ujkeletlive

Politika

Még célhoz sem ért, de politikai vitát kavart a túszoknak szánt katari gyógyszer küldemény

Miközben a katari vezetés által bejelentett gázai gyógyszerellátás még célba sem ért, újabb belpolitikai vita robbant ki, azt követően, hogy egy magas rangú palesztin vezető kijelentette, az ellátmányt szállító teherautók ellenőrzés nélkül juthatnak be az övezetbe.

A dohai vezetés korábbi bejelentését, miszerint sikeresen közvetített egy megállapodást Izrael és a Hamász között a gázai túszok gyógyszerellátásáról, Binjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala is megerősítette, és “köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek a folyamat során,” hozzátéve – Izrael gondoskodik arról, hogy a gyógyszerek, célba érjenek.

Músza Abu Marzouk, a Hamász vezető tisztségviselője szerda reggel a közösség médiában (X) egyértelművé tette, hogy az alku keretében Katarból Egyiptomba szállított gyógyszerszállítmány bejutását Gázába az izraeli hatóságok ellenőrzése nélkül engedélyezték. A hír futótűzként terjedt, ugyanis Izrael minden alkalommal szigorúan ellenőrzi az övezetbe irányuló szállítmányokat, a Hamász katonai apparátusát segítő ellátmányok bejutásának megakadályozása érdekében.

Azt követően, hogy az izraeli védelmi erőknek kvázi véletlenül, a közösségi médián keresztül jutott tudomására az ellenőrzés elmaradása, a hír saját koalícióján belül is bírálatok egész sorát váltotta ki a miniszterelnökkel szemben.

A héber médiának nyilatkozó magasrangú források szerint a főbb politikai és védelmi apparátus vezetőjét, így a Sábák főnökét sem tájékoztatták Netanjahu végső döntéséről a katari és francia közvetítéssel létrejött megállapodást illetően. Korábban a Moszad vezetője, David Barnea tájékoztatta a Miniszterelnöki Hivatalt a szóbeli megállapodásról, melynek nyomán a miniszterelnök hivatala már péntek este sajtóközleményben jelentette be a Gázában fogvatartott túszok számára fontos gyógyszerek első alkalommal történő szállítását biztosító megegyezést, annak ellenére, hogy az orvosi ellátmány érkezését csak szerdára időzítették.

A gyógyszerszállítmány ellenőrzésének közbeeső fázisa ott siklott ki, hogy a Miniszterelnöki Hivatal az információ egy rövid ideig tartó visszatartására kérte a kémfőnököt, így bár a szállítmány ellenőrzése nem volt kétséges, de sem az ellenőrzésről vagy a szerződés feltételeiről nem tartottak formális megbeszélést Barneával, illetve a védelmi rendszer vezetőivel.

A médiában megjelent híreket, miszerint Netanjahu ellenőrzés nélkül jóváhagyta az eljárást, hivatala cáfolta, és olyan nyilatkozatot adott ki, amely a felelősséget a hadseregre hárította.

“A miniszterelnök utasítást adott arra, hogy a gyógyszereket küldjék el a túszoknak, de egyáltalán nem foglalkozott a hadsereg, és a biztonsági tisztviselők által meghatározott biztonsági eljárásokkal,” – állt a közleményben, miközben a 12-es csatorna hírei szerint a hadsereg semmit sem tudott az orvosi segély logisztikájáról, a folyamatról kizárólag Marzouk megjegyzéséből értesült.

A kabinet egyik magas rangú tisztviselője elismerte, hogy sem a hadsereg, sem a védelmi miniszter nem tudott semmit, mert a miniszterelnök nem informálta őket a megállapodásról, majd hivatala a hadseregre irányította át a felelősséget.

A hadikabinet tagja Beni Gantz nyilatkozatában hangsúlyozta: “a döntés felelőssége, valamint annak megvalósítása politikai szinten – és csakis rajtunk múlik.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) szintén bírálta Netanjahut kötelessége megkerülése miatt, mondván, hogy az ő felelőssége lett volna elrendelni a szállítmányok ellenőrzését.

Az esetleges technikai ellenőrzési elrendezéseket talán a hadsereg, és a biztonsági erők felelősségének tekinthetjük, de a hadsereg, és a biztonsági tényezők ellenőrzése – hogy a túszoknak szánt gyógyszereket szállító teherautók ne vigyenek át lőszert, és felszerelést a Hamásznak, az Ön és a hadikabinet felelőssége.”

Ha a teherautók még nem érkeztek meg, egyszerűen utasítják a hadsereget, és a biztonsági tisztviselőket, hogy ne engedjék be őket ellenőrzés nélkül. Ez természetesen az Ön felelőssége és felhatalmazása. Az elraboltak számára szánt gyógyszerek teljes mértékben elfogadottak. Az oxigén szállítása a Hamásznak a harc folytatásához – ez abszurd,” – közölte Ben-Gvir X-en.

Köszönhetően Marzouk bejelentésének még időben fény derült a mulasztásra. A hadsereg, és a Védelmi Minisztérium végül nem adott hivatalos nyilatkozatot az ügyben, bár az utóbbi közölte, hogy a kormány utasítására szerda délután ellenőrzéseket hajtottak végre.

A politikai vezetés utasítása alapján öt gyógyszert szállító teherautó biztonsági ellenőrzésen esik át a Kerem Salom átkelőnél,” – közölte a COGAT, a minisztérium palesztin polgári ügyeket koordináló szerve.

