Avi/ujkelet.live

A háború 105. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 20 éves Ori Gerby törzsőrmester Herzlijáról, a Givati-dandár felderítő egységének katonája, belehalt sérüléseibe, melyeket a Gázai övezet déli részén zajló harcokban szerzett szerdán. Halálával 194-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Körülbelül három hónapja tartó harcok után a Gázai övezetben, az izraeli hadsereg a jelenlét fenntartására készül a következő évben az övezetet ketté osztó Wadi Gáza avagy a Beszor-patak útvonalán, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A hadsereg ezzel akadályozza meg a gázaiak visszatérését az övezet északi részére, és felkészült a hosszú távú tartózkodásra a területen megfigyelőberendezésekkel, radarokkal, aknavetőgránátos támadások elleni védelemmel, haderővel és logisztikával.

A jelenlegi szakaszban a hadsereg szigorú politikát folytat az út biztosítására – nincs áthaladás rajta északra, kivéve a mentőknek és a humanitárius felszereléseket szállító teherautóknak. Őket is csak előzetes egyeztetés alapján és ellenőrzés után engedik át, mert attól tartanak, hogy túszokat és fegyvereket csempészhetnek a Gázai övezet déli részéről.

Az erők várhatóan akkor is a helyszínen maradnak, ha Izrael a nemzetközi nyomás hatására megengedi a gázaiak visszatérését az övezet északi részére. Ennek célja az ellenőrzés és a Hamász-tagok áthaladásának megakadályozása.

Képek a frontról

Izrael becslései szerint a Hamász terroristáinak ezrei bujkálnak Rafahban gázaiak százezrei között. A hadsereg rafahi manővere százezrek evakuálásával jár, ezért várhatóan nem hajtják végre a közeljövőben. Eközben Izrael feltételekhez köti a gázaiak visszatérését a Gázai övezet északi részére: A túszok szabadon bocsátása és a kormányzás leváltása Gáza északi részén egy olyanra, amely nem hamászos.

Izraeli tisztviselők továbbá tájékoztatták Egyiptomot, hogy katonai műveletet terveznek a Philadelphi-folyosó térségében, amely ütközőként szolgál a Gázai övezet és a Sínai-félsziget között. Egy ilyen művelethez a hivatalos palesztin tisztviselők eltávolítására lenne szükség a határ menti térségben, és helyettük izraeli erőket kell bevetni. A terület izraeli ellenőrzése lehetővé teszi a Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti Hamász-alagutak jobb elzárását.

Helyzetértékelés: Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön a Gázai övezet kapcsán a következőt nyilatkozta: ,,A Hamász egyre gyengébb. Nincs készlete, nincsen tartaléka az állomány tekintetében, nincs meg a szervezeti képessége lépések kezdeményezésére, és nem képes arra, hogy ténylegesen kontrollálja, ami mi történik.”

,,A Hamász tervei között szerepelt, hogy naponta rakéták százait lövi ki az ország minden területére. Most több tucat rakétát sikerül kilőnie egyfajta egyszeri támadásként egy bizonyos helyre. Ezt nem becsülöm alá, ez egy nagyon fontos dolog, és [ezzel a képességgel foglalkozunk] rajtaütésekkel, légicsapásokkal, ez időbe fog telni” – tette hozzá.

Hívás: Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere csütörtökön telefonon beszélt Gallanttal „Izrael alacsony intenzitású gázai hadműveletekre való átállásáról, a humanitárius segítségnyújtás gázai elosztásáról, Ciszjordánia [Júdea és Szamária] instabilitásáról és számos regionális biztonsági kérdésről” – közli a hívásról kiadott nyilatkozat.

Austin hangsúlyozta Gallantnak, hogy fokozni kell a humanitárius segélyt Gázában, és meg kell védeni a civileket. Ezenkívül „tudomásul vette” Izrael aggodalmát a libanoni határon felerősödő összecsapások miatt az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel, és „megismételte az Egyesült Államok eltökéltségét, hogy megakadályozza a helyzet eszkalálódását”.

Északi front: Az izraeli hadsereg csütörtökön légicsapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet posztjaira Dél-Libanonan.

A vadászgépek Aitarunban és Odaisszében támadott célpontjai között rakétakilövő állások és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúra is szerepelt.

A hadsereg több további Hezbollah kilövőállást is megsemmsített Dél-Libanonban, köztük egy épületet, amelyből szerdán páncéltörő rakétákat lőttek ki Menara térségre.

A Hezbollah csütörtökön több rakétát lőtt ki Stula, Malkia, Menara és Har Dov területére. A hadsereg válaszul csapást mért az indító posztokra.

Szíria: Este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Golán-fennsíkon. A helyi hatóságok szerint három rakétát lőttek ki Szíriából, melyek Jonatán mellett, nyílt területeken landoltak. A hadsereg ágyúzással válaszolt.

Poll: A Maariv reggel közzétett közvélemény-kutatásának eredményei: Likud: 16 mandátum, Nemzeti Egység 39 mandátum, Jes Atid 13 mandátum, Jiszráel Beitenu 10 mandátum, Sasz 9 mandátum, Otzma Jehudit 9 mandátum, Jahadut Hatora 6 mandátum, Hadas-Ta’al 5 mandátum, Ra’am 5 mandátum, Merec 4 mandátum és Vallásos Cionizmus 4 mandátum.

A jelenleg 64 székes Likud vezette koalíció mandátumainak száma 44-re csökkenne, ha a választásokat ma tartanák.

A Beni Gantz vezette Nemzeti Egység a Jes Atiddal és a Jiszráel Beitenuval 62 mandátumot szerezne, ami elég a kormányalakításhoz, ultraortodox, arab és baloldali pártok nélkül.

The post 194, beszélgetés, riport és szirénázás a Golánon is first appeared on Új Kelet online.