Avi/ujkelet.live

A háború 108. napja: A legutóbbi rrakétatámadásra éjfél körül került sor, Libanonból Somerát támadták, sérülés nem történt, de anyagi kár keletkezett egy mezőgazdasági vállalkozás épületében.

198: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy három tisztje az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljából a mai napon elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 198-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 27 éves David Nati Alfaszi őrnagy Beerseváról zászlóaljparancsnok-helyettes volt. A 24 éves Itáj Levy Tel Avivból századparancsnok volt. A 22 éves Ejál Mevorach Twito százados Beit Gamlielből szakaszvezető volt.

Déli front: Közzétételre engedélyezték, hogy körülbelül 50 terroristát, köztük egy századparancsnokot likvidáltak rajtaütésekben és különleges hadműveletekben, amelyeket a 98. hadosztály tegnap este indított a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén.

A támadásban a Givati-dandár, a kommandósok, a 7. páncélos dandár és ejtőernyősök vesznek részt. A harcosok elkezdtek behatolni a menekülttáborba azzal a céllal, hogy felszámolják a Hamász katonai rendszerét Khan Juneszben. A hadsereg szerint azokat a helyeket, ahol gázai állampolgárok tartózkodnak, megjelölték, hogy csökkentsék az ártatlanok károsítását a szárazföldi műveletet előkészítő légicsapás előtt.

A hadsereg becslései szerint a Hamász provokációkkal fog próbálkozni, hogy csapdába csalja a harcosokat, és a lakosságot kihasználva kórházakban fog tevékenykedni, különös tekintettel a Nasszer Kórházra, ahonnan nemrég rakétát lőttek ki Izraelre. A hadsereg úgy véli, hogy az offenzíva a területen várhatóan még napokig eltart.

Pihenő: A Kfír-dandárt tegnap este kivonták a Gázai övezetből egy rövid pihenő és tréningező időszakra, és más erőkkel pótolták Khan Junesz térségében, közölte hétfőn a katonaság.

A rövid szünetük után a Kfír-dandár a hadsereg legfrissebb becslései szerint folytatja bevetését.

Khan Junesz előtt a Kfír Gázaváros Sedzsaijja negyedében tevékenykedett, ez volt a dandár első szárazföldi manővere.

Segélyek: A hadsereg szerint a Hamász elleni háború kezdete óta 12 000 teherautó 1052 tonna egészségügyi felszereléssel lépett be a Gázai övezetbe.

A hadsereg több százezer gyermekbénulás-, tuberkulózis-, rotavírus- és MMR-vakcina szállítását segítette elő, többek között.

Északi front: Az izraeli hadsereg a nap folyamán Dél-Libanon öt különböző területén hajtott végre légicsapásokat a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen.

A vadászgépek Marun al-Rasz térségében többek között lebombáztak egy katonai épület, ahol a Hezbollah operatívjai gyülekeztek.

A hadsereg szerint a csapást követően másodlagos robbanásokat is lehetett látni, ami arra utal, hogy az épületet fegyverek tárolására használták.

A hadsereg továbbá csapást mért három megfigyelőállásra és egy másik katonai épületre Marwahinban, Chihine-ben, Tajbében és Tajr Harfán.

Hazai front: Az ellenzéki jobboldali szekuláris Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman hétfőn elutasította az ellenzéki balközép Munkapárt Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellen tervezett bizalmatlansági indítványát, és pártja heti frakcióülésén kijelentette, hogy az országnak „egységre van szüksége”, és a választások megosztóak.

„Ez nem a zsidó háborúk ideje” – mondta, hozzátéve, hogy „nem praktikus” háborús időszakban választásokat tartani. Még mindig kétszázezer tartalékos van egyenruhában, mutatott rá, majd megkérdezte szarkasztikusan: „Felállítunk egy szavazó urnát Khan Juneszben?”

Ha a jobboldal hatalmon akar maradni, akkor az egyetlen út, ha ejti a miniszterelnököt, „különben nem számít, mikor tartják a választásokat – a jobboldal az ellenzékbe kerül” – mondta, hozzátéve, hogy ha Netanjahunak „egy uncia lelkiismerete lenne és képes lenne vállalni a felelősséget, lemondana.”

,,Minden épelméjű ember magától lemondott volna az október 7-i kudarc után.”

Mindeközben Jáir Lapid ellenzéki vezető Jes Atid pártjának heti frakcióülésén felszólította Netanjahu miniszterelnököt, hogy üljön le vele és tárgyalják meg az új választások időpontját.

Annak ellenére, hogy a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítvány előterjesztésével fenyegetőzött, ha a kabinet olyan költségvetést fogadna el, amely nem csökkenti a koalíciós forrásokat, „várunk még egy hetet” – mondta Lapid, arra hivatkozva, hogy a kormány késlekedik a költségvetés benyújtásával a Kneszetnek.

Addig is, „Van egy javaslatom Binjámin Netanjahu számára: üljünk le, te és én, a miniszterelnök és az ellenzék vezetője, és tűzzünk ki egy időpontot a választásokra”.

„Végül ez úgyis megtörténik. Vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, vagy többség lesz a Kneszet feloszlatására. Még egy hónapba, még két hónapba telik. A végén eljön. Van elég ember a koalíciódban, aki nem bírja tovább” – érvelt, és a jelenlegi kormányt ,,Izrael népére veszélyesnek” nevezte.

„Az ország történetének legnagyobb katasztrófája után olyan kormányra van szükségünk, amely visszaszerzi a közvélemény bizalmát, a biztonsági rendszerbe vetett bizalmat, amelyiknek van terve a másnapra” – tette hozzá Lapid, kijelentve, hogy „hajlandó megvitatni minden ésszerű ajánlatot”.

The post 198, intenzív harcok, választások és kormányfő csere ajánlatok first appeared on Új Kelet online.