Avi/ujkelet.live

A háború 105. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a 7. páncélos dandár csapatai rajtaütöttek egy Hamász kiképzőtelepen a dél-gázai Khan Juneszben, ahol lokalizálták és megsemmisítették a kiképzéshez használt izraeli páncélozott járművek utánzatait.

A létesítményt kiképzőhelyként használták, valamint találkozási pontként szolgáltak a Hamász Khan Junesz Dandárjának magas rangú parancsnokai számára.

A harckocsi és más páncélozott jármű utánzatok mellett a katonák több alagútbejáratot, több tucat rakétavetőt és más fegyvereket is találtak.

Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy helyzetfelmérést tartott a 99. hadosztály parancsnokaival a Gázai övezetben, áll a hadsereg közleményében.

A megbeszélésen Halevi elmondta a parancsnokoknak, hogy megérti azokat a nehézségeket, amelyekkel a tartalékos katonák szembesülnek, akik a háború kezdetekor hátra hagyták megszokott életüket.

„A feszültség a harctér és a tartalékosok otthona között, érthető” mondta. „Követünk egy tervet, elengedünk néhány embert azzal a tudattal, hogy újra behívjuk őket.”

Északi front: A Vaskupola kora délután elfogott egy drónt, mely Libanonból a tengeren keresztül belépett Izrael légterébe. A légi járművet a tenger felett, Akkó közelében lőtték le, a szirénák nem aktiválódtak.

A hadsereg továbbá közölte, hogy légicsapáshullámot hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban.

A vadászgépek Ramjában többek között katonai épületeket és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúrát bombázták. Hulában és Kafr Kilában légicsapásokkal és tanklövedékekkel támadták a Hezbollah megfigyelőállásait és egyéb infrastruktúrákat.

A hadsereg azt is bejelentette, hogy tegnap este harckocsik tüzeltek a szíriai hadsereg állásaira Szíria déli részén, válaszul a Golán-fennsíkon landoló rakétákra.

Júdea és Szamária: Körülbelül 45 óra elteltével a hadsereg pénteken közölte, hogy befejezte a terrorelhárító műveletét Tulkarem menekülttáborában (Palesztin Hatóság területe), Júdea és Szamáriában.

Az akció során a csapatok mintegy 1000 épületet vizsgáltak át, és több mint 400 robbanószerkezetet találtak, valamint 27 fegyvert és egyéb katonai felszerelést foglaltak le.

Öt robbanóanyag-gyártó laboratóriumot és négy olyan helyszínt is lokalizáltak és megsemmisítettek, amelyeket a helyi terrorszervezetek az izraeli erők megfigyelésére használtak térfigyelő kamerák segítségével.

Mindeközben a mérnöki járművek több tucat robbanóanyagot tártak fel és semmisítettek meg, amelyek a tábor útjai alatt voltak elrejtve.

A hadsereg szerint 37 keresett palesztint tartóztattak le a művelet során, köztük egy helyi terrorhálózat több magas rangú tagját.

Egy izraeli harcos szerdán súlyosan megsebesült a művelet alatt.

Legalább nyolc terroristát öltek meg az összecsapások során, közülük néhányat egy szerdai légicsapásban.

The post Rajtaütés Gázában, drón Libanonból és 45 órás terrorelhárító akció Tulkaremben first appeared on Új Kelet online.