Avi/ujkelet.live

A háború 104. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggeli tájékoztatóján közölte, hogy az izraeli erők az elmúlt egy nap során megöltek mintegy 40 hamászos terroristát a dél-gázai Khan Juneszben.

Az egyik incidensben a 7. páncélosdandár ágyúzással támadta a Hamász négy fegyveresét, akik a csapatokhoz közeledtek. Az Egoz elit egység katonái pedig razziát tartottak a Hamász egyik operatívjának otthonában, és fegyvereket foglaltak le.

Mindeközben Gáza északi részén, ahol a katonaság a terület feletti irányítás megszilárdításán dolgozik, az 5. dandár tartalékosai tanklövedékekkel megöltek két fegyverest, akik megpróbálták lesből letámadni a csapatokat.

A Jiftah-dandár tartalékosai azonosították a Palesztin Iszlám Dzsihád operatívjait, amint robbanóanyaggal csapdáznak be egy autót, és bemennek egy közeli épületbe. Kis idő múlva az egyik terrorista kijött az épületből, és egy drón csapást mért rá. A becsapdázott autót szintén lebombázták, ami egy nagy másodlagos robbanást okozott.

Szintén a Gázai övezet északi részén végrehajtott légicsapásokban több további Hamász-terroristát likvidáltak, közölte a hadsereg, jelezve, hogy a csapatok továbbra is fegyveresekkel kerülnek összetűzésbe a hadsereg által irányított területeken.

Míg Gázaváros Szabra negyedében a 179. páncélosdandár tartalékosai páncéltörő aknák, RPG-k és egyéb katonai felszerelések raktárára bukkantak

Interjú: Maajan, Ron Serman őrmester édesanyja, akit a Hamász terroristái október 7-én raboltak el a bázisról, ahol szolgált, és holtan találták a fogságban, ma reggel azt nyilatkozta a Kan közrádióban, hogy ,,Ront szándékosan meggyilkolta az izraeli hadsereg, és a katonai szóvivő válasza, mely azt állítja, hogy nem tudták, hol vannak – hazugság.”

Ron Serman őrmester Fotó: Izraeli Védelmi Erők
  • Az izraeli hadsereg decemberben feltárt egy nagy Hamász alagúthálózatot az észak-gázai Dzsabalija menekülttáborban, ahol megtalálták öt izraeli túsz – Ziv Dado zászlós, Nik Beizer szakaszvezető és Ron Serman őrmester, valamint Elia Toledano és Eden Zacharia – holttestét.
  • Az Izraeli Védelmi Erők képviselői kedden tájékoztatták Serman és Beizer családját a Hamász fogságában bekövetkezett haláluk okáról szóló új információkról. (A holttestüket Toledanóéval együtt találták meg). A hadsereg képviselői ismertették a patológiai jelentést és a holttestek lokalizálásához vezető akció megállapításait.
  • A helyszín közelében, ahol a holttesteket megtalálták, a hadsereg légicsapást hajtott végre a Hamász észak-gázai dandárjának parancsnoka, Ahmed Ghandur ellen.
  • A vizsgálat megállapította, hogy a katonaság nem tudott arról, hogy túszok vannak a területen, amikor a csapást végrehajtották. A holttesteket az alagút átvizsgálása során találták meg, minden előzetes információ nélkül.
  • A családoknak bemutatott patológiai jelentés szerint a testükön nem voltak zúzódások vagy lövés nyomai, ami arra utal, hogy nem közvetlenül a légicsapás vagy az izraeli hadsereg más akciója következtében haltak meg.
  • A holttestek állapota miatt az egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudták megállapítani a halál okát.
  • Ebben a szakaszban a katonaság nem tudja megerősíteni vagy cáfolni, hogy megfulladtak, megfojtották, megmérgezték őket, vagy más okból haltak meg, amelyek közvetve kapcsolódnak az izraeli hadsereg támadásához vagy a Hamász akciójához.
  • Toxikológiai vizsgálat céljából mintákat vettek, amelyek fényt deríthetnek haláluk okára.

Maajan elmondása szerint ,,régóta tudták, hol tartják fogva Ront két másik tússzal együtt az alagutakban, és úgy döntöttek, hogy feláldozzák őket, hogy likvidálják a Hamász északi dandárjának parancsnokát, aki élő pajzsként használta őket. Mindhárman megfulladtak a bombák mérgétől, amelyeket azért dobtak le, hogy megöljék [a terroristát].”

Az interjúban Maajan elárulta azokat az információkat, amelyekkel Ronról az elrablás pillanatától kezdve rendelkezett.

,,Ront és Nik Beizert [szakaszvezető] együtt rabolták el élve, sértetlenül. A parancsnokuk, Ghasszán Alijan vezérőrnagy azt mondta nekem, hogy ő és Nitzan Alon vezérőrnagy [visszavonult] folyamatosan tudták, hol vannak. Néhány héttel az emberrablás után még életjelet is kaptak tőlük. Ennek ellenére úgy döntöttek, hogy ugyanazon a helyen ágyúznak, hogy likvidáljanak egy magas rangú tisztet. Feláldozták a fiamat.”

Ron édesanyja szerint a hadsereg többször módosította az eset verzióját. „Amikor elhozták a holttestét Izraelbe, azt mondták nekünk, hogy a Hamász gyilkolta meg – ebben nem kételkedtünk. A patológiai jelentés azonban nem találta fojtás, lövés vagy szúrás nyomait. Tegnap azt mondták nekünk, hogy nem zárják ki mérgező gázok belélegzését a hadsereg bombázása következtében… A fiam megpróbált kimenekülni a mérgezett sírból, amelyet az izraeli hadsereg bérelt neki, kétségbeesett kísérletként, hogy levegőt szívjon és megmeneküljön” – mondta az anyja.

The post Fokozódó harcok Khan Juneszben és egy gyászoló anya súlyos vádja first appeared on Új Kelet online.