Avi/ujkelet.live

A háború 111. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők jelenleg is vizsgál egy, az Egyesült Nemzetek Szervezetének dél-gázai menedékhelyére adott szerdai halálos csapást, de közölte, hogy azt egy eltévedt Hamász rakéta okozhatta.

„Két tanklövés érte az épületet, ahol 800 embernek adnak menedéket – a jelentések szerint jelenleg 9 halott és 75 sebesült van” – írta Thomas White, az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) gázai igazgatója X-en, aki Izraelt hibáztatta a Khan Juneszben történt csapásért, ahol az izraeli hadsereg intenzív műveleteket folytat.

Az izraeli hadsereg később közleményt adott ki, mondván, az operatív rendszerek vizsgálata után az izraeli hadsereg kizárta annak lehetőségét, hogy az incidenst az izraeli erők légicsapása vagy tüzérségi tüze okozta.

,,Ugyanakkor az Izraeli Védelmi Erők mélyreható vizsgálatot végez a szárazföldi erők tevékenységéről a létesítmény területén. Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja annak lehetőségét, hogy a csapást a Hamász tüze okozta”.

Halevi: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herc Halevi altábornagy levelet írt az állami számvevőnek, arra kérve, hogy halassza el a Hamász terrorcsoport október 7-i mészárlása előtt, alatt és után bekövetkezett többszörös kudarcok tervezett vizsgálatát.

„Az Izraeli Védelmi Erők egy példátlan háború kellős közepén van. Az ellenőrzés eltereli a parancsnokok figyelmét a harcokról, károsítja a műveleti vizsgáló képességet, és nem teszi lehetővé a háborús célok eléréséhez szükséges tanulságok levonását” – közölte Halevi Matanjahu Englmannal. ,,Példátlan, hogy a háború alatt ilyen felülvizsgálatot végezzenek”.

Találkozó Szinwarral: A 72 éves Adina Mose, akit Nir Oz kibucból raboltak el a Hamász terroristái október 7-én és november 24-én szabadult, a 12-es csatornának nyilatkozva beszélt a fogság zord körülményeiről, melyet többnyire egy nyirkos, sötét alagútban töltött.

Mose a szerdán leadott interjúban azt mondta, Gáza de-facto ura, Jechíje Szinwar meglátogatta őt és túsztársait az alagútban.

,,Helló. Hogy vagytok? Minden rendben?” mondta Szinwar héberül a túszoknak, Mose szerint a túszok lehajtották a fejüket, és nem válaszoltak. Három héttel később újabb látogatásra került sor. Szinwar 22 évet töltött izraeli börtönben, volt ideje megtanulni héberül.

  • A 85 éves Jocheved Lifshitz, akit a Hamász október 23-án, állítása szerint humanitárius okokból, szabadon engedett a 79 éves Nurit Cooperrel, november végén szintén azt állította, hogy találkozott Szinwarral az alagútban.
  • ,,3-4 nappal azután volt nálunk, hogy megérkeztünk. Megkérdeztem tőle, hogy nem szégyelli ilyet tenni azokkal, akik támogatták a békét ezekben az években? Nem válaszolt.”
  • Ugyanakkor a gyereke, Jizhar Lifsitz a következőt nyilatkozta röviddel később: ,,Anyám, Jocheved nem találkozott Szinwarral. Azt hitte róla, hogy Szinwar. Az egy másik magas rangú, héberül beszélő Hamász terrorista volt. A biztonsági szervezetek arra a következtetésre jutottak, hogy nem Szinwarral találkozott”.

Mose szerint a terroristák október 7-én megrohamozták otthonukat, és férjét, Davidot lábon lőttek. Mosét a védett szoba ablakán keresztül kihúzták, míg az egyik terrorista visszament, hogy agyonlője Davidot. Mielőtt megölték, búcsúcsókot dobott Mosénak.

Swarma: Jordániában nyílt egy új swarmás, Október 7 néven.

Északi front: Két aknavetőgránát, amely a múlt héten robbant fel Metulában, valószínűleg az Izraeli Védelmi Erők foszforbombája volt, amely a Hezbollah kezébe került, jelentette szerda este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A katonai szóvivő szerint, ,,a különleges erők tűzszerészei a helyszínre mentek. A vizsgálat után úgy tűnik, hogy nagy valószínűséggel egy régi izraeli fegyverről van szó, amelyet már kivontak a használatból. Az esetet azonban még vizsgálják”.

Az aknavetők miután a településen az utcán landoltak, tüzet okoztak. Metula Tanács úgy vélte, hogy olyan lövedékekről van szó, amelyek foszfor anyagot tartalmaztak, azzal a céllal, hogy növeljék a civileket ért kárt. Ha igaznak bizonyul, akkor ez az első alkalom, hogy a Hezbollah foszfort tartalmazó fegyvert használt.

The post Vizsgálatok, találkozó Szinwarral és aggodalom first appeared on Új Kelet online.