Avi/ujkelet.live

A háború 103. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 192-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 32 éves Zechariah Peszach Haber főtörzsőrmester Jeruzsálemből és a 34 éves Jáir Katz törzsőrmester Holonból a 14. páncélos dandár 87. zászlóaljának tartalékosai voltak.

Hivatalos: Be’eri kibuc tegnap este bejelentette, hogy Itáj Szvirszkyt (38) és Joszi Sarabit (53) megölték a fogságban a Gázai övezetben. Holttestük továbbra is a Hamász terrorszervezet birtokában van. Mindkét férfi szerepelt a Hamász legutóbbi propaganda videójában.

Déli front: Az izraeli hadsereg értékelése szerint a Hamász még legalább pár hónapig képes lesz rakétákkal lőni az övezetből Izraelt, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Mint ahogy arról beszámoltunk, a hadsereg hétfő este kivonta a 36. hadosztályt Gázából mire a masszívabb rakétázás újraindult az övezet középső részén lévő táborokból. Az övezetben továbbra is sok fegyver, rakéta és robbanóeszköz maradt valamint életben lévő terroristák, azokon a helyeken is, ahol a hadsereg befejezte az offenzívát.

A háború céljainak elérését azonban nagyban befolyásolja, hogy mi fog történni a terepen és ki fogja irányítani a területet, amikor a hadsereg kivonul.

Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn figyelmeztetett, hogy ,,a politikai határozatlanság károsíthatja a katonai művelet előrehaladását”.

,,A jövőbeli gázai kormánynak a Gázai övezetből kell kinőnie, Gázát palesztinok fogják irányítani. A katonai hadjárat végét egy politikai tettben kell rögzíteni” – mondta, kritizálva az izraeli kormányt, amiért nem foglalkozik a háború után kérdésével.

Északi front: Izraeli vadászgépek és tankok támadást hajtottak végre az este a Hezbollah terrorszervezet számos posztja ellen Dél-Libanonban.

A Hulában, Marwahinban és Ajta as-Sabban lévő célpontok között számos katonai épület és egyéb terror-infrastruktúra szerepelt.

A Hezbollah rakétákat lőtt ki szerdán Ramot Naftali és Stula közösségekre valamint egy katonai posztra a határon. A tüzérség válaszolt a támadásokra.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy a levegőből likvidált egy terrorsejtet a sechemi Balata-menekülttábor (Palesztin Hatóság területe) közelében. A támadás célpontja Abdallah Abu Salal volt, egy magas rangú terrorvezér Júdea és Szamáriában, aki pénzt és instrukciókat kapott Irántól és terrorszervezektől Gázában illetve külföldön.

A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint Abu Salal volt a felelős volt számos közelmúltbeli terrortámadásért, beleértve a kelet-jeruzsálemi Simon Hatzadik negyedben (Sech Dzsarrach) történt lövöldözést áprilisban, amelyben két izraeli megsebesült, és egy bomba elhelyezéséért októberben, amely megsebesített egy katonát.

A terrorsejtet a levegőből likvidálták, miután a Sabak információkat kapott, hogy Abu Abdullah és társai terrortámadást készülnek végrehajtani. A dróncsapás után fegyvereket találtak az autóban.

The post 192, likvidálás Szamáriában és meddig lőnek még Gázából first appeared on Új Kelet online.