SzántóGráf

223, támadás Szíriából, a reform és Gallant

Avi/ujkelet.live

A háború 117. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy három tartalékos katonája elesett tegnap a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 223-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 30 éves Netzer Szimchi őrmester Maszadból, a 14. páncélosdandár 87. zászlóaljában szolgált. A 28 éves Gavriel Sani százados Eliből és a 43 éves Juval Nir zászlós Kfar Ecionból a 646. dandár 6646. járőr zászlóaljának katonái voltak.

Nincs vége: A rendőrség reggel közölte, hogy Ran Gvili főtörzsőrmestert október 7-én a Hamász terroristái megölték, holttestét Gázába hurcolták.

A főrabbi, egy rabbinikus csapat és egészségügyi szakértők tegnap nyilvánították halottnak a friss bizonyítékok és hírszerzési információk alapján.

Halálával 61-re nőtt a rendőrség soraiban lemészárolt tisztek száma, többségüket október 7-én reggel ölték meg.

Belpolitika Gázáról: Joáv Galant védelmi miniszter üzenetet küldött Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, valamint a Kneszet tagjainak és a Gázai övezet izraeli újra betelepítésére és a palesztin lakosság „önkéntes migrációjára” szólító konferencián részt vevő minisztereknek, jelentette kedd este a 12-es csatorna.

A jelentés szerint Gallant a Külügyi és Védelmi Bizottsághoz ment, és azt mondta Netanjahunak: „Ha nem akarsz 10-szer elfoglalni minden helyet, akkor két lehetőséged van: vagy megtartod a területet – vagy ösztönzöd egy másik entitás általi polgári ellenőrzés fokozását”.

Úgy tűnik, hogy a miniszter kijelentése, vagy inkább odaszúrása arra utal, hogy a háború utánról még nem születtek döntések, miközben a hadsereg az övezet északi részén csökkenti erői számát.

A konferencián részt vevő minisztereknek is üzent: ,,Erőinket más feladatokra kell bevetni különböző arénákban, amelyek a felforrás szélén állnak, elsősorban Libanonban, Júdeában és Szamáriában. Gáza állandó katonai ellenőrzése azt jelentené, hogy elsőbbséget élvez más fontosabb szektorokkal szemben” – mondta Gallant.

Egy másik nyilatkozatában, amely úgy tűnik, hogy a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus elnökének, Becalel Szmotrich pénzügyminiszternek szól, azt mondta: ,,A többség, aki Gáza katonai ellenőrzésének szükségességéről beszél, nem ismeri a probléma mélységét. Ez összetettebb, mint Júdea és Szamária legkomplexebb helyei. Mások a biztonsági prioritásaink.”

Még mindig politika: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kedden a kormány megbuktatásával fenyegetőzött X-en, ha „meggondolatlan” alkut köt a Hamásszal a túszok ügyében.

„Egy meggondolatlan alku = a kormány szétesésével” – írta a szélsőjobboldali miniszter.

Netanjahu miniszterelnök nem sokkal később kijelentette, hogy nem járul hozzá palesztin foglyok ezreinek szabadon bocsátásához és az izraeli erők kivonásához Gázából egy túszegyezmény részeként.

A Párizsban megfogalmazott és az izraeli médiában hétfőn este bemutatott vázlat főbb pontjai három szakaszból állnak:

A 12-es csatorna kedd este leadott hangfelvételén Ben-Gvir irodájának vezetője, Chanamel Dorfman a gyászoló családok fórumával folytatott beszélgetésében kijelentette: ,,Itamar esetében még ha negyede is a tegnap [hétfőn] említett terroristák számának (4-5 ezer közötti) elfogadhatatlan.”

A reform: A Palesztin Hatóság a gázai háború után átfogó reformra készül, amelybe beletartozhat a terroristák családtagjainak – mártírok bére – juttatott pénzek kérdése is, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A Biden-kormány erős nyomást gyakorolt a Palesztin Hatóságra, hogy meggyőzze e drámai intézkedés megtételéről. A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász a maga részéről jelentős lépéseket vár cserébe – mindenekelőtt megvetné a lábát a Gázai övezetben a Hamász uralmának megdöntése után.

A tervezett reform a jog, az oktatás és a gazdaság területét érinti majd, ennek részeként személyi változások történnek a rámalláhi vezetésben is. Egy másik, a programban tervezett reform, ha valóban sikeres lesz, a terroristák családjainak fizetési mechanizmusával foglalkozna.

Északi front: A helyi hatóságok szerint három Szíriából kilőtt rakéta nyílt területeken landolt a Golán-fennsík déli részén. Az izraeli hadsereg ágyúzással válaszolt.

The post 223, támadás Szíriából, a reform és Gallant first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version