A katari Külügyminisztérium szóvivője szerdán késő este megerősítette, hogy a szállítmányok bejutottak az övezetbe, hangsúlyozva, hogy a túszalku közvetítési erőfeszítései tovább folytatódnak.

Az elmúlt néhány órában gyógyszerek és segélyszállítmányok érkeztek a gázai övezetbe, a kedden bejelentett megállapodás végrehajtása keretében az övezetben élő civilek, köztük a túszok javára,” – áll Majed al-Ansari közleményében az X-en.

A dohai vezetés és Franciaország által szállított gyógyszerek, több mint 60 tonna élelmiszersegéllyel együtt, az ominózus izraeli ellenőrzést követően átjutottak az övezetbe.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a gyógyszereket a terroristák által fogvatartott 45 izraeli túsznak szánják. A Miniszterelnöki Hivatal tegnap közölte, miszerint a gyógyszereket Franciaországban vásárolták a túszok egészségügyi szükségletei alapján, Izraelben összeállított lista szerint, és olyan – a krónikus betegeknek számára, életmentő gyógyszereket tartalmaz, mint asztmás inhalátorok, szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők. A Hamász ezidáig ellenezte gyógyszerek átadását a fogvatartott túszok számára.

Választások vagy új kormány

A kormány szerint a háborúnak még korántsem értünk a végére, ettől függetlenül a koalíción belül mindennapossá váltak a holnapra irányuló különböző politikai próbálkozások. Beni Gantz és Nemzeti Egység frakciójának még a hadművelet elején történő belépése a szűkített hadikabinetbe nem titkoltan kizárólag a háború idejére szólt. Gantz bevonásával eleinte érezhetően csökkent Joáv Gallant védelmi miniszter, illetve az Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter által miniszterelnökre gyakorolt nyomás, következésképpen a kormányon belüli feszültség. A háború valamilyen formájú befejezése azonban nem húzható a végtelenségig, ahogyan a koalíción belüli ellenséges hangulatból következően, Gantz kilépése a kabinetből is meglehetősen közelinek tűnik.

A koalíció kvázi működését biztosító 64 mandátum elvileg elegendő lehet Netanjahu kormányának háború utáni túlélésére, az érezhető társadalmi elégedetlenség mellett saját pártján belüli ellentétek, és a vallásos cionista frakciók egyre erősebb nyomása mellett azonban korántsem biztos a zökkenőmentes folytatás.

A médiában kiszivárogtatott jelentések szerint megelőző hadműveletként, Gantz kilépése után, és az új választások kikerülése végett a miniszterelnök bővíteni kívánja kormányát, ezért az elmúlt napokban az ellenzék vezetője Jaír Lapid (Jes Atid), és a szintén ellenzéki Avigdor Lieberman (Jiszráel Beitenu) számára tett súlyos ajánlatokat a kormányba és a háborús kabinetbe való belépést illetően.

Politikai források szerint Liebermannak már többször felajánlották ugyanazt, mint az elmúlt napokban. Netanjahu javaslata magában foglalja a tagságot a hadikabinetben, ami azonban nyilvános kötelezettségvállalással együtt jár arra vonatkozóan, hogy a háború után volt védelmi minisztere nem léphet ki a kormányból. Lieberman, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan visszautasította az ajánlatot, és bejelentette, ha be is lépne, a háború befejezése után nem áll szándékában együttműködni a kormánnyal.

Lapidot a háborús kabinetbe való belépést illetően hasonló javaslattal keresték meg, ugyanakkor a felajánlott paktum szerint azt várták volna el Lapidtól, hogy csatlakozzon a kormányhoz egy évre vezető portfóliókért cserébe, beleértve az Otzma Jehudit tárcáit.

A két héttel ezelőtti magasrangú Likud és Jes Atid tisztviselők közötti tárgyalás során javaslatot tettek egy közös kormány megalakítására egy éves időtartamra, emelett az Otzma Jehudit nemzetbiztonsági minisztériuma is felajánlásra került, azzal a feltétellel, hogy Ben-Gvir a kormányban marad.

Az elmúlt napokban, Netanjahu nélküli új kormány megalapítására felszólító Lapidhoz közeli források azonban előre világossá tették, hogy az ajánlat irreális, és a Jes Atid elnöke függetlenül a javaslat részleteitől nem fog belépni egy Netanjahu által vezetett kormányba, többek között azt állítva, hogy a miniszterelnök nem alkalmas az ország vezetésére, és egy szavát sem hiszi.

A nyilvánosságra került ajánlatokat követően a Likud tagadta a megkereséseket, mondván “a Lapidnak és Liebermannak szóló különféle és furcsa javaslatokról szóló jelentések hamisak és alaptalanok, céljuk az egységkormány szétzúzása háború idején.”

Az Otzma Jehudit magas rangú tisztviselője azonban hangsúlyozta, hogy frakciója nem lepődött meg a javaslatokon – “az elmúlt hetekben a Likud hagyta, hogy Beni Gantz vezesse a hadikabinet politikáját, és úgy tűnik, hogy a Likud a Jes Atid támogatását keresi. Itt az ideje, hogy ez a magas rangú Likud-tisztviselő eldöntse, hogy Jáir Lapid vagy Itamar Ben-Gvir politikáját akarja-e,” – közölte a héber médiában nyilatkozó Otzma Jehudit forrás.

The post Reggeli hírek – zűrös gyógyszerszállítmány, és a miniszterelnök kormánybővítési tervei first appeared on Új Kelet online.