Avi/ujkelet.live

Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn találkozott a túszok családjainak egy részével az irodájában. A találkozó végén Netanjahu közölte: ,,Az állításokkal ellentétben nincs valódi javaslat a Hamász részéről – ez nem igaz. Másrészt van egy kezdeményezésünk, nem megyek bele a részletekbe”.

Az elraboltak családtagjai ma berontottak a Kneszet Pénzügyi Bizottságának meghallgatására, táblákat tartva melyeken ,,Nem ülhettek itt, miközben ők meghalnak ott” felirat szerepelt. Felszólították a Kneszet tagjait, hogy járjanak el hozzátartozóik azonnali szabadon bocsátása érdekében. A bizottság elnöke, Mose Gafni (askenázi ultraortodox Jahadut Hatora) azt válaszolta nekik: ,,Az én álláspontom és az összes tag álláspontja, és ezt mondtam a miniszterelnökkel, pidjon svujim [zsidó parancsolat a fogságba esettek kiváltására] a legfontosabb micvá a judaizmusban”.

A családok egyik képviselője Gafninak szegezve: ,,A hámec miatt feloszlattatok egy kormányt, és ezért nem? Menj a miniszterelnökhöz, és oszlasd fel emiatt a kormányt.” Erre a bizottság elnöke: ,,Ígérem és úgy teszek, mint a hámec ügyében, nem a hámec miatt léptem ki a kormányból. Beszélni fogok a miniszterelnökkel, és elmondom, hogy ez a Jahadut Hatora álláspontja.”

  • Úgy vélik, hogy 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.
  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Ofir Akunisz tudományügyi miniszter (Likud) ma délelőtt a Kan közrádióban világossá tette, hogy ellenzi azt az elképzelést, hogy ha a Hamász harcok leállítására irányuló követelése nem teljesül, az a túszok életébe kerül. Nyilatkozatát egy másik fogolycsere ügyletről szóló jelentések hátterében tette, hozzátéve: ,,A Hamász nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon Izraelnek, minden olyan javaslat, amely magában foglalja ‘az ellenségeskedés beszüntetését’ – nem fog megvalósulni, csak az erő viszi előre a megállapodást, ez a háború nem ér véget a Hamász veresége előtt.”

The post Netanjahu a túszok családjainak: ,,Nincs valódi javaslat a Hamász részéről” first appeared on Új Kelet online.