Avi/ujkelet.live

A háború 104. napja: 18 óra csend után este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Nir Oz és Nirim kibucokban, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy befejezte a Hamász fő rakéta- és fegyvergyártó ipari övezetének lerombolását a Gázai övezet középső részén, valamint az alatta lévő, a létesítmények egy részének otthont adó hatalmas alagúthálózatot.

A 36. hadosztály, a Jahalom elit harcmérnöki egység és a légierő Saldag egysége több tucat alagútbejáratot fedezett fel és semmisített meg a Szalah a-Din út környékén Gáza középső részén, amelyek több száz kilométernyi földalatti átjáróhoz csatlakoztak.

Az egyik alagútbejárat a Hamász terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokának otthonában volt, aki a rakétagyártásért felelt. Az alagutak a Hamász által rakéták és egyéb fegyverek gyártására használt földalatti telephelyekhez vezettek, valamint olyan átjárókhoz, amelyeket a terrorcsoport lőszer szállítására használt Gáza minden részébe.

A hadsereg Maghaziban, al-Bureidzsben és Nuszeiratban a föld felett és alatt egyaránt acélműhelyeket, vegyi- és robbanóanyag-gyárakat, valamint nagy hatótávolságú rakéták tárolására szolgáló raktárakat fedezett fel.

Politika: Itamar Ben Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter arra buzdította csütörtökön a tiszteket, hogy nyissanak tüzet minden „terroristára”, akit látnak, még akkor is, ha nem jelentenek fenyegetést, ami sérti a rendőrség és az izraeli hadsereg művelet-végrehajtási szabályait.

„Teljes támogatást kaptok tőlem. Ha az életetek veszélyben van, vagy egy terroristát láttok – akkor is, ha nem jelent veszélyt rátok –, lőjetek. Én mögöttetek állok” – mondta Ben-Gvir a határrendészet elit Jaszam fedett egységének tisztjeinek, miközben egy bázison tett látogatást Júdea és Szamáriában.

,,Egy hajszálad meggörbülése ezer terroristát ér” – mondta Ben-Gvir az irodája szerint.

Döntés: A Legfelsőbb Bíróság nyomására a parti kerületi rendőrség belement abba, hogy a gázai háború kezdete óta először háborúellenes tüntetést rendezzenek Haifa központi részén.

A demonstráció szombaton, a Párizs téren 13:30 és 15:30 között kerül megrendezésre maximum 700 tüntetővel.

A rendőrség azzal érvelt a számos engedélykérelem elutasításakor, hogy ellentüntetéseket szerveznének, amelyek veszélyeztetik a közbiztonságot, míg a kérelmezők azzal érveltek, hogy a szólásszabadsághoz és a tiltakozáshoz való alapvető jogukat a rendőrség „szisztematikusan” sérti.

A Legfelsőbb Bíróság petíciójának mai tárgyalása során a bírók ragaszkodtak ahhoz, hogy a rendőrség dolga, hogy megtalálja a módját a tiltakozások biztonságos lebonyolításának.

Rossz listára kerülve: A Bizottság az Újságírók Védelmére friss jelentést közzé, mely szerint először van Izrael a világ élvonalában az újságírók bebörtönzését tekintve.

A jelentés szerint 17 újságírót tartanak börtönben december óta, így Izrael a hatodik helyen áll, és Iránnal holtversenyben Kína, Mianmar, Fehéroroszország, Oroszország és Vietnam mögött.

Kfírért: Narancs színbe borult csütörtök este Jeruzsálemben a Kneszet, a Húrok hídja míg Tel Avivban a városháza épülete Kfír Bibasz tiszteletére, aki ma ünnepli első születésnapját, miközben túszként tartják fogva Gázában.

Délután narancssárga léggömböket tartó izraeliek százai gyűltek össze Tel Avivban a Túszok terén (Múzeum tér), hogy megemlékezzenek Kfírről.

A színpadon a gyerekek a Bibasz család narancssárga léggömbökkel díszített plakátjait tartották a kezükben, amelyeken a „A világ legszomorúbb születésnapja” felirat szerepelt.

Kfírt és a négyéves Arielt, a vörös hajú testvérpárt, október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A Hamász azt állítja, hogy Siri és a gyerekek meghaltak egy izraeli támadásban.

The post Narancsba borulva Kfírért és műveleti siker Gázában first appeared on Új Kelet online.