Avi/ujkelet.live

A háború 104. napja: Az Izraeli Védelmi Erők csütörtök délután közölte, hogy elfogó rakétát indított ,,egy gyanús légi célpontra”, mely a Vörös-tenger felől az izraeli légtér felé tartott.

Az elfogó rakéta indítása miatt Eilaton aktiválódtak a szirénák. ,,Az eseménynek vége, biztonsági incidens aggodalma nem áll fenn”.

Másfél hónap csend után ez volt az első riadó Eilaton.

Déli front: A Givati-dandár csapatai lerohanták a Hamász Dél Khan Junesz Zászlóaljához tartozó fő erődöt, jelentette délelőtt a hadsereg.

Az elfoglalt Suhada előörsön, valamint a Hamász zászlóalj parancsnokának irodáiban, a csapatok sok lőfegyvert foglaltak le, és hírszerzési dokumentumokat is találtak.

Az erőd egy tréningező helyszínt és irodákat is magában foglalt, amelyeket a Hamász zászlóalja használt a harcok alatt.

Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet állásaira a dél-libanoni Odaisszében.

A csapatok továbbá megelőző támadást hajtottak végre Kafr Kila és Mardzsaajoun területeken.

A hadsereg szerint a nap folyamán két lövedéket lőttek ki Libanonból Arab al-Aramse térségére, melyek nyílt területeken landoltak.

Túszok: A gázai fogságból szabadult izraeli túszok egy csoportja csütörtökön találkozott először António Guterres ENSZ-főtitkárral a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

A Túszok Családjainak Fóruma közleménye szerint Guterres azt mondta a csoportnak, hogy az összes megmaradt túsz azonnali szabadon bocsátására, valamint a Hamász által elkövetett szexuális bűncselekmények kivizsgálására és büntetőeljárás lefolytatására szólít.

Guterres a találkozón meglepte a résztvevőket, amikor előhúzott a zsebéből egy dögcédulát, amely a túszok szabadon bocsátására szólít: „A dögcédula a kabátom jobb zsebében van, ahol általában a kezem van, és mindenhová magammal viszem, hogy minden pillanatban emlékezzek a túszokra” – áll a fórum közleményében.

Kfír: Január 18-án, csütörtökön van „a világ legszomorúbb születésnapja”, amikor is a vörös hajú Kfír Bibasz betölti első életévét, miközben még mindig túsz Gázában.

Kfírt és a négyéves Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A Hamász azt állítja, hogy Siri és a gyerekek meghaltak egy izraeli támadásban.

Jichák Herzog elnök a Világgazdasági Fórumon Kfír fényképe mellett:

Politika: A hadikabinet este fél 8-kor összehívásra kerül, majd este 9-kor megbeszélésre kerül sor a biztonsági kabinetben is. A média szerint a téma a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételek átutalásának kényes kérdése lesz. Izrael a pénz egy részét befagyasztotta, a Palesztin Hatóság pedig nem hajlandó átvenni a részösszeget, ezzel az összeomlást kockáztatva. Az amerikai kormány azt javasolta, hogy a Gázának szánt pénzt helyezzék át egy harmadik ország őrizetébe – és így a Palesztin Hatóság beleegyezne abba, hogy a többit fogadja.

The post A hadsereg lelőtt egy légi fenyegetést a Vörös-tenger felett, és Guterres meglepő tette first appeared on Új Kelet online.