Avi/ujkelet.live

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteken előzetes ítéletet hirdetett Dél-Afrika kérelmével kapcsolatban, mely azt állította, hogy Izrael gázai hadjárata megszegi az 1948-as népirtásról szóló egyezmény szerinti kötelezettségeit, és ideiglenes végzés kiadását kérte Izrael Gázai övezetben folytatott katonai műveleteinek azonnali felfüggesztésére.

Nem jó hír: „A bíróság véleménye szerint az Izrael által Gázában elkövetett cselekmények és mulasztások legalább egy része a népirtásról szóló egyezmény rendelkezéseinek hatálya alá esik” – mondta a Nemzetközi Bíróság elnöke, Joan E. Donoghue bíró. ,,A következőkre tekintettel a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a népírtásról szóló egyezmény 9. cikke alapján prima facie joghatósággal rendelkezik az ügy elbírálására… A bíróság nem tud eleget tenni Izrael azon kérésének, hogy ne vegye figyelembe a keresetet.”

Donoghue bíró megemlítette, hogy a háború a Hamász gyilkos támadása után kezdődött, és aggodalom van a Gázában fogva tartottak állapotát illetően, és azonnali szabadon bocsátásukat kérte. Ezt követően azonban Joáv Gallant védelmi miniszter, Iszráel Katz akkori energiaügyi miniszter és Jichák Herzog elnök több megjegyzésére hivatkozott, amelyek úgy értelmezhetők, hogy civileket akarnak megölni Gázában.

A bíróság részben megalapozottnak találta Dél-Afrika azon állításai, miszerint a palesztinokat meg kell védeni az izraeli népirtástól a népirtásról szóló egyezmény értelmében. Donoghue ezért kijelentette, hogy a feltételek teljesültek ahhoz, hogy ideiglenes intézkedéseket hozzanak Izrael ellen.

A 15:2 arányban a testület megszavazta, hogy Izraelnek hatékony intézkedéseket kell tennie a népirtás megelőzése érdekében. Izraelnek meg kell akadályoznia a Gázai övezetben elkövetett tiltott cselekmények bizonyítékainak megsemmisítését. Izrael képviselője, Aharon Barak bíró volt az egyike a nemmel szavazóknak.

A 16:1 arányú szavazás eredményeként Izraelnek intézkedéseket kell tennie az övezetben élő palesztinok humanitárius szükségleteinek kielégítésére. Barak volt az egyedüli nemmel szavazó.

Dél-Afrika a nemzetközi jogállamiság „döntő győzelmeként” üdvözölte a döntést.

Jó hír: A Nemzetközi Bíróság nem rendelt el tűzszünetet Gázában, hanem felszólította Izraelt, hogy tegyen azonnali lépéseket annak biztosítására, hogy ne sértse meg a népirtásról szóló egyezményt, több humanitárius segélyt engedjen be Gázába, és tegyen intézkedéseket a népirtásra való felbujtás megelőzésére és megbüntetésére. Izraelnek egy hónapon belül jelentést kell benyújtania a Bíróságnak az általa végrehajtott intézkedésekről.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő elégedettségét fejezte ki a a médiának a döntés kapcsán. Ez összhangban van a döntés előtti izraeli értékelésekkel.

Utóhatás: Az ítélethirdetés közben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti izraeli közösségekben, sérülés nem történt.

A Nemzetközi Bíróság döntése fontos fejlemény, amely hozzájárul Izrael elszigeteléséhez és gázai bűneinek leleplezéséhez, nyilatkozta a Reutersnek Szami Abu Zuhri, a Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője.

„Felszólítunk, hogy kényszerítsék a megszállást a bírósági határozatok végrehajtására” – tette hozzá.

Politikailag: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte a minisztereknek, hogy ne nyilatkozzanak az ítélet kapcsán. A szélsőjobboldali Otzma Jehudit elnöke, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azonban elítélte X-en a bíróság döntéset, magát a testületet „antiszemitának” nevezve.

„A hágai antiszemita bíróság határozata azt bizonyítja, ami eddig is ismert volt: ez a bíróság nem igazságot keres, hanem inkább a zsidók üldözését. A holokauszt alatt hallgattak, és ma folytatják a képmutatást, és még egy lépéssel messzebb mennek” – írta. A testületet 1945-ben hozták létre és 1946 áprilisában kezdte meg működését.

,,Nem szabad hallgatni azokra a döntésekre, amelyek veszélyeztetik Izrael Állam fennmaradását” – tette hozzá Ben-Gvir. ,,Folytatnunk kell az ellenség legyőzését a teljes győzelemig.”

Netanjahu miniszterelnök később kijelentette, hogy a bíróság döntése ,,jogosan elutasította azt a felháborító követelést, hogy megtagadják Izraeltől az alapvető önvédelemhez való jogot, amely országként megilleti”. Továbbá, ,,az az állítás, hogy Izrael népirtást követ el a palesztinok ellen, nem csupán hamis, hanem felháborító, és az, hogy a bíróság egyáltalán hajlandó erről tárgyalni, a szégyen jele, amelyet generációkon keresztül nem fognak lemosni”. Netanjahu hozzátette, hogy Izrael ,,a végső győzelemig” folytatja a háborút, amíg az összes túsz haza nem kerül, és Gáza többé nem jelent veszélyt Izraelre.

Izrael érveiről a bíróságon itt írtunk, Dél-Afrikáéról pedig itt.

The post Győzelem Hágában? Nem rendelték el a háború leállítását first appeared on Új Kelet online.