 189-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Túszok: A Hamász terrorszervezet tegnap este, ígéretéhez hűen újabb videót tett közzé három túsz sorsával kapcsolatban: Noa Argamani (28), Itáj Szvirszky (36) és Joszi Sarabi. A Hamász korábban azt kérte a nézőktől, hogy tippeljék meg, mi lett velük: mindhárom él, mindhárom halott vagy van köztük halott és sebesült is. Argamaniról az izraeli hadsereg úgy véli, életben van, a másik két túsz sorsa azonban aggodalomra ad okot.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerint a Hamász állítása, hogy az izraeli hadsereg célba vette az épületet, melyben a három túszt tartották, megölve Szvirszkyt, hazugság.

„Itájt nem az erőink tüze ölte meg. Ez a Hamász hazugsága” – mondta Hagari. ,,Az épület, ahol őt és egy másik túszt fogva tartották, nem volt célpont, és nem támadták erőink.”

„Nem tudtuk valós időben a pontos tartózkodási helyüket. Nem mérünk csapást olyan helyszínre, ahol tudjuk, hogy túszok vannak. Utólag tudjuk, hogy a fogva tartásuk helyéhez közeli célpontokat támadtunk” – mondta Hagari, hozzátéve, hogy a hadsereg vizsgálja a Hamász által közzétett propagadavideókat.

,,Az elmúlt napokban a hadsereg képviselői találkoztak Itáj és a másik túsz családjával, és a rendelkezésünkre álló információk alapján súlyos aggodalmukat fejezték ki sorsuk miatt” – mondta a katonai szóvivő.

A 9 éves Emily Hand, aki 50 nap gázai fogság után november 25-én szabadult, letörölgette édesapja, Thomas könnyeit egy tegnapi interjúban, melyben megtudták, hogy Szvirszky, aki végig együtt volt Emilyvel a fogságban, már nem él.

Liora Argamani, Noa édesanyja novemberben szívszorító videóban osztotta meg, hogy agyrákja van és látni szeretné lányát mielőtt meghal.

Joe Biden amerikai elnök és a Vöröskereszt segítségét kérte, hogy szabadítsák ki lányát. A videó végén pedig üzent Noának arra az esetre, ha szabadulását már nem érné meg.

Remény: A 12-es csatorna tegnap este arról számolt be, hogy Gilád Salit nemrég találkozott családokkal, akiknek szerettei a Hamász fogságában vannak. Salit mesélt nekik a fogságban való megbirkózás módjáról, és megosztotta velük, min ment keresztül. Azt mondta a családoknak, hogy mindennek ellenére túl lehet élni a poklot és fel lehet épülni belőle.

  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái.
  • A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csak a Hamászra gyakorolt katonai nyomás eredményezhet új megállapodást a túszok szabadon bocsátásáról.

,,Ha a tűz megszűnik, a túszok sorsa hosszú évekre megpecsételődik a Hamász fogságában. Katonai nyomás nélkül senki sem fog velünk szóba állni. Csak erőpozícióból lehet a túszok szabadulását lehetővé tenni” – mondta.

,,Eljutunk [az összes túszhoz], és legyőzzük a Hamászt, ellenségeink és barátaink egyaránt nézik az eredményeket és vizsgálnak minket” – mondja.

Gallant szerint a szárazföldi offenzíva ,,intenzív szakasza” véget ért Gáza északi részén, a csapatok átálltak az alacsonyabb intenzitású műveleteketre.

Gáza déli részén ,,az izraeli csapatok a kígyó fejére, a Hamász-vezetésre összpontosítanak. Ennek az akciónak a részeként… a Khan Junesz Dandár harci erőként fokozatosan felbomlik.”

,,Elvágtuk azokat az utakat is, amelyek Rafahba vezetnek a föld felett és alatt” – jegyezte meg.

Arra is figyelmeztetett, hogy ,,a politikai határozatlanság károsíthatja a katonai művelet előrehaladását”.

,,A jövőbeli gázai kormánynak a Gázai övezetből kell kinőnie, Gázát palesztinok fogják irányítani. A katonai hadjárat végét egy politikai tettben kell rögzíteni” – mondta, kritizálva az izraeli kormányt, amiért nem foglalkozik a háború után kérdésével.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka légicsapást hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni telephelyére, válaszul a terrorcsoport hétfői határterületet célzó támadásaira.

A Marun el-Raszban egy vadászrepülőgép lebombázta a Hezbollah ,,műveleti infrastruktúráját”.

Korábban a nap folyamán a hadsereg elfogó rakétákat lőtt ki több ,,gyanús légi célpontra” a dél-libanoni Jarun és Rmeis falvak felett. A hadsereg csupán annyit tett hozzá, hogy az incidenseknek vége.

The post 189, a Hamász kegyetlen videója a túszokról, Salit és helyzetjelentés first appeared on Új Kelet online.