Avi/ujkelet.live

A háború 102. napja: Röviddel reggel 10 óra előtt gázai terroristák több tucat rakétát lőttek ki a határ melletti izraeli közösségekre.

Netivot helyi hatóságai szerint több mint 50 rakétát lőttek ki a közösségre, az egyik egy boltba csapódott be. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Déli front: Az izrael hadsereg reggel közölte, hogy a Gázai övezet északi részén, Beit Lahijában bevetett izraeli csapatok mintegy 100 rakétavetőt találtak, miközben a hadsereg folytatja a terület feletti irányítást fenntartó műveleteket az övezet északi részén.

A 401. páncélosdandár csapatai mintegy 100 rakétavetőt és legalább 60 kilövésre előkészített rakétát találtak Beit Lahijában, valamint a térségben folyó harcokban megöltek több tucat Hamász-operatívot.

A gázavárosi Sati északi részén az 5. Tartalékos Gyalogdandár egy támadóhelikoptert és egy másik repülőgépet irányított a Hamász fegyvereseinek egy csoportjára, megölve kilencet.

Mindeközben Gáza déli részén a 7. páncélosdandár drónokat irányított, hogy csapást mérjenek a Hamász-operatívjaira Khan Junesz térségében, és egy támadóhelikoptert a terrorcsoport által használt megfigyelőberendezések megsemmisítésére.

Szintén Khan Juneszben az Ejtőernyős-dandár egy felfegyverzett Hamász-operatívot azonosított egy közelükben lévő épületben, és tűzharcban megölte. Nem sokkal később ugyanabban az épületben egy második fegyverest is azonosítottak, aki tanktűz következtében halt meg.

Északi front: Az izraeli hadsereg az éjszaka csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik irányított páncéltörő rakétaindítójára a dél-libanoni Kafr Kilában.

Szintén az éjszaka a különleges erők megtámadtak egy célpontot Ajta As-Sabban, hogy ,,elhárítsanak egy fenyegetést”.

A drónbeszivárgás gyanúja miatt kedd reggel Észak-Izraelben megszólaló szirénák téves riasztásnak bizonyultak.

Ra’anana: Egy 79 éves nő, Edna Bluestein meghalt további 17 személy pedig megsebesült tegnap délután egy gázolásos-késes terrortámadásban Ra’ananán három pontján.

A Schneider Gyermekorvosi Központ reggel közölte, hogy a terrortámadásban megsérült hét gyerek még mindig kórházban van.

A sebesültek között van egy 16 éves fiú is, akinek továbbra is súlyos az állapota, az intenzív osztályon ápolják, altatásban és lélegeztetőgépen van.

A másik hatot a sebészeti osztályokon kezelik, sérüléseik a könnyűtől a közepesen súlyosig terjednek.

A két terroristát – Ahmed Zidad (25) és Mahmud Zidad (44) a Hebron melletti Bani Naim falu lakosai (Palesztin Hatóság területe) – ártalmatlanították és letartóztatták. A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a múltban mindketten többször tiltólistára kerültek, mert illegálisan léptek be Izraelbe.

A két terrorista együtt dolgozott egy autómosóban, egyikük körülbelül másfél hónapja, a másik pedig az elmúlt napokban csatlakozott. A terrortámadást megelőző három napban a két terrorista a mosóban aludt, ahol közösen megtervezték a támadást, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az első terrorista a letartóztatása után azonnal feladta rokonát és az autómosóba vezette a rendőröket, ahol elrejtőzött.

A munkáltatójuk a kihallgatása során elmondta, hogy Rahatban élő izraelieknek adták ki magukat, és még egy izraeli személyi igazolványt is felmutattak neki. A Sabak korábban közölte, hogy a hamis igazolványt megtalálták az egyik terroristánál a letartóztatásakor.

A Hamász terrorszervezet üdvözölte a támadást, ,,természetes válasznak” nevezve ,,a júdeai, szamáriai és gázai mészárlásra és agresszióra”, és kijelentette, hogy ,,a felkelés folytatódik”.

A két terrorista közvetlenül a támadás után üzeneteket váltott. Egyikük a következőt írta: ,,Bosszút álltam, Allahu akbar”, a másik pedig: ,,Terrortámadást követtem el, kérd Allahot, hogy bocsásson meg nekem. 20 embert öltem meg késeléssel és gázolással, mindezt Allahért.”

Az üzenetváltás egy Telegram-csoportban folyt.

The post Rakétaeső, részletek a ra’ananai terrortámadásról és harcok first appeared on Új Kelet online.