Avi/ujkelet.live

A háború 104. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy a Hamász két operatívjára, akik aknavetőt próbáltak kilőni a katonákra Gáza középső részén, Deir al-Balahban, csapást mért egy drón.

A drón egy olyan területen azonosította a terroristákat, ahonnan a héten rakétákat lőttek Izraelre, és megölte őket, amikor aknavetőgránátokat készültek kilőni a csapatokra.

A dél-gázai Rafahban egy vadászgép lebombázott egy rakétavetőt, amellyel rakétát lőttek ki Izraelre szerda reggel.

Északi front: Az izraeli hadsereg csapást mért tegnap egy terrorsejtre Dél-Libanonban, amely rakétaesőt küldött az észak-izraeli Ros Hanikrára. A likvidálást a támadást követő néhány percen belül végrehajtották.

A Hamász terrorszervezet közölte, hogy libanoni ága hajtotta végre a rakétatámadást.

Az izraeli hadsereg továbbá számos más rakétakilövő helyet és a Hezbollah infrastruktúráját is támadta Dél-Libanonban, az egyikkel korábban Har Dov térségét vették célba.

Háború: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint ,,a háború valószínűsége északon most nagyobb, mint a múltban”.

Halevi egy libanoni offenzívát szimuláló észak-izraeli gyakorlaton a katonákhoz beszélve azt mondta, hogy a hadsereg ,,fokozza a libanoni harcra való felkészültségét, sok levont tanulság van a gázai harcokból, ezek közül sok nagyon releváns a libanoni harcok szempontjából, és vannak olyanok is, amelyeket hozzá kell igazítani”.

,,Nagyon világos célt akarunk elérni Libanonban, vissza kell hozni a lakosokat északra, az összes északi közösségben” – mondta, utalva a mintegy 80 000 lakóhelyüket elhagyni kényszerült izraelire a Hezbollah terrorcsoport napi támadásai közepette.

,,Nem tudom, mikor van északon a háború, de elmondhatom, hogy a következő hónapokban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez megtörténik, mint a múltban” – mondta Halevi.

,,Elmondhatom, hogy szerintem sokkal nagyobb előnnyel kezdjük” – tette hozzá.

Lefejezés: A CNN levetített egy új részletet a Nir Oz kibuc biztonsági kamerája által rögzített felvételből, amelyen a Hamász egyik terroristája látható, amint késsel lefejezi az egyik meggyilkolt áldozatot október 7-én.

Túszok: Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap ígéretet tett arra, hogy Izrael mindaddig folytatja a harcot a Gázai övezetben, amíg a túszokat hazahozzák, és a Hamászt legyőzik.

,,Ha a Hamász sorsa nem a teljes leszerelés, nem leszünk képesek Izrael államban élni” – mondta Gallant a haditengerészet Sajetet 13 kommandós egységének csapatainak, melynek anno a parancsnoka volt.

,,Folytatjuk a harcot a győzelemig… amíg legyőzzük a Hamász szervezetet, elvesszük minden jelentős katonai képességét, és eltávolítjuk a hatalomból Gázában” .

Gallant a túszokkal kapcsolatban azt mondta, ,,nincs jogunk abbahagyni a harcokat, amíg túszok vannak Gázában. Az egyetlen mód és dolog, ami hazahozza a túszokat, a katonai nyomás, mert a Hamász csak ebből ért.”

Bibaszék: Január 18-án, csütörtökön van „a világ legszomorúbb születésnapja”, amikor is a vörös hajú Kfír Bibasz betölti első életévét, miközben még mindig túsz Gázában, mondta Jimmy Miller, aki Kfír édesanyjának, Sirinek az unokatestvére.

A tágabb Bibasz család és támogatók 15 órakor összejövetelt tartanak Tel-Avivban, a Túszok terén (Múzeum tér) hogy segítsenek felhívni a figyelmet Bibaszék elrablásának és fogságba ejtésének folyamatban lévő traumájára.

Híres helyi előadók, Miller és más rokon közreműködésével, felvettek egy dalt Kfírről „Dzsindzsinek hívnak” címmel, a vörös hajúakra utaló héber szót használva, amelyet a születésnapjára adtak ki.

Kfírt és a négyéves Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A Hamász azt állítja, hogy Siri és a gyerekek meghaltak egy izraeli támadásban.

Jáir Lapid ellenzéki vezető is megemlézett reggel Kfírről X-en:

Riport: Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a múlt heti izraeli látogatása alkalmával, hogy nem áll készen arra, hogy olyan megállapodást kössön, amelynek keretében Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel és lehetővé teszi egy palesztin állam létrehozását, közölte szerdán az NBC News három meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva.

Az egyetlen kérés, amelybe Netanjahu belement, az volt, hogy Izrael ne indítson nagyobb támadást a libanoni Hezbollah terrorszervezet ellen.

Az NBC három kormány tisztviselőre hivatkozott, akik azt állították, hogy a kormány messzebbre tekint, hogy megpróbálja elérni céljait a régióban, és egyikük azt mondta, hogy Netanjahu „nem lesz ott örökké”.

Az egyik magas rangú tisztviselő szerint Joe Biden elnök reményei a Közel-Kelet háború utáni átformálására teljes mértékben összefüggenek egy palesztin állam esetleges létrejöttével, ami azt jelenti, hogy valószínűleg várniuk kell, amíg Izraelben kormányváltás lesz.

The post Közel a háborúhoz északon, sokkoló videó és a világ legszomorúbb szülinapja first appeared on Új Kelet online.