Avi/ujkelet.live

A háború 102. napja, déli front: A hét elején rakétaindítást azonosítottak, mely a Khan Junesz északi részén bevetett izraeli csapatokat célozta, közölte az Izraeli Védelmi Erők kedden. A hadsereg rendszerei szerint a támadást a Nasszer Kórház területéről hajtották végre.

,,A Hamász terrorszervezet szisztematikusan Gáza kórházaiban és a közeli területeken működik, civileket használ élő pajzsként, és kiaknázza a kórházi infrastruktúrát, beleértve az elektromos áramot és a vizet” – jegyezte meg a hadsereg nyilatkozata.

Harcok: Az izraeli hadsereg délután tájékoztatót adott a csapatok a dél-gázai Khan Juneszben végzett műveleteiről.

A Kommandó-dandár nagyszabású offenzívát indított a Hamász infrastruktúrája ellen a város új területein, melyet egy sor légicsapás előzött meg a csapatok bevonulása előtt. A csapások a Hamász számos telephelyét, valamint a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet főhadiszállásait célozták a térségben.

A Maglan és az Egoz elit kommandós egységek razziát tartottak a Hamász Dél Khan Junesz Zászlóaljának több magas rangú parancsnokának irodájában, köztük a zászlóalj parancsnokánál is. A csapatok fegyvereket foglaltak le az irodákban, és megsemmisítették a Hamász által a területen megfigyelésre használt kamerákat.

A Duvdevan egység eközben több tucatnyi Hamász-telephelyen tartott razziát Khan Junesz déli részén, amelyek során a kommandósok harcot vívtak és megöltek több Hamász-sejtet.

Az október 7-i dél-izraeli harcok és a gázai szárazföldi offenzívában való részvétel után a Duvdevant kivonják az övezetből, és Júdea és Szamáriába küldik különféle bevetésekre.

Tréning Iránban: A Palesztin Iszlám Dzsihád operatívjait Iránban képezték ki, derült ki a terrorcsoport egyik elfogott parancsnokának kihallgatásán, melyet a Sabak belbiztonsági szolgálat végzett. A kihallgatási anyag egy részét kedden közzétették.

Baszel Mahádi, a Palesztin Iszlám Dzsihád szakaszparancsnoka, akit a csapatok elfogtak Gázában december 20-án, részletesen ismertette, hogyan jutott el Gázából Iránba, hogy részt vegyen egy katonai kiképzésen.

Mahádit iráni katonák képezték ki 15-20 másik, Gázából, Libanonból és Szíriából származó Palesztin Iszlám Dzsihád-operatívval együtt.

,,A parancsnokom felhívott, és azt mondta, hogy menjek Iránba egy mesterlövész tanfolyamra, hasznomra fog válni, és a fizetésem nőni fog, amikor visszatérek” – mondta Mahádi, aki az útra kapott kb. 1000 dollárt, amiből 200-at a feleségének adott.

,,A Gázai övezetből Egyiptomba mentem, ahol körülbelül két hétet és három napot töltöttem, onnan Szíriába mentem néhány napra, majd Libanonba. Két hét után Iránba utaztunk”.

,,Iránban a tanfolyam 15 napos volt. Fizikai erőnléti edzést és lövészképzést tartottak különböző típusú fegyverekkel”.

Négy napig Kalasnyikov puskákkal gyakorlatoztak 100 méter távolságra, további öt napig 150 méter, majd hat napig Dragunov mesterlövész puskával, 300 méter távolságra.

Mahádi szerint az Iszlám Dzsihád más operatívjai rakétakiképzést is kaptak Iránban.

Szinwar: Az Európai Unió hivatalosan is felvette a Hamász terrorszervezet vezetőjét, Jechíje Szinwart a terrorista listájára. Szinwar vagyonát az EU-tagállamokban befagyasztják, és semmilyen gazdasági erőforrást nem bocsáthatnak rendelkezésére az EU-tagállamokból.

„A döntés része az Európai Unió válaszának a Hamász által jelentett fenyegetésre és a 2023. október 7-i Izraelben elkövetett brutális és válogatás nélküli terrortámadásokra” – áll az Európai Unió Tanácsának hivatalos közleményében.

Decemberben a Tanács felvette a listára a Hamász katonai szárnyának parancsnokát, Mohammed Deifet és helyettesét, Marwan Isszát.

The post Rakétázás a kórház területéről, Szinwar az EU célkeresztjében és tréning Iránban first appeared on Új Kelet online.