Avi/ujkelet.live

A háború 107. napja: Vasárnap eddig három alkalommal aktiválódtak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, sérülés nem történt.

Déli front: A védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az izraeli hadsereg csapatai az elmúlt hetekben mintegy 15 millió sékelt (1,4 milliárd Ft) foglaltak le a Hamász központjaiban és a keresett Hamász-operatívok otthonaiban.

Az iraki, jordán és egyiptomi valuták mellett mintegy 1 millió amerikai dollárt is lefoglaltak.

A pénzt a védelmi minisztérium pénzügyi szárnyához továbbították, és az államkasszába kerül.

Túszok: Hetekig tartó szünet után Izrael és a Hamász terrorszervezet belement abba, hogy újraindítsák a tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátását eredményező új megállapodás érdekében.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar nyomást gyakorolnak Izraelre és a Hamászra, hogy fogadjanak el egy átfogó tervet, amely véget vet a háborúnak, tartalmazza a Gázában fogva tartott túszok elengedését, és végül az arab országok és Izrael közötti teljes normalizációhoz és egy palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalásokhoz vezet, jelentette a Wall Street Journal. Eddig a felek egyike sem fogadta el az új javaslat feltételeit.

Jechíje Szinwar úgy véli, hogy az izraeliek a túszokat részesítik előnyben a csatatérrel szemben, és a Hamásznak a lehető legtovább ki kell tartania, hogy kimerítse Izraelt és fenntartsa a rajta lévő nemzetközi nyomást, idézett a lap egyiptomi tisztviselőket. Szerintük Szinwar hajlandó elengedni a túszokat, de hosszabb tűzszünetet és jobb feltételeket szeretne, mint legutóbb.

  • A 90 napos terv először meghatározatlan számú napra beszünteti a harcokat. A Hamász minden civil túszt, Izrael pedig több száz foglyot engedne szabadon. Az izraeli hadsereg kivonulna Gáza városaiból, szabad mozgást téve lehetővé az övezetben, leállítva a drónok tevékenységét Gáza felett, és az övezetbe bejutó segélyek mennyisége megduplázódna.
  • A 2. szakaszban a Hamász szabadon bocsátja a katonanőket és kiadja az izraeli holttesteket, miközben Izrael további foglyokat enged ki a börtönökből.
  • A 3. fázisban Izrael visszavonja erői egy részét a Gázai övezet jelenlegi határain kívülre, míg a Hamász szabadon engedi a katonákat és a harc korú férfiakat.

Egyiptomi tisztviselők szerint ezután tárgyalás indul egy állandó tűzszünetről, a normalizációról Izrael és arab országok, például Szaúd-Arábia között, valamint egy palesztin államhoz vezető új folyamatról. A tűzszünetről szóló tárgyalások a következő napokban kezdődnek meg Kairóban.

Az Öböl-menti országok kizárták Gáza újjáépítésének finanszírozását – ahogy az izraeliek kérték – egy világos és visszafordíthatatlan palesztin államhoz vezető út nélkül.

Egyiptomi tisztviselők szerint a tárgyalások egyik akadályát a Hamászban tapasztalható belső szakadások jelentik, és azt is elárulták, hogy Szinwar és a Hamász politikai szárnyának vezetője, a Dohában élő Iszmail Hanije csaknem egy hónapja nem kommunikált közvetlenül.

Látogatás: Joe Biden amerikai elnök vezető tanácsadója, Brett McGurk várhatóan a héten Egyiptomba és Katarba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását célzó tárgyalások előmozdítására, idézett a Walla hírportál riportere három, a részleteket ismerő forrást.

McGurk a múlt héten konzultált izraeli tisztviselőkkel a túsztárgyalásokról. Biden elnök pénteken megvitatta a kérdést Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

The post Új javaslat a túszok elengedésére és a háború befejezésére first appeared on Új Kelet online.