Avi/ujkelet.live

A háború 112. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délben bejelentette, hogy a 36 éves Eliran Jeger törzsőrmester Tel Avivból, a Harcmérnöki Hadtest 8170. zászlóaljának tartalékosa, tegnap elesett a Hamász terroristáival vívott tűzharcok egyikében a Gázai övezet déli részén. Halálával 220-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg pénteken megosztott egy drónfelvételt, melyen a Határvédelmi Hadtest 636. Harci Hírszerzési egysége azonosít egy háromfős RPG-vel felfegyverzett terrorsejtet a dél-gázai Khan Juneszben. Az egység légicsapást irányított rájuk, megszüntetve a fenyegetést.

A hadsereg szerint az egység az elmúlt hetekben a katonák mellett van bevetve Khan Juneszben, mintegy 200 alagút bejárat lokakizálásában, több mint 130 Hamász-telephely és közel tucatnyi rakétavető megsemmisítésében segített, és számos Hamász-sejtet likvidált.

Képek a frontról

Mindeközben a harcok Khan Junesz mélyén folytatódtak, a 98. hadosztály szárazföldi erői több tucat Hamasz fegyverest öltek meg, a légierő pedig támadások sorozatát hajtotta végre a Hamász telephelyei, lakásai, megfigyelőállásai, fegyverraktárai és gyülekező pontjai ellen.

Vadászgépek Gáza északi részén is számos Hamász-telephelyre csapást mértek, köztük egy becsapdázott épületre, egy páncéltörő rakétakilövőre és egy alagútbejáratra, míg az 5. dandár tartalékosai számos terroristát megöltek tanklövedékekkel és légicsapások irányításával a térségben.

A haditengerészet az éjszaka folyamán támadásokat hajtott végre a gázai partok mentén, a Nahal-dandár csapatainak támogatására, akik az övezetben manővereznek.

Északi front: Az izraeli hadsereg pénteken csapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Dél-Libanonban, válaszul az Észak-Izraelt célzó támadásokra.

Egy vadászrepülőgép koradélután csapást mért a terrorcsoport által használt épületre Bint Dzsbeilben, tegnap este pedig egy másik épületre Khiamban.

A nap folyamán több rakétát lőttek ki Libanonból a Hermon-hegy területére, a lövedékek nyílt területeken landoltak. A hadsereg válaszul ágyúzta a kilövőhelyeket, valamint más dél-libanoni területeket, feltehetően megelőző intézkedésként.

Amerika: Joe Biden elnök a múlt héten sürgette Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy mérsékelje az izraeli hadműveletet Gázában, hangsúlyozva, hogy nem érdekelt egy egy évig tartó háborúban, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt.

Biden többször megkérdezte Netanjahut a gázai tervéről és stratégiájáról, és azt mondta, nem érti az izraeli vezető által az enklávé számára elképzelt „végső állapotot” – közölték az amerikai tisztviselők.

  • Netanjahu elmondta Bidennek, hogy az alacsony intenzitású harcokra való átállás Gáza északi részén zajlik, és délen is sor kerül rá, de Izraelnek több időre van szüksége, mint azt eredetileg gondolta – tették hozzá a tisztviselők.
  • Netanjahu azt is elmondta, hogy a Hamász vissza fog térni, ha az izraeli erők most elhagyják Gázát.

Biden megjegyzései tükrözik az Egyesült Államok növekvő aggodalmát a háború folytatása miatt, és az elnök azon vágyát, hogy jóval a novemberi választások előtt véget érjen.

A Fehér Házhoz közel álló forrás szerint Biden nem hagyhatja, hogy a háború és a növekvő halálos áldozatok száma továbbra is uralja a híreket, ahogy közelednek a választások.

The post 220, harcok és Biden first appeared on Új Kelet online.