Avi/ujkelet.live

A háború eddigi legsúlyosabb eseménye során tegnap 21 tartalékos esett el. A harcosok a határtól körülbelül 600 méterre lévő területen voltak bevetésen, hogy építményeket és Hamász-telephelyeket semmisítsenek meg a hadsereg azon erőfeszítéseinek részeként, hogy egy ütközőzónát hozzanak létre, hogy az izraeli határ menti közösségek lakói visszatérhessenek otthonaikba.

Az incidens kezdeti vizsgálata megállapította, hogy az erők körülbelül 10 aknát helyeztek el minden lerombolásra szánt épületben. Ezzel egy időben a Hamász terroristái előretörtek a környező ültetvények területére, és egy RPG-t lőttek az egyik épületre, aminek következtében épületek omlottak össze, 19 harcos halálát okozva. Az akciót biztosító tank észlelte az épületet érő találatot, és miközben az ágyút a terroristákra irányította, a terroristáknak sikerült kilőni még egy RPG-t, ami két halálesethez vezetett a harckocsiban.

A mentőalakulatok több órán át azon dolgoztak, hogy kimentsék a sérülteket az összedőlt épületekből.

A vizsgálat azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy miért nem a levegőből támadva semmisítettek meg az épületet. A lehetséges válasz az, hogy a levegőből történő megsemmisítés néha járulékos károkat is okozhat, és a légierő bevetése leginkább a fenyegetések és a terroristák elhárítására irányul. Azt is elmagyarázták, hogy a műveleteket robbantással vagy mérnöki eszközök segítségével hajtják végre. A hadsereg kifejtette, hogy a szóban forgó műveletnél úgy döntöttek, hogy robbantással hajtják végre a rombolást.

The post A 21 katona halálát okozó incidens vizsgálata first appeared on Új Kelet online.