Avi/ujkelet.live

A háború 113. napja: Közel 18 óra csend után, 11 óra körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Szderot, Ibim és Nir Am közösségekben. Szderot önkormányzata szerint egy rakéta a városon kívül, nyílt területen landolt, sérülés nem történt.

Déli front: Az izraeli hadsereg reggeli tájékoztatása szerint, a dél-gázai Khan Juneszben továbbra is intenzív harcok zajlanak, miközben a 98. hadosztály csapatai előrenyomulnak a területen.

A Kommandó-dandár légicsapást irányított három hamászos terroristára, akik bombákat akartak elhelyezni az erők közelében.

Mindeközben a Maglan kommandós egység razziát tartott számos Hamász-telephelyen, köztük fegyverraktárakban, az Egoz kommandós egység pedig számos terroristát likvidált közvetlen közelről.

A Givati-dandár műveletei során, egy héttagú terrorsejt RPG-ket lőtt az erőkre egy épületből. A hadsereg válaszul tantűzzel támadta az épületet.

A 7. dandár csapatai azonosítottak egy terroristát, amint megfigyelőállást készít elő, hogy később támadást irányítson az izraeli erőkre. A katonák légicsapást küldtek a terroristára.

Még harcok: A Kommandó-dandár csapatai Khan Junesz nyugati részén terror központokban razziáztak. A harcosok páncéltörő rakétás terrorsejteket és terroristákat likvidáltak, terrorista infrastruktúrát semmisítettek meg és sok fegyvert lokalizáltak. Az elmúlt héten a kommandós alakulat harcosai több mint 100 terroristát öltek meg.

Az Egoz egység azonosított egy terrorsejtet, mely RPG-t készült kilőni a csapatokra és tüzet nyitott rájuk.

A terroristák bemenekültek egy épületbe, melyre légicsapást mért a hadsereg. Egy másik csapásra is sor került a terrrorsejt további tagjait célozva, akik megpróbáltak elmenekülni.

Egy közelmúltbeli hadművelet során az Egoz rajtaütést hajtott végre a Hamász egyik fegyverraktárában, ahol lőfegyvereket és búvárfelszerelést találtak. Az egység razziát tartott a Hamász egyik tisztviselőjének otthonában is, aki közel áll a terrorcsoport vezetőjéhez, Jechíje Szinwarhoz.

Szokatlan incidens: Csütörtökön két gyereknek sikerült átjutnia a gázai határkerítésen, amikor több tucat telepes Mefalszim közelében fákat ültetett Tu Bisvát alkalmából, annak ellenére, hogy a területet zárt katonai zónának minősítették.

Az izraeli hadsereg szerint a két gyerek egy izraeli zászlóval, átkúszott az izraeli területen épült kerítés alatt, de nem lépett gázai területre.

Amint a hadsereg megérkezett, hogy feloszlassa az illegális gyülekezést a határon, a gyerekek visszamentek a kerítés alatt átbújva.

Vizsgálat: Matanjahu Englman állami számvevő az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökének, Herci Halevinek írt levelében kitartott amellett, hogy az október 7-hez vezető kudarcok sorozatának hivatala által megkezdett vizsgálata szükséges és végrehajtható a Hamász ellen Gázában folyó háború ellenére is.

Englman levele azokra a kifogásokra válaszolt, amelyeket Halevi szerdán felvetett, mondván, hogy a vizsgálata példátlan, és eltereli a jelenleg Gázában műveleteket végrehajtó katonai parancsnokok figyelmét, és kérte, hogy halasszák el a vizsgálatot.

A héber média szerint az állami számvevő hasonló vizsgálatot akar végezni a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség esetében is.

The post Szokatlan incidens, harcok és vizsgálat first appeared on Új Kelet online.