Avi/ujkelet.live

A háború 109. napja: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közzétette az utolsó négy tartalékos nevét, akik tegnap 17 társukkal együtt elestek a Gázai övezet középső részén, a háború eddigi legsúlyosabb incidensében. Halálukkal 219-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

  • A 32 éves Itamar Tal törzsőrmester Meszilotból, a 261. dandár 6261. zászlóaljában szolgált.
  • A 35 éves Adam Biszmut törzsőrmester Karnei Somronból, a 261. dandár 6261. zászlóaljában szolgált.
  • A 40 éves Sáj Biton Hajun törzsőrmester Zichron Já’ákovból a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.
  • A 38 éves Daniel Kaszau Zegeje Jokne’am Illitből, a 261. dandár 8208. zászlóaljában szolgált.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz hadikabinet-miniszter közös videónyilatkozatot adtak ki hétfőn, amelyben megígérték, hogy a háború a tegnapi súlyos incidens ellenére is teljes erővel folytatódik.

„Fejet hajtunk elesettjeink emléke előtt, de egy pillanatra sem hagyunk fel a megváltoztathatatlan cél – a végső győzelem – eléréséről” – mondta Netanjahu az északi önkormányzatok vezetőivel Ramat Korazimban tartott találkozó előtt. „Együtt harcolunk – és együtt győzni fogunk.”

„Ezúttal az elesettek szellemében folytatjuk” – tette hozzá Gallant –, ,,hogy elvégezzük a feladatokat, és mindent megteszünk, ami szükséges. Erőink az ellenséges területek mélyén, Khan Juneszben vannak bevetésen; harcosok az ejtőernyősöktől, a 7. dandárból, a Givatiból, az egész déli régióban”.

„Ma reggel mindannyiunk szíve megszakadt az elesettek és a családok miatt, ám szívünk egész a fontos feladat tekintetében, amelyért elestek, és amelyet nekünk még be kell fejeznünk: biztosítani Izrael biztonságát, gyermekeink biztonságát és a jövőnket ezen a helyen” – mondta Gantz.

Déli front: A 98. hadosztály széleskörű támadást hajtott végre Khan Juneszben az elmúlt nap során, jelentette kedden az izraeli hadsereg.

Az ejtőernyősök, a Givati és a 7. dandár befejezték Khan Junesz bekerítését, a Kommandós-dandár harcosai pedig műveleteiket mélyebbre tolták a területen, amely a Hamász Khan Junesz Dandárjának központi erődjeként szolgál.

Az elmúlt nap során a csapatok több tucat terroristát likvidáltak közelharcok valamint légi támogatás útján.

A hadsereg szerint a csapatok RPG-vel hadonászó Hamász-operatívokat öltek meg a katonáktól alig több tucat méterre, valamint likvidáltak katonákra tüzet nyitó és az épületeket és utakat robbanószerkezetekkel becsapdázó terroristákat is.

A csapatok továbbá kilövésre előkészített rakétákat, alagutakat és egyéb fegyvereket is lokalizáltak.

Közvetítés teljes gőzzel: A közvetítői erőfeszítések Izrael és a Hamász között a háború befejezésére, folyamatban vannak, mondta a katari külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón, de további részletekkel nem szolgált.

Tanúvallomás: Aviva Sziegel, akit novemberben engedtek szabadon a gázai fogságból, kedden a Kneszet képviselőinek elmondta, hogy nőket és férfiakat erőszakolnak meg a terroristák az övezet alatti alagutakban.

„A fogságban lévő lányok olyanok voltak nekem mint a sajátjaim. A terroristák illetlen ruhákat hoznak a lányoknak, babák ruháit. A lányokat a babájukká varázsolták, akikkel azt csinálhatnak, amit akarnak és amikor csak akarják. És hihetetlen, hogy még mindig ott vannak” – mondta Aviva, akit férjével, Keithszel együtt raboltak el Kfar Azza-i otthonukból. Keith még mindig túsz Gázában.

„Nem kapok levegőt, nem tudok mit kezdeni ezzel, túl nehéz. Közel négy hónap telt el, és még mindig ott vannak” – mondta. „El akarom mondani, hogy a fiúk is átmennek ezeken a dolgokon. Ők nem eshetnek teherbe, de ők is átesnek rajta. És most valaminek változnia kell. Szeretnék visszamenni a fogságba, hogy megvédjem a lányokat, mint amikor ott voltam. A szívem ott van, és felrobban. Nem tudom megérteni, hogy tud a világ néma lenni.”

The post Megszakadt szívek, harcok és tanúvallomás first appeared on Új Kelet online.