Avi/ujkelet.live

A háború 117. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy három tartalékos katonája elesett tegnap a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 223-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 30 éves Netzer Szimchi őrmester Maszadból, a 14. páncélosdandár 87. zászlóaljában szolgált. A 28 éves Gavriel Sani százados Eliből és a 43 éves Juval Nir zászlós Kfar Ecionból a 646. dandár 6646. járőr zászlóaljának katonái voltak.

Nincs vége: A rendőrség reggel közölte, hogy Ran Gvili főtörzsőrmestert október 7-én a Hamász terroristái megölték, holttestét Gázába hurcolták.

A főrabbi, egy rabbinikus csapat és egészségügyi szakértők tegnap nyilvánították halottnak a friss bizonyítékok és hírszerzési információk alapján.

Halálával 61-re nőtt a rendőrség soraiban lemészárolt tisztek száma, többségüket október 7-én reggel ölték meg.

Belpolitika Gázáról: Joáv Galant védelmi miniszter üzenetet küldött Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, valamint a Kneszet tagjainak és a Gázai övezet izraeli újra betelepítésére és a palesztin lakosság „önkéntes migrációjára” szólító konferencián részt vevő minisztereknek, jelentette kedd este a 12-es csatorna.

A jelentés szerint Gallant a Külügyi és Védelmi Bizottsághoz ment, és azt mondta Netanjahunak: „Ha nem akarsz 10-szer elfoglalni minden helyet, akkor két lehetőséged van: vagy megtartod a területet – vagy ösztönzöd egy másik entitás általi polgári ellenőrzés fokozását”.

Úgy tűnik, hogy a miniszter kijelentése, vagy inkább odaszúrása arra utal, hogy a háború utánról még nem születtek döntések, miközben a hadsereg az övezet északi részén csökkenti erői számát.

A konferencián részt vevő minisztereknek is üzent: ,,Erőinket más feladatokra kell bevetni különböző arénákban, amelyek a felforrás szélén állnak, elsősorban Libanonban, Júdeában és Szamáriában. Gáza állandó katonai ellenőrzése azt jelentené, hogy elsőbbséget élvez más fontosabb szektorokkal szemben” – mondta Gallant.

Egy másik nyilatkozatában, amely úgy tűnik, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus elnökének, Becalel Szmotrich pénzügyminiszternek szól, azt mondta: ,,A többség, aki Gáza katonai ellenőrzésének szükségességéről beszél, nem ismeri a probléma mélységét. Ez összetettebb, mint Júdea és Szamária legkomplexebb helyei. Mások a biztonsági prioritásaink.”

Még mindig politika: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kedden a kormány megbuktatásával fenyegetőzött X-en, ha „meggondolatlan” alkut köt a Hamásszal a túszok ügyében.

„Egy meggondolatlan alku = a kormány szétesésével” – írta a szélsőjobboldali miniszter.

Netanjahu miniszterelnök nem sokkal később kijelentette, hogy nem járul hozzá palesztin foglyok ezreinek szabadon bocsátásához és az izraeli erők kivonásához Gázából egy túszegyezmény részeként.

A Párizsban megfogalmazott és az izraeli médiában hétfőn este bemutatott vázlat főbb pontjai három szakaszból állnak:

  • Az első szakaszban mintegy 40 nőt, gyermeket és beteg felnőttet engednek szabadon mintegy másfél hónapos tűzszünetért és több ezer terrorista szabadon bocsátásáért cserébe;
  • A második szakasz magában foglalja a nem katona férfiak szabadon bocsátását, a tűzszünet meghosszabbítását és további több ezer terrorista szabadon bocsátását;
  • A harmadik szakaszban az elrabolt katonák szabadon bocsátása, a tűzszünet meghosszabbítása és gyilkos terroristák elengedése szerepel.

A 12-es csatorna kedd este leadott hangfelvételén Ben-Gvir irodájának vezetője, Chanamel Dorfman a gyászoló családok fórumával folytatott beszélgetésében kijelentette: ,,Itamar esetében még ha negyede is a tegnap [hétfőn] említett terroristák számának (4-5 ezer közötti) elfogadhatatlan.”

A reform: A Palesztin Hatóság a gázai háború után átfogó reformra készül, amelybe beletartozhat a terroristák családtagjainak – mártírok bére – juttatott pénzek kérdése is, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

  • A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) havi bért és egyéb juttatásokat fizet minden Izraelben fogva tartott palesztin fogolynak, függetlenül attól, hogy miért kerültek börtönbe, valamint az izraeli állampolgárok elleni támadások során meggyilkolt terroristák családtagjainak.

A Biden-kormány erős nyomást gyakorolt a Palesztin Hatóságra, hogy meggyőzze e drámai intézkedés megtételéről. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász a maga részéről jelentős lépéseket vár cserébe – mindenekelőtt megvetné a lábát a Gázai övezetben a Hamász uralmának megdöntése után.

A tervezett reform a jog, az oktatás és a gazdaság területét érinti majd, ennek részeként személyi változások történnek a rámalláhi vezetésben is. Egy másik, a programban tervezett reform, ha valóban sikeres lesz, a terroristák családjainak fizetési mechanizmusával foglalkozna.

Északi front: A helyi hatóságok szerint három Szíriából kilőtt rakéta nyílt területeken landolt a Golán-fennsík déli részén. Az izraeli hadsereg ágyúzással válaszolt.

The post 223, támadás Szíriából, a reform és Gallant first appeared on Új Kelet online.