Avi/ujkelet.live

A háború 117. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 36 éves Jizhar Hofman őrmester, Esharból, a légierő elit Saldag egységének tartalékosa, elesett szerdán a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 224-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A 414. Harci Hírszerző egység katonái a Gázai Hadosztály Határvédelmi Hadtestéből a Gázai övezet mélyén folytatnak bevetéseket, jelentette a hadsereg délután.

A gázai szárazföldi hadművelet kezdete óta az egység több mint 100 alagutat talált, segített mintegy 200 Hamász-telephely, valamint több tucat rakétakilövő megsemmisítésében, és számos Hamász-terrorsejtre irányított csapásokat.

Khan Juneszben az egység drónok segítségével gyűjtött hírszerzési információkat, becsapdázott épületeket és terrorsejteket azomosított, és légicsapásokat irányított.

Kritika: A közösségi médiában keringő egyik videóban egy palesztin civil beszél a Hamász ellen, héberül szólva az izraeli katonákhoz Gázában.

„Ne menjetek el innen” – kiabálta feltehetően a katonáknak, miközben három másik férfival és egy kerekes kocsin ülő idős asszonnyal egy sáros úton haladt.

„Az emberek ostobák, nem értenek semmit. Nekünk semmi közünk ehhez az egészhez. Ez [Jechíje] Szinwar és [Iszmail] Hanije volt” – mondja a férfi magából kikelve a Hamász gázai vezetőjére, illetve a politikai szárny vezetőjére utalva.

,,Hanije egy törökországi étteremben van, Szinwar pedig a föld alatt húst eszik – miközben mi itt vagyunk, és a halált esszük”.

Segélyek: 137 segélyszállító teherautó lépett be reggel óta a Kerem Salom átkelőn keresztül a Gázai övezetbe, jelentette az izraeli média.

További 52 teherautót vizsgáltak meg az Izrael és Egyiptom közötti Nitzana határátkelőhelyen, amelyek a Rafah átkelőn át mennek be Gázába.

A nap folyamán 18 személyt vettek őrizetbe a zavargások közepette, mert megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe.

Túszok: A Hamásszal kötendő megállapodás keretei szerint a Gázában fogva tartott összes civil túszt elengednék egy hat hétig tartó tűzszenet alatt, cserébe Izrael háromszor annyi palesztin biztonsági foglyot engedne szabadon, jelentette szerdán a Washington Post.

A jelentés szerint a keretet vasárnap „véglegesítették” a párizsi tárgyalások során.

A tervezett megállapodás értelmében Izrael ideiglenesen áthelyezné erőit Gáza sűrűn lakott területein kívülre, és jelentősen több segélyt engedne be az övezetbe.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerdán a Kneszetben ismét arra figyelmeztetett, hogy nem fog beleegyezni olyan megállapodásba a Hamásszal, amely messzemenő engedményeket tartalmaz a terrorcsoportnak.

„Nem fogunk hagyni egy olyan megállapodást, amely a Hamásznak győzelmet és a terror fennmaradását jelenti. Több mint 500 katona nem eshetett el hiába. Nem engedjük, hogy gyilkosok ezreit engedjék ki a börtönből.”

Mindeközben Binjámin Netanjahu miniszterelnök találkozott 18 túsz családjának 26 képviselőjével, és elmondta nekik, hogy „kötelezettségünk, hogy mindenkit hazahozzunk”.

A 14-es csatorna szerint a családok nyomást gyakoroltak Netanjahura, hogy a túszok visszatérését határozza meg a háború elsődleges céljaként, de ő nem volt hajlandó megtenni.

Az ellenzék vezetője, Jáir Lapid este kijelentette: ,,Belépünk a kormányba Ben-Gvir és [Becalel] Szmotrich helyett, hogy megmentsük a túszokat”.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy újabb csapássorozatot hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni célpontjai ellen.

A vadászgépek egy létesítményt támadtak Rchaf faluban. A tüzérség pedig területeket ágyúzott Alma As-Sab és Aitarun közelében.

A hadsereg számos rakétaindítást azomosított Libanonból Jiftach, Ja’ara és Hanita területeire irányítva, sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással válaszolt.

Próbálkozás más fronton: A Sabak belbiztonsági szolgálat szerdán közölte, hogy leleplezett egy Hamász-összeesküvést, amelyben a terrorcsoport hamis közösségi médiaprofilokat használt, hogy gyanútlan izraelieket próbáljon megbízni azzal, hogy fegyvereket szállítsanak izraeli terrortámadásokhoz.

A Sabak szerint ez az erőfeszítés a háború előtt kezdődött. A műveletet a Hamász úgynevezett Júdea és Szamária-főhadiszállása hajtotta végre.

Az áldozatok azt a feladatot kapták, hogy tárgyakat szállítsanak, készpénzt vegyenek át, ajándékokat vásároljanak, és különböző címeken hagyják azokat anélkül, hogy a címzettel egyeztettek volna. Az áldozatok többek között egy zsinagógánál, egy temetőben és több ház küszöbén is ajándékokat adtak le.

A Sabak úgy értékelte, hogy a Hamász operatívjai arra törekedtek, hogy kiképezzék az áldozatokat arra, hogy ártalmatlan tárgyakat szállítsanak, hogy később kihasználják őket, hogy tudtukon kívül fegyvereket vagy robbanóeszközöket szállítsanak terroristáknak Izraelben, vagy helyezzék el azokat közterületeken és más helyeken, amelyeket a terrorcsoport célba akart venni.

December 18-án az izraeli csapatok rajtaütést tartottak az egységhez tartozó helyszínen a Gázai övezetben, és olyan dokumentumokat és számítógépeket foglaltak le, amelyekből kiderült, hogy a terrorcsoport támadásokat hajt végre Júdea és Szamáriából.

The post 224, Hamász-kritika, frontok és prioritások first appeared on Új Kelet online.