Avi/ujkelet.live

A háború 106. napja: A Népi Ellenállási Bizottság katonai szárnya videót tett közzé egy sérült izraeli túszról.

Az al-Nasszer Szalah al-Din Dandárok tegnap este megosztott videóján Ohad Jahalomit egy sérülés miatt kezelik, és a kamerába beszél.

Október 7-én a 49 éves Jahalomit lábon lőtték, miután fegyveres csatát vívott otthonában Nir Oz kibucban, majd elrabolták. Fiát, Eitan Jahalomit (12) külön ejtették túszul, és november végén szabadult a fogságból.

  • Úgy vélik, hogy 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.
  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy számos nagy hatótávolságú lövedékekkel megtöltött rakétavetőt fedezett fel és semmisített meg a Gázai övezet északi részén, valamint egy közeli rakétagyártó létesítményt, amely a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezethez tartozott.

A 646. tartalékos ejtőernyős dandár és a 179. tartalékos páncélosdandár csapatai hírszerzési információk nyomán rajtaütöttek a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétagyártó üzemén Gázaváros Zeitun negyedében.

A katonák több tucat gépet találtak és semmisítettek meg, köztük esztergagépeket, valamint nagy mennyiségű rakétagyártáshoz használt vegyi és robbanóanyagot.

Becslések szerint a felszereléssel a Palesztin Iszlám Dzsihád mintegy 800 rakétát tudott volna gyártani.

Továbbá a csapatok több földbe ágyazott rakétavetőt találtak, benne nagy hatótávolságú rakétákkal, és megsemmisítették őket.

Mindeközben a dél-gázai Khan Juneszben a 7. páncélosdandár csapatai rajtaütöttek a Hamász egyik telephelyén, ahol hat rakétavetőt találtak kilövésre kész lövedékekkel.

A 7. dandár egy alagútbejáratot és több robbanószerkezetet is talált, és légicsapással megölt két hamászos terroristát.

Tagadás: Az izraeli hadsereg szerint a New York Times jelentésében idézett megjegyzések „nem ismertek” a hadsereg számára, és „nem tükrözik az Izraeli Védelmi Erők álláspontját”.

A NYT ma arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg négy magas rangú parancsnoka úgy véli, hogy Izrael két kinyilvánított célja, a Hamász megsemmisítése és a túszok kiszabadítása nem egyeztethető össze.

A jelentés megjegyezte, hogy a háború nem a várt ütemben halad. A lap a hadsereg októberi becsléseit és terveit áttekintve azt írta, hogy a hadsereg arra számított, december végére átveheti az operatív irányítást Gázaváros, Khan Junesz és Rafah felett.

Ez a lassú haladás arra késztette a katonai vezetőket, hogy csalódottságukat fejezzék ki a politikai vezetés iránt, „és arra a következtetésre jutottak, hogy a még Gázában tartózkodó több mint 100 izraeli túsz szabadulása csak diplomáciai, nem pedig katonai eszközökkel biztosítható” – írja a lap.

A jelentésre reagáló rövid közleményében az Izraeli Védelmi Erők azt állítja, hogy ,,az elraboltak szabadon bocsátása a háború céljainak része, és az Izraeli Védelmi Erők legfőbb erőfeszítése”.

The post Pszichológiai terror, és a hadsereg tagadja a NYT riportját first appeared on Új Kelet online.