ujkeletlive

Áremelés – a Strauss Csoport negyedik áremelése az elmúlt tizenhárom hónapban

A Strauss óriás élelmiszeripari vállalat termékei negyedének újabb áremelését jelentette be.

Ilymódon, jövő hónaptól az alábbi Strauss termékek ára, mint

  • az olívaolaj 25%-kal,
  • a csokoládészeletek 12-14%-kal,
  • a csokoládé snackek 4-9%-kal,
  • a kakaó és csokoládéital 10%-kal,
  • a kávé 12%-kal,
  • a humusz 3-6%-kal,
  • a tahini 5%-kal,
  • az egyéb snackek ára pedig 6-9%-kal emelkedik

A vállalat közleménye szerint az áremelésről szóló döntés a nyersanyagárak tavalyi nagymértékű emelkedését követi, mondván a vaj és a kakaómassza ára 88%-kal, a tahini ára 30%-kal, a cukor és az olívaolaj ára pedig 60%-kal emelkedett. Becsléseik szerint az áremelkedéseknek költségeikre gyakorolt hatása több mint 100 millió sékelt jelent.

A Strauss, emellett hangsúlyozza, hogy a tejtermékek, a török kávé, a kávékapszulák, az instant kávé, a Jad Mordechai méz, a “Ta’am hateva” termékek, illetve friss salátazöldségei árait ezúttal nem emelik.

Az élelmiszercsoport további bejelentett intézkedései szerint, a tavaly évi mellett újabb 150 alkalmazottat bocsátanak el, főként vezetői szinten, ugyanakkor nem érintve az evakuált vagy a hadsereg tartalékos állományában szolgáló alkalmazottakat.

Módosított költségvetés – fenyegetések után a kivételezett minisztereknek extra alapok

Tiltakozva az átfogó csökkentések, és a felesleges minisztériumok visszaszorításának elmulasztása ellen egy likudos és öt Nemzeti Egység miniszter ellenszavazata mellett, zajos viták és az ülés korábbi berekesztését követően a kabinet végül megszavazta a 70 milliárd sékellel megnövelt, módosított 2024-es hadiköltségvetést.

Az új kiegészített pénzügyi tervet, amely a GDP 2,25%-áról 6,6%-ának megfelelő hiánycélt tartalmaz, csak néhány órával azután fogadták el, hogy az egész éjszakán át tartó ülés reggelre eredménytelenül zárult, mivel a miniszterek ellenezték a Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter és Binjámin Netanjahu miniszterelnök által kidolgozott, de a pénzügyminiszter és a miniszterelnök számára fontos választási ígéretek nem tartalmazó – teljes körű költségvetési megszorításokat. A kabinetszavazás után, a költségvetési tervezet a Kneszet elé kerül, ahol a plénum képviselői előtt három olvasaton kell átmennie ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

A Netanjahu-kabinet tagjai határozottan elutasították a Pénzügyminisztérium háborús költségvetési javaslatát, amely eredetileg az Oktatási Minisztérium költségvetését 891 millió sékel, az Egészségügyi Minisztériumét 440 millió, a Jóléti és szociális ügyekét pedig 163 millióval csökkentették volna. Némely módosítások ellenére – ami az egyes minisztériumok megrövidítése mellett nagyobb pénzeket biztosít a kedvezményezetteknek, – a felülírt költségvetés a Nemzeti Egység Párt ellenállásába ütközött, és Beni Gantz, Gadi Eizenkot, Gideon Sza’ar, Chili Tropper és Jifát Szasa-Biton miniszterek végül ellene szavaztak.

A felülvizsgált, 582 milliárd sékeles kiadást tartalmazó módosított 2024-es állami költségvetés a gázai háború finanszírozása végett a kiadások 70 milliárd sékel kiegészítését költségvetési megszorításokkal ellensúlyozza.

A kiegészített összeg a biztonságra helyezi a hangsúlyt, tekintettel a háború miatti több tízmilliárd sékeles védelmi, illetve a háborúban érintettek kártalanítására szánt többletkiadásra, emellett az egészségügyi, rendőrségi, jóléti és oktatási kiadások növelését tartalmazza, ez utóbbiakat a reggelig tartó végül berekesztésre kerülő meddő vita után Netanjahu személyes találkozókon osztott ki engedmények gyanánt.

A személyre szóló extra kifizetések kompenzációja végett az egyes minisztériumok költségvetésének 3%-os csökkentését a pénzügyminiszter az utolsó pillanatban 5%-ra emelte, úgy hogy az olyan robbanásveszélyes kérdések, mint a koalíciós alapok csökkentése vagy a felesleges kormányhivatalok bezárása, egyáltalán nem kerültek szóba, ugyanis a koalíció tagjait előnyben részesítő diszkrecionális alapok háborús célokra történő csökkentése egyáltalán nem szerepeltek napirenden a Netanjahu és Szmotrich által összeállított új költségvetésben.

Nyertesek és vesztesek

Az ellenállás nagy nyertese Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter [Oztma Jehudit], aki hasonlóan a 2023-as felülvizsgált költségvetés jóváhagyásához több milliárd sékeles kiegészítéseket követelt, ezúttal azt nehezményezte, hogy minisztériumát ok nélkül vonták be a háború költségeinek fedezésére szolgáló általános 3%-os csökkentésbe.

