Avi/ujkelet.live

A háború 115. napja: Több mint egy hónap szünet után, hétfőn délután megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén (Gus Dan) és Sfela-régióban.

A Hamász terrorszervezet legalább tíz rakétát lőtt ki a dél-gázai Khan Juneszből Izrael középső részére. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, egy azonban kárt okozott egy autóban Rison Lecionban. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Déli front: A 98. hadosztály csapatai razziát tartottak a Hamász számos magas rangú tisztviselőjének irodájában Khan Juneszben, köztük Jechíje Szinwaréban, aki a terrorszervezet vezetője.

A hadsereg szerint a katonák „terrorista infrastruktúrák százait támadták meg”, köztük a katonai hírszerzés épületét, egy jelentős rakétagyártó létesítményt, valamint Szinwar irodáját.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter a Gázai övezetben tartalékos szolgálatot teljesítő harcosokhoz beszélve kijelentette: ,,A homokóra a terroristák ellen fordul, és tudni kell – ez a nemzeti elszántság és kitartás harca, és lépésről lépésre eredményt érünk el. Ez a legfontosabb, és ehhez egy nagyon fontos elem kell – az egység”.

Hozzátette továbbá, hogy ,,maradnak még terroristák, és mi pedig harcolni fogunk az ellenállási fészkek ellen.. és ez hónapokat jelent, nem egy napot”.

,,Másrészt nincs készletük, nincs lőszerük, nincs erősítésük, nehezen tudják ellátni magukat, a sebesülteket, és egyéb dolgokban. A Hamász terroristáinak legalább egynegyedét már likvidáltuk, és még ugyanennyi számú sebesültjük van.”

„Hosszú háborúban vagyunk, de a végén megtörjük a Hamászt” – hangsúlyozta Gallant.

Északi front: Délután vadászgépek támadtak két katonai épületet, ahol a Hezbollah terrorszervezet számos operatívja tartózkodott a dél-libanoni Jarun régióban.

Korábban a nap folyamán az izraeli hadsereg csapást mért egy kilövőállásra, ahonnan támadásokat hajtottak végre Izrael ellen.

Napközben számos rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, a hadsereg válaszul ágyúzta a támadások forrását.

Szíria: Az arab média hétfőn több halottról és sebesültről számolt be egy Izraelnek tulajdonított támadás következtében Damaszkusz déli részén.

A szaúdi Al Hadath szerint a támadás az iráni Kudsz-erő palesztin ágához tartozó létesítményei ellen irányult, és nem messze attól a helytől, ahol a Forradalmi Gárda egyik magas rangú tagját, Razi Muszawit likvidálták. A megtámadott létesítmények fegyverekkel és információkkal látták el a Hamászt és a Palesztin Iszlám Dzsihádot.

Az iráni Tasnim hírügynökség jelentése szerint „a cionista rezsim (Izrael) egy iráni tanácsadó központot vett célba Szajjida Zeinab térségében”.

Irán szíriai nagykövete viszont azt állította, hogy a támadásnak nincs iráni áldozata, és semmilyen tanácsadó központot nem vettek célba.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának igazgatója szerint „az izraeli csapások a Hezbollah és az Iráni Forradalmi Gárda bázisát vették célba, hét ember halálát okozva”, köztük Irán-barát harcosokét.

Túszok: A hadikabinet ma este összeül, hogy megvitassa a párizsi csúcson a túszok szabadon bocsátására benyújtott javaslatokat.

Az NBC szerint a megállapodás-tervezet értelmében a túszokat, a nőkkel és gyerekekkel kezdve, szakaszokban szabadon engednék, a harcok szüneteltetése és a segélyszállítmányok beengedése mellett Gázába, valamint palesztin foglyok elengedésével. A tervezetet ma terjesztik a Hamász elé.

Az izraeli 12-es csatorna szerint a tervezet a következőt tartalmazza:

  • 45 nap ideiglenes tűzszünet, az első szakaszban több tucat túszért cserébe több ezer terrorista szabadul, köztük gyilkosok is.
  • Az első szakasz 35-40 túsz humanitárius szabadon bocsátását foglalja magában – valamennyi nő és gyermek, felnőtt, sebesült és beteg.
  • Emellett nagy mennyiségben engednek be humanitárius segélyeket az övezetbe.
  • A második és harmadik szakaszban a katonák, a Reagáló Erők tagjai és más idősek szabadulhatnak, újabb ideiglenes tűzszünetért és palesztin foglyok nagyobb arányú szabadon bocsátásáért, valamint holttestek kiadásáért.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala: ,,A megállapodásról szóló jelentések tévesek, és olyan feltételeket tartalmaznak, amelyek Izrael számára elfogadhatatlanok.”

Mindeközben a katari miniszterelnök a washingtoni Atlanti Tanács ülésén: ,,Előrehaladást értünk el az új túszegyezményről szóló tárgyalásokon, és jobb pozícióban vagyunk, mint néhány héttel ezelőtt”.

,,Tegnap (Párizsban) előrehaladást értünk el a túszokkal kapcsolatos tárgyalások folytatásához szükséges keret kialakítása felé. Átadjuk a javaslatot a Hamásznak, és reméljük, hogy pozitívan reagálnak, és belemennek a konstruktív tárgyalások folytatásába”.

The post Rakétaeső Tel Aviv nagyvárosi területére Khan Juneszből first appeared on Új Kelet online.