Avi/ujkelet.live

Hága: Izrael több mint 30 kormány- és katonai vezetők által elrendelt titkosítást oldott fel, amelyek cáfolják Dél-Afrika azon állítását a Nemzetközi Bíróságon, miszerint Izrael népirtást követ el, és azt bizonyítják, hogy a zsidó állam korlátozni kívánja a civileknek okozott károkat Gázában, jelentette csütörtökön a The New York Times.

A bíróság ma délután közli döntését, hogy kiad-e azonnali tűzszünetet elrendelő végzést.

A dokumentumok célja annak bizonyítása, hogy az izraeli tisztviselők felbújtó megjegyzései – amelyekkel Dél-Afrika a népirtási vádat igyekezett alátámasztani – nem játszottak szerepet a döntéshozatalban.

Izrael védekezésének része, hogy bármit is mondtak a politikusok a nyilvánosság előtt, annak a végrehajtó határozatok és a hadikabinet és a katonai parancsnokság hivatalos utasításai ellentmondanak.

„A miniszterelnök újra és újra hangsúlyozta, hogy jelentősen növelni kell a humanitárius segélyt a Gázai övezetben” – áll az egyik titkosítás alól feloldott dokumentumban, a kormány november 14-i ülésének jegyzőkönyvében.

A tárgyalásról itt írtunk.

Vörös vonal: Az éjszakai biztonsági kabinetülés végén Miri Regev miniszter (Likud) a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjéhez, Ronan Barhoz fordult, és azt mondta: ,,Láttam Tali Gotliv publikációit Sikma Breszler férjéről – van benne valami? Ezek súlyos dolgok”. Ronen Bar a következőt válaszolta neki: ,,Nincs benne semmi. Ez szimpla hazugság. Amit tett, az egy vörös vonal átlépése.”

A találkozó során Chili Trooper (Nemzeti Egység), Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: ,,Miniszterelnök Úr, Gotliv szavainak elítélését kérem”. Mire Netanjahu: ,,Elítélem Gotliv szavait. De hol voltatok, amikor engem támadott? Nem láttam, hogy azokat az állításokat elítéltétek volna.”

  • Gotliv szerdán egy összeesküvés-elméletet tett közzé az ednakarnaval.us weboldal cikkére alapozva, amely szerint Sikma Breszler társadalmi aktivista férje október 7-e előtt kapcsolatba került a Hamász vezetőjével, Jechíje Szinwarral, és hazaárulás miatt letartóztatták.
  • Az említett cikk egyébként Gotliv korábbi tweetjeire is hivatkozik, és a honlapon tisztázták, hogy ,,a cikk scoopként jelent meg, amelyet egy parlamenti mentelmi joggal rendelkező forrástól kaptunk”.
  • ,,Edna Karnaval arról számolt be, hogy az Egyesült Államok lehallgatta Sikma Breszler férje és a legnagyobb gyilkos, Jechíje Szinwar közötti beszélgetéseket néhány nappal a pokoljárás (az október 7-i támadás) előtt” – írta Gotliv X-en. ,,A Moszad igazgatója berendelte megbeszélésre Breszlert. Emlékeztek, amikor itt írtam Breszler és a Moszad igazgatójának találkozójáról? Emlékeztek, hogy tagadta a Miniszterelnöki Hivatal [ami alá a Moszad tartozik] a kijelentésemet, én pedig tisztáztam, hogy kiállok a szavaim mellett? A forrásaim sziklaszilárdak.”
  • A Miniszterelnöki Hivatal a Moszad kémszolgálat nevében cáfolta Gotliv szavait: ,,A Moszad vezetője soha nem találkozott, nem beszélt, és soha nem rendelte be találkozóra Sikma Bresszlert. Ez a második alkalom, hogy Gotliv, a Kneszet tagja minden alapot nélkülöző hazugságokat terjeszt.”

Muníció és vadászgépek: A Hamász és más, Irán által támogatott közel-keleti megbízottak elleni háború közepette az izraeli védelmi tisztviselők számos kulcsfontosságú védelmi megállapodást mozdítanak elő az Egyesült Államokkal, melyek részeként a zsidó állam új vadászgépeket, támadóhelikoptereket kap a folyamatos muníció utánpótlás mellett.

Védelmi források szerint a megbeszélések során előreléptek Izrael azon terveit illetően, amelyek 25 darab F35i lopakodó vadászrepülőgép, 25 F-15IA vadászrepülő – a fejlett F-15EX izraeli változata – és 12 Apache helikopter beszerzésére irányulnak.

A megállapodásokat, amelyek egy részéről korábban a média beszámolt, még nem írták alá.

Védelmi források szerint az Apache helikopterszázad megvásárlása a Hamász október 7-i támadásából és a Gázai övezetben zajló harcokból levont tanulságok nyomán történt.

A vadászrepülőgépek és helikopterek leszállítására nincs határidő, és a korábbi ilyen ügyletek több évig is eltartottak az első repülőgépek szállításáig.

Szintén a megbeszélések részeként a védelmi minisztérium delegációja ezen a héten Washingtonban azon dolgozott, hogy a háború közepette előmozdítsa az amerikai hadianyag-ellátást.

The post Muníció, titkosítás feloldása és a vörös vonal first appeared on Új Kelet online.