A kedélyek hűtésére vagy azért, mert Szmotrich győzte meg, Netanjahu azt követően találkozott a pénzügyminiszterrel, miután Ben-Gvir diadalmas sajtóközleményt adott ki személyes megbeszélésük után – “a nemzetbiztonsági rendőrség és az alárendelt különböző szervek költségvetésében további 2,275 milliárd sékel összegű költségvetési növekményt kapnak.” Ben-gvir azt is hozzátette, hogy minisztériumában és a rendőrségnél tervezett, összesen 469 millió sékeles leépítés elmarad.

Emellett, a Mose Arbel vezette [Sász] Egészségügyi Minisztérium nemcsak azt érte el a miniszterelnöknél, hogy ejtse a több mint 300 milliós csökkentést, hanem az eredeti költségvetéshez hozzácsapott még 1 milliárd sékeles kiegészítést. Avi Dichter mezőgazdasági miniszter több százmillió sékeles költségvetési csökkentést és könnyítést ért el minisztériumának leépítendő munkahelyei számának csökkentése révén.

Joáv Kisch oktatási miniszter, aki hivatalának pénzügyi megrövidítése miatt Szmotricssal való vitája közepette dühösen távozott a kabinet tegnap esti üléséről, megbékélt miután a Pénzügyminisztérium lemondott a felsőoktatási költségvetés 500 millió, illetve további 200 millió sékeles tervezett csökkentéséről.

A kormány kilenc minisztériuma – köztük a Tudományos, a Közlekedési, a Környezetvédelmi és az Oktatási Minisztérium vezető tudósainak költségvetéséből 237 millió sékel került lefaragásra. Miki Zohár kulturális és sportminiszter, a költségvetés másik kritikusa szintén elfogadta a minisztérium minden részlegének kivétel nélküli 8%-os horizontális csökkentését, ami körülbelül 180 millió kiesést jelent hivatala számára.

Ugyanakkor, a Közlekedési Minisztérium számos elhalasztásra szánt projektje a tervezett ütemterv szerint halad tovább, annak ellenére, hogy Miri Regev közlekedési miniszter azt javasolta, hogy a tel-avivi metró építését két évvel halasszák el más projektek javára.

Az ellenzék, és jelenleg a hadikabinet-tag Nemzeti Egység szerint a módosított költségvetés nem tartalmaz rendelkezéseket a kormányhivatalok számának csökkentésére, annak ellenére, hogy a Pénzügyminisztérium javaslata szerint 10 felesleges minisztériumot – köztük a Telepek és Nemzeti Missziók, a Jeruzsálemi és Zsidó Hagyományok, illetve a Hírszerzési Minisztériumot – be kellene zárni a háborús hiány fedezésére.

Amellett, hogy a módosított költségvetés több milliárd sékelt tartalmaz fegyverbeszerzésre, a hadsereg tartalékosainak kifizetésére, illetve az evakuáltak elhelyezésére, szakértők és az érintett önkormányzatok szerint a gázai övezet határmenti településeinek rehabilitációjára és fejlesztésére előirányzott 18 milliárd sékel, valamint a Hamász október 7-i támadása nyomán mozgósított több százezer tartalékos katonának nyújtott 9 milliárd háborús támogatási program közel sem fedezi a szükségleteket.

A felülvizsgált költségvetés legjelentősebb adóügyi intézkedése a banki nyereségadó 2024-re és 2025-re vonatkozó 17%-ról 26%-ra történő emelése, illetve a jövőre bevezetésre kerülő 17-ről 18%-ra emelkedő áfa.

Esőzések – lassan telik a Kineret

A téli időszak és az elmúlt napok jelentős esőzései, és annak ellenére, hogy a Kineret múlt hét csütörtök óta mintegy 5,5 centimétert emelkedett, jelenleg 2,415 méterre van a 208,80 méteres maximális szintjétől, közölte a Kineret Hatóság.

Tavaly ilyenkor a tó vízszintje 1,75 méterre volt a tetőzéstől, és még így is a szezon végére jóval alatta teljesített, így a következő három hónapra kiterjedő téli – tavaszi időszakban jóval nagyobb esőzésekre lenne lenne szükség ahhoz, hogy a tó elérve maximális szintjét az Izraeli Vízügyi Hatóság megnyithatná a déli Degania gátat az áradás megelőzése érdekében.

A vízügyi hatóságok jelentései szerint, ezen a télen eddi Cfaton 387 milliméter csapadék esett, ami az átlagos éves mennyiség több mint 50%-a. Haifán 420 milliméter, ami az átlag 76%-a, Tel-Avivban 236 milliméter, ami az átlagos éves csapadékmennyiség 42%-a, Jeruzsálemben 276 milliméter eső esett, ami az átlagos éves csapadékmennyiség 47%-a, Be’erseván pedig 55 milliméter, ami az átlag mindössze 27%-a.

2022 decemberében a Mekorot Israel, illetve az izraeli nemzeti Vízügyi Hatóság északon elindította a “Fordított vízhordó” akciót, lehetővé téve, hogy a Földközi-tengerből származó sótalanított víz a száraz és csapadékszegény években a Kineret szintjének fenntartása végett a tó belsejébe áramoljon. A Hermon-hegyen, és a Golán-fennsíkon az elmúlt héten leesett nagy mennyiségű hó azonban a biztosítéka annak, hogy az idei év nem lesz aszályos, – áll a hatóságok közleményében.

The post Reggeli hírek – a Strauss jelentős áremelése – és a módosított költségvetés nagy nyertese first appeared on Új Kelet online.