Avi/ujkelet.live

A háború 116. napja: 21 óra csend után, megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nachal Ozban. Sérülés vagy kár nem történt.

Izraeli vadászgépek a 98. hadosztály irányításával megsemmsítették a rakétaindítókat, melyekkel tegnap a Gázai övezetből Tel Aviv nagyvárosi területét rakétázták, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délelőtt.

A hadsereg szerint a támadott területen számos aknavetőgránát is volt.

Egy közelben végrehajtott másik csapás egy olyan helyszínt célzott, melyet a Hamász terrorszervezet páncéltörőrakéta-egysége használt.

Harcok: Mindeközben a 98. hadosztály folytatja offenzíváját a dél-gázai Khan Junesz nyugati részén. Az Ejtőernyős-dandár megölt számos terroristát, fegyvereket foglalt le, míg a 7. páncélosdandár légicsapásokat irányított terroristákra.

A 162. hadosztály szintén folytatja az övezet északi és középső részén a műveleteit. A 401. páncélosdandár a Sati menekülttábor területén számos terroristát likvidált és fegyvereket lokalizált.

Az 5. dandár szintén megölt számos terroristát az elmúlt nap során Észak-Gáza más területein.

Gáza középső részén a Nahal-dandár egy Hamász-terrorsejtet azonosított RPG-vel közeledni a csapatok felé, és légicsapást irányított rájuk.

Hazai front: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a kormány megbuktatásával fenyegetőzött délelőtt X-en, ha „meggondolatlan” alkut köt a Hamásszal a túszok ügyében.

„Egy meggondolatlan alku = a kormány szétesésével” – írta a szélsőjobboldali miniszter.

A Párizsban megfogalmazott és az izraeli médiában tegnap este bemutatott vázlat főbb pontjai három szakaszból állnak:

  • Az első szakaszban mintegy 40 nőt, gyermeket és beteg felnőttet engednek szabadon mintegy másfél hónapos tűzszünetért és több ezer terrorista szabadon bocsátásáért cserébe;
  • A második szakasz magában foglalja a nem katona férfiak szabadon bocsátását, a tűzszünet meghosszabbítását és további több ezer terrorista szabadon bocsátását;
  • A harmadik szakaszban az elrabolt katonák szabadon bocsátása, a tűzszünet meghosszabbítása és gyilkos terroristák elengedése szerepel.

Jáir Lapid volt miniszterelnök, aki jelenleg az ellenzék vezetője nyilatkozatban közölte, hogy „biztonsági hálót” ad a kormánynak minden olyan megállapodáshoz, amely lehetővé teszi a túszok hazahozatalát.

Mindeközben: A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije azt mondta, hogy a terrorcsoport megkapta a párizsi tárgyalások után előterjesztett tűzszüneti javaslatot, és tanulmányozni fogja azt, hozzátéve, hogy Kairóba látogat megvitatni a tervet.

Hanije szerint a Hamász prioritása, hogy véget vessen Izrael katonai offenzívájának, és biztosítsa az izraeli erők teljes kivonását Gázából. Ezek Izrael számára elfogadhatatlan feltételek.

: Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Izraelbe látogat két napra, ez lesz a hatodik látogatása a háború kezdete óta.

Januárban egy sor feszült találkozót tartott Izraelben Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és a hadikabinettel.

The post A hadsereg lerombolta a rakétakilövőket, melyekkel Tel Avivot támadták first appeared on Új Kelet online.