ujkeletlive

Túszalku – gyógyszerek

Katar bejelentette, hogy sikeresen közvetített egy megállapodást Izrael és a Hamász között a gázai túszok gyógyszerellátásáról, amely szerint az ellátmányt szerdán indítják Dohából két katari katonai repülőgépen az egyiptomi el-Aris városba, ahonnan a szállítmányt állítólag a gázai övezetbe szállítják.

A dohai Külügyminisztérium közleményében kiemelte Franciaország szerepét a megállapodás közvetítésében, emellett hangsúlyozta miszerint “a gázai háború befejezésére irányuló katari erőfeszítések tovább folytatódnak.” A megállapodást Binjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala is megerősítette, és “köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik segítettek a folyamat során,” hozzátéve – Izrael gondoskodik arról, hogy a gyógyszerek célba érjenek.

A Biden-kormányzat üdvözölte a megállapodást, amelyet a Hamász terrorszervezet ezidáig nem erősített meg, azonkívül, hogy a hétvégén egyik képviselője kétértelmű bejelentése kapcsán azt állította, hogy a Katarból származó “gyógyszerekből néhányat az izraeli foglyok kezelésére fognak használni.”

Emmanuel Macron francia elnök hivatala utalt Párizs szerepére az alku kapcsán, mondván, hogy az elnök országa Külügyminisztériumát a 45 túsznak szánt gyógyszereket magában foglaló lista összeállítására, illetve a beszerzés illetve az elküldés lebonyolítására utasította. Ennek megfelelően, a gyógyszerek szombaton érkeztek meg Dohába, közölte Macron hivatala, kiemelve, hogy október vége óta együttműködnek Katarral, azt követően, hogy az izraeli Túszok és Eltűnt Családokat képviselő szervezet megkereste őket.

Politika és háború

A hadikabinet minisztere, Beni Gantz a háború folytatását illetően külön kérések listáját nyújtotta be Binjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, illetve a Nemzetbiztonsági Tanácshoz, – jelentette kedden a 12-es csatorna.

Gantz állítása szerint, Netanjahu politikai okokból tartózkodik a lista megvitatásától, holott a hadsereg által is megerősített kérdésekről szóló döntések szükségesek a harcok lebonyolításához. A listán szerepelnek a rafahi átkelővel illetve a Philadelphia-folyosóval kapcsolatos kérdések – konkrétan az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet folytatását megelőző mechanizmus, ezenkívül a háborús célok teljesítésével kapcsolatos követelések, különös tekintettel a túszok szabadon engedésére irányuló erőfeszítések.

A Miniszterelnöki Hivatal Gantz kérését illetően közölte, hogy “a miniszterelnöknek nem áll szándékában változtatni a háború céljain, és nem kíván kompromisszumot kötni a teljes győzelemnél kevesebbel kapcsolatban,” hozzátéve – a háború céljai jól ismertek, ezek közül a legfontosabbak a Hamász felszámolása, és túszaink szabadon bocsátása, illetve azon ígéret, miszerint Gáza soha nem jelenthet fenyegetést Izraelre. Netanjahu miniszterelnök nem szándékozik kompromisszumot kötni e célok tekintetében, és ragaszkodik ahhoz, hogy teljes mértékben megvalósuljanak, – zárta rövidre a választ a hivatal, részletek közlése nélkül.

The post Reggeli hírek – katari megállapodás a túszok gyógyszerellátásának biztosításáról first appeared on Új Kelet online.