Avi/ujkelet.live

A háború 108. napja: A Jiftach-dandár tartalékos harcosai az éjszaka a Gázai övezet középső részén likvidáltak egy terrorista osztagot, amely az erőkhöz közelített.

Röviddel később számos terroristát azonosítottak, akik megpróbálták lesből letámadni a környéken tartózkodó harcosokat. A csapatok a légicsapást irányítottak a terroristákra, megölve őket.

A Gázai övezet északi részén az 5. dandár tartalékosai azonosítottak egy terrorsejtet. A katonák tüzet nyitottak rájuk, egyet megölve közülük majd légicsapást irányítottak a többiekre. Mindeközben egy vadászgép lebombázta az épületet, amit a terroristák használtak.

Kritika: A humanitárius helyzet a Gázai övezetben, „nem is lehetne rosszabb” – mondta Josep Borrell, az EU az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az újságíróknak az EU külügyminisztereinek találkozója előtt. ,,Mostantól nem beszélek a békefolyamatról, de akarok egy kétállami-megoldási folyamatot”.

Borrel a hétvégén azzal vádolta Izraelt, hogy pénzelte a Hamászt, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot, most pedig azt mondta, hogy a terrorszervezet megsemmisítésének módja helytelen.

,,Úgy gondoljuk, hogy a kétállami-megoldást kívülről kell erőltetni a béke megteremtése érdekében” – magyarázta hétvégén Borrell.
,,De ragaszkodom ahhoz, hogy Izrael azáltal, hogy továbbra is elutasítja ezt a megoldást, odáig jutott, hogy maga hozta létre a Hamászt. Igen, a Hamászt az izraeli kormány finanszírozta, hogy megkísérelje meggyengíteni a Fatah által vezetett Palesztin Hatóságot” – tette hozzá, utalva Binjámin Netanjahu miniszterelnök 2018-as döntésére, hogy beengedi a katari készpénz segélyeket Gázába.

Letartóztatások: A rendőrség reggel közölte, hogy letartóztattak 14 személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pénzért illegálisan munkavállalási engedélyt adtak el palesztinoknak, amely lehetővé tette számukra, hogy beléphessenek Izraelbe.

A fogvatartottak között több aktív és visszavonult katona és tiszt is van. Csalással, vesztegetéssel, közalkalmazott megvesztegetésével, pénzmosással és fenyegetésekkel való zsarolással gyanúsítják őket.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a fő gyanúsított, egy 53 éves szachnini lakos a kereskedelmet fián, egy katonán keresztül folytatta, aki a Sá’ár Efráim átkelőnél szolgált.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyanúsított palesztin és izraeli közvetítők hálózatát működtette, akiknek az volt a feladata, hogy felkutassák az Izraelbe való belépési engedélyek iránt érdeklődő palesztinokat, és beszedjék tőlük a pénzt.

The post Harcok, kritika és letartóztatások first appeared on Új Kelet online.