Avi/ujkelet.live

A háború 109. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közzétette a nevét további hét katonának a tegnapi 21 tartalékos halálát követő incidens kapcsán, melyre a Gázai övezet középső részén, a határ közelében került sor.

  • A 26 éves Ahmad Abu Latif főtörzsőrmester Rahatból, a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.
  • A 29 éves Nir Binjámin százados Givatajimból, a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.
  • A 35 éves Elkana Vizel törzsőrmester Bnei Dekalimból, szakaszvezető volt a 261. dandár 8208. zászlóaljánál.
  • A 24 éves Iszráel Szokol főtörzsőrmester Karnei Somronból, a a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.
  • A 28 éves Ariel Mordechai Wollfsztal százados Elazarból, a 205. dandár 9206. zászlóaljában szolgált.
  • A 24 éves Idan Szagi főtörzsőrmester Ros Haajinból, a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.
  • A 35 éves Mark Kononovich törzsőrmester Herzlijáról, a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.

Figyelmeztetés: Diaa Rashwan, az egyiptomi Kormányzati Tájékoztatási Iroda igazgatója hétfőn este kijelentette, hogy minden izraeli lépés az Egyiptom és Gáza határán lévő Philadelphi-folyosó megszállására súlyos és komoly fenyegetést jelent az Izrael és Egyiptom közötti kapcsolatokra nézve.

Rashwan továbbá azt mondta, hogy Egyiptom lerombolt több mint 1500 alagutat, megerősítette a határkerítést, és létrehozott egy 5 kilométeres ütközőzónát, hogy megakadályozza a Gázai övezetbe való csempészetet.

Izraeli tisztviselők a múlt héten tájékoztatták Egyiptomot, hogy katonai műveletet terveznek a Philadelphi-folyosó térségében, amely ütközőként szolgál a Gázai övezet és a Sínai-félsziget között. Bár azt nem közölték, hogy mikor kerül sor egy ilyen műveletre, ha egyáltalán megtörténik, ahhoz a határ menti térség hivatalos palesztin tisztségviselőinek eltávolítása és izraeli erőkkel való helyettesítése szükséges. A terület izraeli ellenőrzése lehetővé teszi a Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti Hamász-alagutak jobb elzárását. Binjámin Netanjahu miniszterelnök kommentálva a jelentést a Kan közszolgálati műsorszolgáltató kérdésére azt válaszolta, hogy ,,nem fejezzük be a háborút a Philadelphi-folyosón lévő rés bezárása nélkül”.

A Kan megtudta, hogy Izrael az Egyesült Államokkal, Egyiptommal és más felekkel folytatott tárgyalásai során felvetődött egy résfal felállítása a folyosó mentén, hasonlót az Izrael által épített földalatti akadályhoz a Gázai övezet határa mentén, melynek célja az izraeli területre behatoló alagutak ásásának megakadályozása volt. A projekt célja a csempészalagutak ásásának megakadályozása, és a magas költségek miatt várhatóan az Egyesült Államok és a régió országai fizetnek érte.

Északi front: Kedden eddig három hullámban aktiválódtak a szirénák Felső-Galilea közösségeiben. A hadsereg egyelőre nem nyilatkozott.

The post Egyiptomi figyelmeztetés és rakétázás Libanonból first appeared on Új Kelet online.