Avi/ujkelet.live

A háború 107. napja: Két nap csend után vasárnap újraindult a gázai rakétázás, aktiválva a szirénákat Kiszufim kibucban. Sérülés nem történt.

Déli front: Az izraeli haditengerészeti erők továbbra is segítik a Gázai övezetben bevetett szárazföldi erőket őrszemként és a terrorcélpontok támadásában, jelentette a hadsereg reggel. Az erők az elmúlt nap folyamán azonosítottak egy épületet a Gázai övezet középső részén, ahol terroristák rajtaütésre készültek az izraeli csapatok ellen, és a 179. dandár harcosaival együttműködve csapást mértek a terroristákra és elhárították a fenyegetést.

A del-gázai Khan Juneszben a légierő a Kommandó-dandár mesterlövészeivel együttműködve számos terroristát likvidált. Ezenkívül az 55. dandár harcosai fegyvereket lokalizáltak a Hamász egyik katonai létesítményében.

Az északi Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében a 401. páncélos dandár harcokat vívott Hamász-operatívok ellen, mintegy 15-öt megölve, és rajtaütött a terrorcsoport által használt egyik épületen, ahol a katonák fegyvereket találtak.

Riport: Az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeinek becslése szerint az izraeli biztonsági erők eddig a Hamász terroristáinak 20-30%-át likvidálták. A Wall Street Journal vasárnap arról számolt be, hogy ez alacsonyabb szám, mint amire Izrael számított a likvidálásokat illetően a Gázai övezetben.

Az Egyesült Államok becslése szerint a Hamásznak elegendő lőszere van ahhoz, hogy még hónapokig támadja Izraelt és erőit a Gázai övezetben, és a terrorszervezet megpróbálja újjáépíteni rendőri erőit Gázaváros egy részein.

  • Az Izraeli Védelmi Erők múlt héten széles körű adathalmazt tett közzé a Gázai övezetben, Júdea és Szamáriában valamint Libanonban végzett műveleteiről.
  • Az adatok szerint a háború kezdete óta több mint 9000 Hamász-operatívot (a 30 000-ből) és más terrorcsoport harcosát ölte meg az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, október 7-én pedig mintegy 1000 Izraelben tartózkodó terroristát.
  • A hadsereg megölt két Hamász-dandárparancsnokot, 19 zászlóaljparancsnokot és több más, velük egyenrangú vezető tisztet. Több mint 50 Hamász-századparancsnokot és hasonló rangú tisztet is likvidáltak.
  • A háború kezdete óta mintegy 9000 Gázából kilőtt lövedék lépte át Izrael határát, további 2000 Libanonból, és körülbelül 30 Szíriából.

Júdea: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka a júdeai Hebronban lerombolták két hamászos terrorista otthonát.

A terroristák egy harmadikkal együtt terrortámadást hajtottak végre 2023. november 16-án egy jeruzsálemi ellenőrzőpontnál, megölve a 20 éves Avraham Fetana tizedest.

Jóváhagyás: A kabinet vasárnap jóváhagyta a tervet, melynek értelmében a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételek befagyasztott részét Norvégiának utalják át, amely csak Jeruzsálem kifejezett engedélyével utalhatja át Ramallahnak.

A kormány csütörtökön tárgyalta az adóbevételek harmadik félen keresztül történő átutalására irányuló javaslatot, amely akkor szavazás nélkül zárult.

„Az Egyesült Államok és Norvégia tiszteletben tartja a biztonsági kabinet döntését, amely elrendelte a Gázának szánt pénz Palesztin Hatóságnak történő átutalásának leállítását. Ezért a befagyasztott pénzt nem utalják át a Palesztin Hatóságnak, hanem egy harmadik ország kezében marad” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

„A pénzt vagy annak ellenértékét semmilyen körülmények között nem utalják át, kivéve ha azt Izrael pénzügyminisztere jóváhagyta, még harmadik félen keresztül sem. A megállapodás bármilyen megsértése lehetővé teszi a pénzügyminiszter számára, hogy azonnal befagyaszthassa” az összes palesztinok nevében beszedett adóbevételt, folytatja a nyilatkozat, hozzátéve, hogy Washington beleegyezett, hogy garanciát vállal a terv végrehajtására.

A döntésre reagálva a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter X-en azt írta, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök „folyamatosan tologatja a piros vonalat. Néha üzemanyagot adnak, néha lemondanak a humanitárius segélyt humanitárius segélyért cserébe, a múlt héten megkezdték a lisztes teherautók átengedését, és most olyan döntést hoznak, amely nem garantálja, hogy a pénz nem jut el a gázai nácikhoz. Sajnos még a jobboldalon is vannak olyanok, akiket még mindig befolyásol a koncepció és egyebek mellett úgy gondolják, ‘jó megoldások jönnek Norvégiából’.

The post Kiábrándító adatok, házrombolások Hebronban és jóváhagyás first appeared on Új Kelet online.