Avi/ujkelet.live

A háború 114. napja: Délután két rakétát lőttek ki Gázából Szderotra. Az egyiket elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a másik a városon kívül landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután nyilvánosságra hozott egy videót a dél-gázai Khan Juneszban múlt hétvégén vívott tűzharcok egyikéről, mely során az Ejtőernyős-dandár katonái üldözőbe vettek egy Hamász-terrorsejtet, amely megölt egy katonát.

A szóban forgó incidens január 19-én egy rajtaütés közben történt, amikor terroristák RPG-t lőttek egy tankra, megölve a 23 éves Uriel Aviad Silberman főtörzsőrmestert, a Kirjati-dandár 7421. zászlóaljának tartalékosát, és megsebesítve három másik katonát.

A dandár felderítő egysége üldözőbe vette a fegyvereseket, közelharcokban megölve közülük kilencet.

Az üldözés közepette több katona bement egy épületbe, ahova az operatívok bemenekültek, és fegyveres csatát vívtak. A felderítő egység parancsnokai nem sokkal később megérkeztek a helyszínre, megölték a sejt tagjait, és kivonták csapataikat.

A fegyveresek üldözése során a csapatok több légi csapást és tüzérségi lövöldözést irányítottak közelben lévő célpontokra, ahol a Hamász tevékenységét azonosították.

Helyzetértékelés: A 11. dandár tartalékosaihoz beszélve, akik néhány nappal ezelőtt tértek vissza a gázai bevetésről, Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy a Hamász által irányított enklávéban tett intézkedéseiknek köszönhetően Izrael jelenleg „tárgyalási folyamatot folytat a túszok szabadon bocsátása érdekében”.

„A luxusautókat, repülőket és szállodákat kedvelő terroristák igyekeznek keményíteni álláspontjukat. Azok, akik a terepen vannak, nagyon jól tudják, mi történik – terroristák százai adják fel magukat, ezreket öltek meg, fegyverraktáraikat pedig megsemmisítik. A terroristák megadják magukat – a föld felett és alatt”.

„Amíg túszaink vannak a Gázai övezetben, nincs erkölcsi jogunk abbahagyni az ott lévő nők, gyerekek, katonák keresését – a végsőkig folytatnunk kell”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők ismét bebizonyította, hogy amikor úgy dönt, hogy végrehajt egy küldetést, senki sem állítja meg”.

Északi front: A hadsereg este közölte, hogy további Hezbollah-célpontokat semmisített meg Dél-Libanonban.

A vadászgépek Marwahin, Dajra és Ajta as-Sab területén megfigyelőállomásokat és egyéb katonai infrastruktúrát támadtak.

Korábban a hadsereg csapást mért a Hezbollah egyik parancsnoki központjára és más terror-infrastruktúrára Dél-Libanonban.

A Hezbollah a nap folyamán számos rakétát lőtt ki Margaliot és a Zar’it területére, a lövedékek nyílt területeken landoltak.

Ezenkívül a hadsereg elfogó rakétákat lőtt ki két „gyanús légi célpontra” Észak-Izrael felett. A hadsereg nyilatkozata szerint az incidensnek vége, de további információval nem szolgált.

Nincs változás: A Fehér Ház szerint nincs változás az Izraellel kapcsolatos politikájában, miután az NBC News arról számolt be, hogy az Egyesült Államok a fegyvereladások felülvizsgálatát vagy lassítását használva ütőkártyaként győzne meg az izraeli kormányt a gázai harcok visszafogásáról.

„Izraelnek joga és kötelessége megvédeni magát a Hamász fenyegetésével szemben, miközben betartja a nemzetközi humanitárius jogot és megvédi a civilek életét, és mi továbbra is elkötelezettek vagyunk Izrael támogatása mellett a Hamász elleni harcban”– mondta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. „Ezt tesszük október 7-e óta, és továbbra is ezt fogjuk tenni. Politikánkban nem történt változás”.

A szomszédban történt: Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett, hogy visszavág, miután egy dróntámadásban, amelyért Irán által támogatott fegyveres csoportokat tett felelőssé, három amerikai katona halt meg Jordánia északkeleti részén.

Ez az incidens az első alkalom, hogy amerikai csapatokat öltek meg a Közel-Keleten Izrael gázai háborújának kezdete óta.

„Ne legyen kétség – minden felelőst felelősségre vonunk a választott időpontban és módon” – áll az elnök közleményében.

Sky News: Danny Danon likudos képviselő levélben arra kérte a Sky News-t, hogy rúgja ki az egyik híradósát, aki egy pénteki interjúban Danon gázaiak önkéntes áttelepítését támogató megjegyzéseit a zsidókkal való bánásmódhoz hasonlította a holokauszt idején.

The post Luxus és megadás Hamász módra first appeared on Új Kelet online.