Avi/ujkelet.live

A háború 113. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tájékoztatta a politikai szintet, hogy a Hamász megkezdte polgári ellenőrzése titkos helyreállítását a Gázai övezet északi és középső részén, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A politikai körhöz eljuttatott információk szerint a Hamász mindkét területen megkezdte az újjáépítést, miután az izraeli hadsereg kivonta erői egy részét.

A hadsereg tájékoztatása szerint a korábban a Hamász fennhatósága alatt működő települések nemrégiben szolgáltatásokat kezdtek nyújtani az ezeken a területeken maradt gázai lakosoknak.

A riportban idézett két biztonsági tisztviselő szerint az, hogy nincs döntés a háború utáni Gázai övezet kérdésében, hozzájárul ahhoz a helyzethez, hogy a Hamász visszaszerzi a civil ellenőrzést az övezet egyes részein.

Csütörtökön a biztonsági kabinet összeült és megvitatta a kérdést, de döntés nem született róla.

UNRWA: Az Egyesült Államok külügyminisztérium pénteken közölte, hogy felfüggeszti az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) kiegészítő finanszírozását, miután Izrael azt állította, hogy az UNRWA 12 alkalmazottja részt vett a Hamász október 7-i terrortámadásában. Nem sokkal később Kanada is hasonló lépést jelentett be.

Ez volt első intézkedés a Biden-kormány részéről az UNRWA-val szemben azóta, hogy megújította a szervezet finanszírozását, miután a Trump-kormány teljesen leállította azt.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat és az izraeli katonai hírszerzés olyan információkat szolgáltatott, amelyek az UNRWA munkatársainak aktív részvételére, valamint a szervezet járműveinek és létesítményeinek használatára utaltak a Hamász október 7-i támadása során.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője közölte, hogy felbontotta a megvádolt munkatársak szerződését, és vizsgálatot indított, hogy ,,az igazság késedelem nélkül kiderüljön”.

  • ,,Az UNRWA minden olyan alkalmazottját, aki részt vett terrorcselekményekben, felelősségre vonják, beleértve a büntetőeljárást is” – mondta Lazzarini.
  • ,,Az UNRWA a lehető leghatározottabban elítéli a borzalmas támadásokat” október 7-én, és ,,felszólít az összes izraeli túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, hogy biztonságban visszatérhessenek családjukhoz” – tette hozzá.

Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szerint az ENSZ ,,sürgős és átfogó független felülvizsgálatot fog végezni az UNRWA-ról”.

Majd ők: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a jövő héten ülésezik testületének legfelsőbb bíróságának döntése okán, mely felszólította Izraelt, hogy akadályozza meg a palesztinok elleni népirtás elkövetését Gázában, jelentette be a tanács elnöksége.

  • A hágai Nemzetközi Bíróság nem rendelt el tűzszünetet Gázában, hanem felszólította Izraelt, hogy tegyen azonnali lépéseket annak biztosítására, hogy ne sértse meg a népirtásról szóló egyezményt, több humanitárius segélyt engedjen be Gázába, és tegyen intézkedéseket a népirtásra való felbujtás megelőzésére és megbüntetésére. Izraelnek egy hónapon belül jelentést kell benyújtania a Bíróságnak az általa végrehajtott intézkedésekről.

A Nemzetközi Bíróság határozata „egyértelmű üzenetet ad, hogy ahhoz, hogy megtehessék mindazt, amit kérnek, tűzszünetre van szükség, hogy megtörténjen” – mondta Rijád Manszur, a Palesztin Hatóság ENSZ-nagykövete.

„Tehát kapcsolják be a biztonsági öveket” – mondta, utalva arra, hogy az arab csoport, amelyet Algéria képvisel a tanácsban, szorgalmazna egyet.

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapásokat hajtott végre pénteken Dél-Libanonban. Vadászgépek Beit Lifben két olyan posztot támadtak, melyeket a Hezbollah terroristái használtak. Egy harmadik posztot pedig Deir Aameszben semmisítettek meg.

A Hezbollah terrorszervezet közölte, hogy négy terroristája meghalt izraeli csapások következtében. A gázai háború kirobbanása óta a terrorszervezet 171 tagját veszítette el, az Izraelt célzó támadásaik megtorlásainak következtében.

A pénteki nap második felében számos rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre. A hadsereg ágyúzással támadta a rakétaindítások helyszíneit.

The post Lebukott az UNRWA, feléledő Hamász és támadások Libanonból first appeared on Új Kelet online.