Avi/ujkelet.live

A háború 108. napja: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők tovább bővíti szárazföldi offenzíváját a dél-gázai Khan Juneszben.

,,Intenzív hadműveletet hajtunk végre Khan Junesz térségében, és ezt ki fogjuk szélesíteni” – mondta Gallant, az izraeli légierő 100. repülőszázadával tett repülése után a Gázai övezet felett.

„A tankok, a tüzérség és a légierő repülőgépeinek füstjei továbbra is beborítják a Gázai övezet egét, amíg el nem érjük céljainkat, amelyek közül a legfontosabb, a Hamász legyőzése és a túszok hazatérése”- tette hozzá.

Rafah: Becslések szerint a Gázába hurcolt túszok legalább egy részét Rafahba szállították, ahol a Hamász parancsnokai vannak, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este. Szombat este az Izraeli Védelmi Erők szórólapokat dobott le Rafahban, melyeken a túszok képei szerepeltek a következő üzenettel: ,,Adjatok infókat, és hazatérhettek”.

Továbbá az alagút útvonala, amelyet szombat este a katonai szóvivő videón bemutatott, áthaladt a Hamász gázai parancsnokának, Jechíje Szinwarnak a háza alatt Khan Juneszben. Az elágazó alagutak nagy kiterjedése azt jelzi, hogy a biztonsági erőkre még sok munka vár.

A szombaton bemutatott alagút, melyben túszokat tartottak

Rafahban több mint egymillió gázai él, akik a Gázai övezet északi részéről az egyiptomi határig menekültek, ahol az izraeli hadsereg még nem kezdte el a manőverezést, és úgy tűnik, ez egyelőre így is marad. Mindeközben a Hamászra nyomást gyakorolnak a közvetítők, hogy fogadja el egy “reális” megállapodás feltételeit – az izraeli hadseregben pedig úgy vélik, hogy a manőver a túszok megmentésére irányuló különleges műveletekkel nem hoz sikert. Ori Megidis közlegényt leszámítva nem tudtak túszt élve kimenteni.

Tüntetés: A túszok családjai vasárnap a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál gyűltek össze egy demonstrációra, amelyen felszólították Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kössön alkut, vagy magyarázza el azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik az elhurcoltak szabadon bocsátását.

„Nem egy megállapodás vezet a katonák hiába való halálához, hanem október 7. kudarca, amely katonák hiába való halálához, nők, férfiak és gyermekek elrablásához vezetett. Felszólítjuk a miniszterelnököt, mondja meg, mi teszi lehetővé a szabadon bocsátásról szóló megállapodást” – mondta a túszok családjainak fóruma a tüntetés céljáról.

A nyilatkozatok végén a családok sátrat állítottak, és az éjszakát a miniszterelnöki rezidencia előtt töltötték.

Mindeközben Galant védelmi miniszter vasárnap este találkozott a túszok családjainak egy csoportjával Tel Avivban, a hadsereg főhadiszállásán. A védelmi miniszter megosztotta a családokkal a legfrissebb információkat a túszok hazahozatalára irányuló műveleti, hírszerzési és politikai erőfeszítésekről. Gallant hangsúlyozta, hogy a katonai hadművelet a Gázai övezetben, és különösen Khan Junesz térségében halad előre, és vannak kezdeti jelek, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász számára legérzékenyebb helyek elérése előmozdítja a háború két fő céljának teljesítését.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szerint éjfél körül három Dél-Libanonból kilőtt rakéta landolt nyílt, lakatlan területeken a galileai Somera mosáv közelében. A támadás aktiválta a szirénákat, sérülés vagy kár nem történt.

The post A túszok egy része Rafahban lehet és a tüntetés first appeared on Új Kelet online.