Avi/ujkelet.live

A háború 106. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy ,,egy gyanús légi célpontra” küldött elfogórakétája miatt aktiválódtak a szirénák Haifán. A hadsereg nyilatkozata megjegyezi, hogy az incidensnek vége, de további információval nem szolgált.

Júdea és Szamária: Pénteken meghalt egy palesztint egy izraeli állampolgár lövése következtében Binjáminban, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Az incidens azzal kezdődött, hogy palesztinok kövekkel dobáltak meg egy izraeli járművet a 60-as úton, a Silo-csomópont és a Brit Rendőrség-kereszteződés között, egy incidensben, amely személyi sérülés nélkül végződött. Az izraeli autó sofőrje fegyvert rántott, hogy lelője a kődobálókat, de egy másik izraeli, aki látta, azt hitte róla, hogy terrorista és tüzet nyitott rá.

Az izraeli sofőr nem sérült meg a lövöldözésben. Ezt követően a két izraeli tüzet nyitott egy palesztin járműre, amelyet a korábban kövekkel dobáló palesztinok járműveként azonosítottak, és a lövöldözés következtében a palesztin életét vesztette. Az Izraeli Védelmi Erők jelenleg vizsgálja, hogy a meggyilkolt palesztin kődobáló volt-e. Az incidens részleteit még vizsgálják. Egy katonai tisztviselő szerint az izraeli, aki tévesen terroristaként azonosította a második izraelit, egy szabadságon lévő rendőr volt.

Túszok: Számos túsz családja tárgyalt az egyiptomi hírszerzés tisztviselőivel a múlt héten annak érdekében, hogy elősegítsenek egy, az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodást, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

„Elveszítettük a hitünket a kabinetben, hogy megegyezésre jut” nyilatkozták a családok a Kan-nak. A lépésről tudnak a biztonsági szervezetek elraboltak és eltűntek ügyéért felelősei.

Tüntetés: Péntek este több tucat túsz családja érkezett Binjámin Netanjahu miniszterelnök kesszáriai rezidenciájának környékére, és sátrakat állítottak fel. A családok választ követelnek Netanjahutól az elraboltak hazahozatalára tett intézkedéseiről.

A családok nyilatkozata felszólítja Netanjahut, hogy ,,állítsa le az elraboltak kivégzését. Bizonyítsd vezető szereped, és vezess egy bátor lépést, amely előmozdítja azt a tervet, amelyről tudjuk, hogy az asztalon van. Nem a túszok kiszabadításáról van szó, hanem életek megmentéséről.”

A tiltakozásra azután került sor, hogy héber sajtóértesülések szerint Netanjahu szerdán egyoldalúan úgy határozott, hogy megszigorítja a kormány által a közelmúltban meghatározott irányelveket a Hamász terrorszervezet által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló lehetséges megállapodásra vonatkozóan, feldühítve ezzel a hadikabinet tagjait.

A hívás: Biden elnök közel egy hónap után pénteken beszélt először Netanjahuval, és megvitatták a gázai háború és a regionális eszkaláció ügyét.

  • A két vezető utoljára december 23-án beszélt, amikor a csalódott Biden azzal fejezte be a hívást, hogy „a beszélgetésnek vége”, és letette a telefont. A háború első két hónapjában a két vezető szinte minden másnap beszélt egymással.

A Walla hírportál riportere egy magas rangú izraeli tisztviselőt idézett, mondván, Biden és Netanjahu körülbelül 40 percig beszélt. ,,A hívás jó volt”. Netanjahu tájékoztatta Bident az Izraeli Védelmi Erők gázai és libanoni hadműveleteiről, és ,,megismételte Izrael elkötelezettségét a háború céljainak elérése mellett, beleértve a túszok szabadon bocsátását”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője egy pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy Biden és Netanjahu megvitatta a túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket, valamint az izraeli hadsereg célzottabb műveletekre való átállását, amitől az Egyesült Államok azt reméli, hogy több humanitárius segély juthat be az enklávéba.

  • Kirby szerint Biden üdvözölte az izraeli kormány döntését, amely lehetővé teszi a liszt szállítását Gázába közvetlenül az izraeli Asdod kikötőből. Az izraeli kormány nyilvánosan nem jelentett be ilyen döntést, állítólag Netanjahu ezt a kabinet értesítése nélkül ígérte meg Bidenéknek, itt írtunk róla.
  • Kirby azt is elmondta, hogy amerikai és izraeli tisztviselők tárgyalnak arról, hogyan továbbítsanak humanitárius segélyt a tengeren keresztül Gázába.
  • Továbbá Biden és Netanjahu megvitatta az Izrael által visszatartott palesztin adóbevételek felszabadítását. Erről várhatóan a következő napokban szavaz a kabinet.

Biden azt mondta Netanjahunak, hogy Izrael felelőssége minimalizálni a gázai polgári áldozatok számát, miközben folytatja a Hamászra nehezedő katonai nyomást és a vezetői elfogására irányuló erőfeszítéseit – tette hozzá Kirby.

Biden megvitatta a háború utánra vonatkozó elképzelését is, amely magában foglalja az Izrael és az arab világ közötti normalizációt, valamint az Izrael és a palesztinok közötti kétállami-megoldást, amely biztosítja Izrael biztonságát.

  • ,,Nem próbáljuk megkötni a kezüket vagy kényszeríteni őket politikájuk megváltoztatására… de nem beszélhetünk a háború utáni Gázáról anélkül, hogy ne beszélnénk a palesztin nép törekvéseiről és a kormányzásról Gázában” – mondta Kirby.

A CNN jelentése szerint Netanjahu tegnap esti beszélgetésük során azt mondta Bidennek, hogy nem zárja ki egy palesztin állam létrehozásának gondolatát.

The post A régóta várt hívás, rendhagyó incidens és tüntetések Netanjahu villája előtt first appeared on Új Kelet online.