Avi/ujkelet.live

A háború 109. napja, déli front: A 630. tartalékos zászlóalj csapatai a harci mérnökökkel az elmúlt napokban azon dolgoztak, hogy megtalálják és megsemmisítsék a Hamász „támadó alagútjainak” bejáratait és más földalatti infrastruktúrát a dél-gázai Khan Junesz északi részén, jelentette délután az Izraeli Védelmi Erők.

A 261. dandár tartalékosai pedig azon dolgoztak, hogy megsemmisítsék a Hamász infrastruktúráját a határ menti térségben. Tegnapi műveleteik közepette a Hamász RPG-kkel lőtte a csapatokat, eltalálva egy tankot, és feltehetően aknákat is élesítve, amelyeket két épület lerombolására helyeztek el az izraeli csapatok. A lövés és az épületek összeomlásának következtében 21 katona elesett. Ez volt a leghalálosabb incidens a szárazföldi offenzíva során.

Alagút: Az izraeli hadsereg este arról számolt be, hogy a csapatok egy jelentős Hamász-alagúthálózatot lokalizáltak Khan Junesz térségében.

A 7. páncélosdandár csapatai és a Jahalom elit harcmérnöki csapata a Hamász ,,stratégiai és központi” erődjében volt bevetve Khan Juneszben, egy lakónegyedben és két iskola közelében.

Miközben a csapatok megrohamozták a területet, a Hamász operatívjai tüzet nyitottak és RPG-ket lőttek ki, valamint felrobbantották több alagút bejáratát a térségben, hogy megakadályozzák a csapatok belépését.

A csapatok csatákat vívtak számos hamászos fegyveres ellen a térségben, megölve őket közelharcban, gépfegyver tűzzel, tanklövedékekkel és légicsapásokkal.

A 7. dandár és a Jahalom harcosai több alagút bejáratát is megtalálták a területen, amelyek egy körülbelül 1,5 kilométer hosszú alagúthálózathoz vezettek, ahol a Hamász egy föld alatti rakétagyártó üzemet rejtett el, a legnagyobbat Gáza déli részén.

A megvizsgálása után az alagútbejáratot a harcmérnökök megsemmisítették.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy a Hezbollah terrorszervezet Libanonból indított rakétazáporának következtében kisebb károk keletkeztek egy érzékeny légiforgalmi irányító bázison a Meron-hegy tetején.

A hadsereg szerint a lövedékek közül többet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülés nem történt. Az incidens vizsgálat alatt van.

A hadsereg megjegyezte, vannak tartalékrendszerei annak biztosítására, hogy a légiforgalmi irányító bázis továbbra is működjön, mondván: „nem esett kár a légierő észlelési képességeiben”.

Később vadászgépek megsemmisítettek ,,egy, a Hezbollah terrorszervezet által használt és az iráni erők által üzemeltetett katonai eszközt”.

A Hezbollah más célpontjaira is csapást mértek a nap folyamán Dél-Libanonban, tette hozzá a hadsereg nyilatkozata.

Szamária: Kedden késő délután 9306. zászlóalj tartalékosai, akik az utak védelmét biztosították Anabta palesztin falu közelében, azonosítottak egy terroristát, amint feléjük tartott járművével és tüzet nyitott rájuk.

A harcosok konfrontálódtak a terroristával és megölték.

A terrorista lőfegyverét és egyéb fegyvereit lefoglalták.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A Hamász nemet mond: Az Associated Press kedden egy egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a Hamász elutasította az izraeli ajánlatot, mely a harcokat két hónapra beszüntetné, és lehetővé tenné az izraeli túszok fokozatos szabadon engedését palesztin biztonsági foglyokért cserébe.

A tisztviselő szerint a Hamász vezetői elutasították azt a pontot is, mely arra vonatkozik, hogy hagyják el Gázát, és követelik, hogy Izrael teljesen vonuljon ki a területről, és hagyja, hogy a palesztinok visszatérhessenek az otthonaikba.

Izrael javaslata szerint Jechíje Szinwar és a Hamász más gázai vezetői áttelepülhetnek más országokba.

Az izraeli média viszont arról számolt be, hogy a közvetítőktől nem érkezett üzenet az ajánlat elutasításáról.

Katar később a nap folyamán azt állította, hogy „komoly megbeszéléseket” folytat egy megállapodásról, mely a gázai harcok esetleges szüneteltetéséről és a túszok szabadon bocsátásáról szól.

„Mindkét oldalon komoly megbeszéléseket folytatunk, mindkét fél elé ötleteket terjesztettünk, mindkét oldalról folyamatosan kapunk válaszokat, és ez önmagában is bizakodásra ad okot” – mondta Madzsed Al-Anszari a katari külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón. ,,Magára a közvetítési folyamatra kell összpontosítanunk”.

Érdemes megjegyezni, hogy Katar és Egyiptom egymással verseng egy megállapodás összehozásáért Izrael és a Hamász között, és az említett izraeli javaslat Kataron keresztül megy.

The post Terrortámadás Szamáriában, alagutak Gázában és a Hamász válasza first appeared on Új Kelet online.