Avi/ujkelet.live

A háború 110. napja: A túszok családjainak egy része, hazaengedett tartalékosok és civilek, valamint a „Harcosok Anyái” szervezet ma blokkolták a forgalmat a Kerem Salom átkelőnél, megakadályozva, hogy a segélyszállító teherautók bejussanak a Gázai övezetbe, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A túszok családjai szerint, ,,a hadsereg csak a térségben zajló tiltakozásaink idejére nyilvánítja zárt katonai területté az utat, pedig a gyakorlatban az útvonal nyitva van. Csak a Gázának és a Hamásznak nyújtott segélyek leállítása vezet a túszok visszatéréséhez.”

A harcosok anyái kijelentették: ,,Elképzelhetetlen, hogy Izrael Állam továbbra is olyan segélyt nyújtson a Hamásznak, amely lehetővé teszi a túlélését, és ezzel veszélyezteti a Gázában harcoló izraeli katonákat.” Szerintük ,,a Hamásznak nyújtott minden segély feltétele a túszok szabadon engedése és a Hamász leszerelése kell legyen”.

A túszok családtagjainak másik csoportja Haifán demonstrált, és a Hamásszal tárgyalás alatt lévő megállapodás végrehajtását követelte. Karmit, a Gázában fogságban tartott Elád Katzir testvére a tüntetésen kijelentette: ,,A testvéremet 110 napja Gázába hurcolták. Nincs más út, mint egy megállapodás, hogy hazaengedjék a testvéremet és az összes elraboltat.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök ma a Kneszet megalapításának 75. évfordulója alkalmából tartott rendkívüli plénum ülésen utalt a Hamásszal kötött megállapodással kapcsolatos különféle jelentésekre.

,,Nincs és soha nem lesz kompromisszum, amikor létünk és jövőnk biztosításáról van szó generációkra, saját kezünkkel kell alakítanunk sorsunkat” – mondta Netanjahu. „Ez egy háború az otthonunkért. Ennek az új nácik agressziójának és gonoszságának felszámolásával kell véget érnie. Az, aki nemi erőszakkal és gyilkossággal támadt, saját kezével példátlan pusztítást hozott magára”.

  • Egy izraeli tisztviselő, aki ismeri a tárgyalások részleteit a túszok szabadon bocsátásáról, azt mondta reggel, hogy jelenleg nincs áttörés a Hamásszal. ,,[A Hamász] nemcsak rugalmatlan, de egyre feljebb kúszik a fán és megkeményíti álláspontját”- idézta a Kan közszolgálati műsorszolgáltató a tisztviselőt, aki hozzátette, hogy „a tárgyalás folytatódik”.
  • A Reuters ma korábban arról számolt be, hogy Izrael és a Hamász elviekben nagyjából megállapodtak abban, egy fogolycserére egyhónapos tűzszünet alatt is sor kerülhet, de a kerettervet gátolják a két fél nézeteltérései a gázai háború végleges befejezésének módját illetően.
  • Az elmúlt hetekben Katar, Washington és Egyiptom vezette intenzív közvetítői erőfeszítések az izraeli túszok különböző kategóriáinak – a civilektől kezdve a katonákig – fokozatos elengedésére összpontosítanak, cserébe a harcok megszakításáért, palesztin foglyok szabadon bocsátásáért és több segélyért Gázának.

Időközben az állami orvosszervezet elnöke, Dr. Ze’ev Feldman levelet küldött a miniszterelnöknek és a kabinet minisztereinek, és felszólította őket, hogy haladéktalanul intézkedjenek Egyiptommal és Katarral, hogy azonnal engedélyezzék a gyógyszerellátást és átvételt, külön-külön minden túsznak.

„A túszokat zord és embertelen körülmények között tartják, amelyek még a fiatalok életét is veszélyeztetik, az idősekét pedig méginkább… Lehetséges, hogy hamarosan nem lesz kit kimenteni”.

The post Kombinált tüntetés a déli határnál a kormány gázai politikája miatt first appeared on Új Kelet online.