Avi/ujkelet.live

A háború 110. napja, déli front: A 98. hadosztály erői folytatják támadásukat a Khan Jnuesz menekülttábor területén, növelve a Hamász terrorszervezetre nehezedő nyomást, és mesterlövészek tüzével, tankokkal és légicsapásokkal likvidálva számos terrorsejtet. A légierő támadásokkal segíti a manőverező erőket, hogy valós időben elhárítsa az erőket célzó fenyegetéseket, és terrorista infrastruktúrákat is megsemmisít, közölte reggel az Izraeli Védelmi Erők.

Az elmúlt nap folyamán a Kommandó-dandár harcosai terrorista célpontokra csaptak le a tábor szívében, és számos terroristával kerültek harcba, köztük olyan terrorista osztagokkal, amelyek páncéltörő rakétákat készültek kilőni az erőkre, a csapatok likvidálták őket.

A légierő egyik drónja a Givati-dandár csapatainak irányításával csapást mért két terrorsejtre.

Szintén a tábor területén a 7. dandár harcosai kiterjesztették a támadásaikat, rajtaütést hajtottak végre harci létesítményekben, ahol fegyvereket találtak, és terroristákat likvidáltak.

Az Ejtőernyős-dandár harcosai a támadássorozatok során nagyszámú terroristát öltek meg.

Mindeközben a Gázai övezet középső részén a Jiftach-dandár harcosai azonosítottak egy fegyveres terroristát, amint az erőket figyelte egy épületből. A katonák az épület ágyúzásával megölték a terroristát.

Gáza északi részén a 215. tüzérezred számos légicsapást irányított, megölve sok terroristát.

Politikai vonal: Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy hat hónapba telik, mire az izraeli hadsereg befejezi a háború harmadik szakaszát – amely már megkezdődött a Gázai övezet északi részén. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este arról számolt be, hogy a zárt ajtók mögött zajló kormányülés egy részén Netanjahu a gázai hadjárat időtartamával foglalkozott.

A miniszterelnök azt mondta a minisztereknek: ,,Ahogy előre megmondtuk, hogy a légi szakasz három hétig fog tartani – és így is lett, és ahogy megmondtuk, hogy a masszív manőver második szakasza három hónapig tart – és így is lett; Így azt mondjuk, hogy az ellenőrzés fenntartásának és elmélyítésének harmadik szakasza hat hónapig tart”.

Az átszervezésről mintegy egy hónapja lezajlott megbeszélések részeként a hadsereg csökkentette a gázai harcosok számát, azaz elengedte a tartalékos állomány egy részét, és rendszeresen von ki csapatokat pihenés és tréningezés céljából.

A harmadik szakasz várhatóan a szárazföldi manőver befejezését, a bevetett erők számának csökkentését, a tartalékos állomány hazaengedését és a célzott rajtaütésekre való átállást foglalja magában.

Északi front: Joáv Galant védelmi miniszter kedden a hadikabinet északi hatóságok vezetőivel tartott ülésén arra figyelmeztetett, hogy ,,amint kitűznek egy időpontot az északi lakosok visszatérésére, az a Hezbollah malmára hajtja a vizet”, jelentette a Kan. Gallant szerint ,,a tény, hogy nincs nyilvánosan kitűzött céldátum, jó dolog. Az egyértelműség hiánya még jobban megnehezíti a Hezbollah dolgát”.

Gallant a találkozón azt is elmondta, hogy ,,a déli háború leállítása a Hezbollahot hozzá ránk. A gázai háború nem érhet véget a jelenlegi állapotban a Hamász teljes szétbontása nélkül”.

A hatóságok vezetőivel folytatott megbeszélésen a kabinet elzárkózott attól, hogy meghatározza a diplomáciai megoldás „határidejét”, illetve azt a pillanatot, amikor Izrael kénytelen lesz hadműveletet vagy háborút indítani a Hezbollah terrorszervezet ellen. A részletekkel tisztában lévő források szerint Netanjahu és Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy „a kétértelműség irányelvét kell alkalmaznunk. Nem jó dátumokrók beszélni”.

Netanjahu miniszterelnök az ülésen megígérte, hogy 3,5 milliárd sékel pénzügyi segítségnyújtást fog előmozdítani az észak-izraeli regionális hatóságok számára.

Mindeközben: a bejrúti Rafik al-Haririról elnevezett állami kórház kedden rendkívüli felkészülési gyakorlatot tart – amely háborús forgatókönyvet szimulál, és egy izraeli kiterjedt támadást Libanon ellen.

A város déli részén található kórházat Bejrút és általában Libanon egyik legfontosabb és központi egészségügyi intézményének tartják. A kórház igazgatója kifejtette: a gyakorlat célja annak megértése, hogy az egészségügyi személyzet és az alkalmazottak mennyire felkészültek egy meglepetésszerű támadás lehetőségére.

The post A háború iránya, a frontok találkozása és a gyakorlat first appeared on Új Kelet online.