Avi/ujkelet.live

A háború 109. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy reggel közölte, hogy 21 tartalékos katona elesett egy tegnapi incidensben Gáza középső részén, Kiszufim határközösség közelében.

Reggel tízet azonosítottak közülük, a többiek nevét is hamarosan közzé fogják tenni.

  • A 32 éves Matan Lazar törzsőrmester Haifáról, a 261. dandár 6261. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 23 éves Hadar Kapeluk főtörzsőrmester Mevo Beitarból, tartalékosként szakaszparancsnok volt a 261. dandár 8208. zászlóaljánál.
  • A 37 éves Szergej Gontmaher törzsőrmester Ramat Ganból, a 261. dandár 8208. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 25 éves Elkana Jehuda Szfez főtörzsőrmester Kirját Arbából, a 261. dandár 8208. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 27 éves Joval Lopez főtörzsőrmester Alon Svutból, a 205. dandár 9206. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 29 éves Joáv Levi törzsőrmester Jehud-Monosszonból, a 261. dandár 8208. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 22 éves Nicholas Berger Jeruzsálemből, a 261. dandár 8208. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 23 éves Cydrick Garin főtörzsőrmester Tel Avivból, a 261. dandár 8208. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 33 éves Rafael Eliasz Mosejoff törzsőrmester Pardesz Hanna-Karkurból, a 261. dandár 6261. zászlóaljának tartalékosa volt.
  • A 33 éves Barak Haim Ben Valid törzsőrmester Rison Lecionból, a 261. dandár 6261. zászlóaljának tartalékosa volt.

Hagari szerint a csapatok a határtól körülbelül 600 méterre lévő területen voltak bevetésen, építményeket és Hamász-telephelyeket semmisítve meg a hadsereg azon erőfeszítéseinek részeként, hogy egy ütközőzónát hozzanak létre, hogy az izraeli határ menti közösségek lakói visszatérhessenek otthonaikba.

,,Tudomásunk szerint délután 4 óra körül egy RPG-t lőttek ki a terroristák egy, az erőket biztosító harckocsira, és ezzel egyidejűleg két kétemeletes épületnél robbanás történt. A robbanás következtében az épületek összeomlottak, miközben az erők nagy része bent és a közelükben tartózkodott”.

Hagari szerint a robbanást valószínűleg a katonák által az épületek lerombolására elhelyezett aknák okozták, de a detonáció okát még vizsgálják.

A mentőalakulatok több órán át azon dolgoztak, hogy kimentsék a sérülteket az összedőlt épületekből.

Hagari szerint a tíz azonosított katonán kívül másik 11 családját értesítették.

Déli front: Gázaváros Tuffah negyedében a 401. páncélosdandár a Hamász megmaradt rakétavetőinek lokalizálásán dolgozik.

A csapatok rajtaütöttek és megsemmisítettek egy Hamász kiképzőbázist a Gázai övezet északi részén. Az úgynevezett al-Dzsabari előőrs Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében található és „a terroristák kiképzésének egyik legnagyobb központja”, a hadsereg szerint.

A kiképzőbázison egy alagút utánzat, egy akadálypálya, egy úszómedence, amelyet a Hamász használt tengeri támadások szimulálására, egy aknavető kilövéses és lőfegyveres szimulátor, valamint a Hamász parancsnokainak irodái voltak.

Az egész bázist egy közeli alagútbejárattal együtt, amely egy két kilométer hosszú földalatti átjáróhoz vezetett, a 401. páncélosdandár és a harcmérnökök megsemmisítették.

Ugyancsak Daradzs és Tuffah térségében a 401. dandár feltárt és megsemmisített több, az Izrael elleni közelmúltbeli támadások során használt rakétavetőt, valamint egy másik helyszínt, ahonnan rakétákat lőttek ki az izraeli légi járművekre.

Északi front: Az izraeli hadsereg este további csapásokat mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni posztjaira válaszul a támadásaira.

Vadászrepülőgépek Blidában és Aitarunban megfigyelőállomásokat és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúrát bombáztak.

Valamivel korábban a hadsereg csapást mért a Hezbollah egyik posztjára Madzsdal Szelmben.

The post 21 katona elesett egy incidens következtében tegnap Gázában, a határ közelében first appeared on Új Kelet online.