Avi/ujkelet.live

A háború 103. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a 646. dandár csapatai megtalálták és megsemmisítették azokat a rakétavetőket, amelyekkel tegnap több mint 50 rakétát lőttek ki Gázából Netivotra.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A csapatok három kilövőt találtak, amelyek mindegyike egyszerre 10 rakéta indítására volt képes. Néhányuk már elő volt készítve további támadásokhoz.

Mindeközben: Palesztin jelentések reggel intenzív támadásokról számoltak be a dél-gázai Khan Junesz központjában.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködve dróncsapással likvidált egy magas rangú parancsnokot, Bilal Nofalt, aki a Gázai övezet déli részén a Hamász terrorszervezet elleni kémkedéssel gyanúsított személyek kihallgatásáért felelt, és ,,ő fejlesztette ki a Hamász által használt kihallgatási és nyomozási technikákat”.

„Megölése jelentősen befolyásolja a terrorszervezet azon képességét, hogy fejlessze és fokozza képességeit” – áll a hadsereg közleményében.

Továbbá a 7. dandár csapatai egy támadó helikoptert irányítva likvidáltak egy háromfős aknavetőgránátokat indító terrorsejtet Khan Juneszben.

Gáza középső részén dróncsapást mértek két terroristára, és a csapatok számos fegyvert találtak a területen.

Tegnap este a haditengerészeti erők támadást hajtottak végre a Hamász terrorszervezet számos hadműveleti célpontja ellen a Gázai övezetben, a szárazföldön manőverező csapatoknak nyújtott segítség részeként.

Humanitárius válság: David Satterfield, az Egyesült Államok kormányának humanitárius ügyekért felelős megbízottja kedden aggodalmának és csalódottságának adott hangot a gázai humanitárius helyzet miatt, és kérte a segélyek fokozását a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és az Izraeli Védelmi Erők Déli Parancsnokságának magas rangú tisztviselőivel folytatott találkozóján, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Satterfield szerint az amerikai kormányhoz eljutott információk azt mutatják – válság van az övezetben.

Izraelben ezt az állítást elutasítják, és a hadsereg tisztviselői azt válaszolták az amerikai küldöttnek, hogy az övezetben nem csak hogy nincs humanitárius válság, hanem a segélyek teljes mértékben bejutnak, és ,,a gázai piacok tele vannak árukkal és emberekkel”.

Izrael szerint nem a segélyek mennyiségével van a gond, hanem a szétosztásának felelősével, a Hamásszal, mely úgy tűnik, úgy döntött, visszatartja a segélyt nagy tömegektől.

Tegnap 218 segélyszállító kamion ment be Gázába

Antony Blinken amerikai külügyminiszter legutóbbi látogatása alkalmával szintén a segélyek fokozását kérte, azt állítva, hogy ez lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy folytassa Izrael megvédését és segítését. Az övezetben uralkodó éhínség miatt az amerikai kormány napi 300-ra szeretné növelni a kamionok számát.

The post Likvidálás, harcok és van-e humanitárius válság Gázában first appeared on Új Kelet online.