Avi/ujkelet.live

A háború 111. napja: A CIA igazgatója, Bill Burns, a Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar, az Izraeli Védelmi Erők túszok ügyével megbízott tisztviselője, Nitzan Alon vezérőrnagy, a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani és az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbász Kamel a következő napokban találkozni fognak Európában, hogy megvitassák a Gázában lévő foglyok szabadon bocsátását célzó megállapodás kereteit, idézett a Walla hírportál riportere amerikai és izraeli tisztviselőket.

Egy izraeli magas rangú tisztviselő szerint a találkozó kritikus fontosságú lesz, hogy áttörést érjenek el egy olyan megállapodást illetően, melynek értelmében a Hamász terrorszervezet által fogvatartott összes túszt szabadon engedik két hónapig tartó ideiglenes tűzszünetért cserébe a Gázai övezetben.

Izrael reméli, hogy a találkozó mind a katari, mind az egyiptomi közvetítőket arra fogja ösztönözni, hogy nagyobb nyomást gyakoroljanak a Hamászra, és jobban belemenjenek a lehetséges megállapodás részleteibe, hogy kompromisszumokat találjanak.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő, aki közvetlenül részt vesz a tárgyalásokban, azt mondta, hogy az a benyomás, hogy a felek érettebben viszonyulnak a megállapodás felé haladást illetően, és megvan a lendület. Ennek ellenére a tisztviselő szerint ez a lendület még mindig nem mutatkozik meg kellőképpen a Hamász közvetítőknek mutatott álláspontjában. A Hamásznak be kell látnia, hogy Izrael nem kötelezi el magát a háború befejezése mellett a túszügylet részeként.

A tisztviselő hozzátette, hogy a Hamász követelése a palesztin foglyok számával kapcsolatban, akiket minden egyes izraeli túsz után szabadon engednének, irreális.

„A közvetítők feladata, hogy ezt világossá tegyék a Hamász számára. Mindegyikük más stílusban csinálja ezt. Szeretnénk őket nemcsak segítőként, hanem közvetítőként is látni, akik aktívabbak és kreatív megoldásokat javasolnak.”

Sértett fél: Egy katari tisztviselő azt nyilatkozta az NBC News-nak, hogy „soha nem veszélyeztetnénk” a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat az „egyénekkel fennálló nézeteltérések miatt”.

A megjegyzések előzménye, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök Katarral kapcsolatos zárt ajtók mögött tett kritikus megjegyzéseit kedden kiszivárogtatták a 12-es csatornának, és Doha rossz néven vette az elhangzottakat.

A tisztviselő azt mondta az NBC-nek, hogy Katar erőfeszítései „a túszok és a palesztin civilek életének megmentéséről szólnak, nem pedig a politikusokról”.

Katar kétes szerepéről itt (a cikk második fele) írtunk.

Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint az elmúlt napokban több mint 100 Hamász-terroristát fogtak el az izraeli csapatok a Gázai övezetben, köztük néhány megadta magát, miután alagutakban bujkáltak.

,,A Hamász összeomlik a saját alagútjaiban, amelyeket nagy gonddal ásott. Minden olyan hely, amelyről úgy vélte, csapda lesz az izraeli hadsereg katonáinak, olyan területté válik, ahol ütést mérünk rá” – mondta Gallant a Jahalom elit harcmérnöki egység katonáinak.

A miniszter szerint a Hamásznak ,,több száz áldozata van a föld alatt” a Jahalom akcióinak eredményeként.

Harcok: Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy az elit Kommandó-dandár csapatai műveleti irányítást alakítanak ki a dél-gázai Khan Junesz ,,szívében” a Hamász elleni jelentős offenzíva közepette.

A dandár ,,folytatja az offenzívát Khan Junesz térségében, és elmélyíti a Hamász terroristák erődje feletti műveleti ellenőrzést”.

A csapatok az előrenyomulás során számos Hamász-sejttel találkoztak, amelyeket ,,mesterlövészek tüzével, irányított rakétákkal és tanklövedékekkel likvidáltak”.

Az egyik incidensben a dandár Egoz egységének csapatai három Hamász fegyverest azonosítottak, és egy Vasfullánk irányított aknavetőt lőttek ki rájuk.

Az Ejtőernyős-dandár katonái szintén tovább bővítették műveleteiket Khan Juneszben. Az egyik rajtaütés során három hamászos terrorista tüzet nyitott a csapatokra. Az ejtőernyősök viszonozták a tüzet, megöltek kettőt, míg a harmadik egy épületbe menekült.

A hadsereg által közzétett egy drónfelvételt. A légi járművet a dandár küldte az épületbe, hogy megkeresse a harmadik fegyverest. A terrorista tüzet nyitott a drónra, majd a következő képen már a holtteste látható, miután a katonák lelőtték.

A következő videón a dandár mesterlövészei láthatók, amint hamászos terroristákat likvidálnak. A mesterlövészek eddig több tucat Hamász fegyverest öltek meg Khan Juneszben.

Északi front: Az izraeli hadsereg támadások sorozatát hajtotta végre csütörtökön a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen a dél-libanoni Türosz és Mghairije térségében, valamint a terrorcsoport által használt leszállópályára is csapást mért Kalaat Dzsabbur hegyvidéki régióban.

A csapások válaszul szolgáltak a reggeli Izrael északi részét célzó dróntámadásra, amelyért a Hezbollah vállalta a felelősséget.

A terrorcsoport két robbanóanyaggal megrakott drónt indított Libanonból, amelyek az észak-izraeli Kfar Blum közösség közelében lévő nyílt területeken csapódtak be, sérülés vagy kár nem történt. A Hezbollah azt állította, hogy egy Vaskupola üteget vett célba.

A hadsereg továbbá dél-libanoni területeket is ágyúzott, feltehetően megelőző intézkedésként.

A nap második felében is folytatódtak a támadások a Hezbollah ellen.

Tankok célba vették a terrorcsoport két posztját Tajr Harfában és Ajta as-Sabban, egy posztot Kafr Kilában és egy megfigyelőállomást Blidában pedig egy vadászgép bombázott le.

Továbbá több területet ágyúztak ad-Dhahirijában.

The post Fontos találkozó Európában és helyzetjelentés first appeared on Új Kelet online.