Avi/ujkelet.live

A háború 112. napja: Egy magas rangú jordániai tisztviselő csütörtök este a királyság déli részén található Október 7 étterem miatt kitört vihar nyomán a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy ,,az ügyet felfújták”.

Szerinte „Ahogy az izraeli kormány azt állítja, hogy nem felelős a szélsőséges telepesek tetteiért, nem várhatja el, hogy az egész jordán nép az oldalán álljon, és hogy a jordán kormány ellenőrizze az üzletek és éttermek nevét”. A tisztviselő megjegyezte, hogy a Gázából érkező képek felkavarják a jordánok érzelmeit.

Az Al-Karak városában található szóban forgó étterem nemrégiben „Október 7-re” változtatta a nevét, miután felújításon esett át. Az étterem tulajdonosa a Kan-nal is beszélt.

A név jelentéséről akartam kérdezni.

,,Mi közöd hozzá? Miért kérdezed? Nincs jelentése”.

Nem kapcsolódik az „Al-Aksza özönvízhez” (a Hamász ezt a nevet adta a háborúnak) vagy valami hasonlóhoz?

,,Nem, nem, nem”.

Akkor miért Október 7? Mi történt október 7-én?

,,Nem a te dolgod, hogy mi történt”.

Figyelmeztetés: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter éjszaka azt mondta Joáv Gallant védelmi miniszternek, hogy biztosítani kell, hogy a humanitárius segélyek továbbra is „megszakítás nélkül” bejussanak a Gázai övezetbe. A beszélgetés során Austin megismételte, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

Mindeközben az este António Guterres ENSZ-főtitkár megismételte felszólítását a humanitárius segélyek gyors és biztonságos bejuttatásának lehetővé tételére. Guterres hangsúlyozta a Gázai övezetben lévő ENSZ-csapatok hősies munkáját, akik igyekeznek minden állampolgárt elérni, de segélyhiánnyal szembesülnek.

Péntek reggel zsinórban harmadik napja akadályozzák tüntetők, hogy a segélyek a Kerem Salom átkelőn át belépjenek Gázába.

A demonstrációk miatt tegnap egyetlen humanitárius segélyt szállító teherautó sem ment be Gázába. A tüntetések előtt átlagosan 70-100 kamion haladt át, ami jelentős mennyiségű humanitárius segélynek számít.

A Kerem Salom átkelőt eredetileg az Egyesült Államok kérésére nyitották meg a segélyek mennyiségének növelése érdekében – az egyiptomi Rafah átkelő korlátozott kapacitása miatt. Amerikai tisztviselők a Kan-nak tegnap este azt nyilatkozták, hogy ,,Üzenetet küldtünk Izraelnek – az átkelőnek nyitva kell maradnia”, a jövő héten a tüntetések várhatóan fokozódni fognak.

Tüntetés: Egy csütörtökön közzétett felvételen palesztinok nagy tömege a dél-gázai Khan Junesz utcáin, felszólítja Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és Jechíje Szinwart, Gáza de-facto urát, hogy fejezzék be a gázai háborút.

„Az emberek tűzszünetet akarnak! Netanjahu és Sziwar, tűzszünetet akarunk. Elég a háborúból és elég a pusztításból!” skandálták.

The post Jordán tisztviselő és a tulaj nyilatkozata az Október 7 étteremről first appeared on Új Kelet online.