ujkeletlive

UNRWA – egyelőre marad Gázában

Azt követően, hogy Izrael felfedte a palesztin menekültügyi szervezet munkatársainak kapcsolatát a Hamász terrorszervezettel, és maga az UNRWA is beismerte 12 alkalmazottja részvételét az október 7-i támadások során, Antony Blinken amerikai külügyminiszter hitelesnek, és „nagyon, nagyon aggasztónak” találta a bizonyítékokat, ugyanakkor kijelentette, hogy a szervezet jelenleg nem helyettesíthető, mint a térség fő humanitárius szolgáltatója.

Nem volt lehetőségünk arra, hogy mi magunk vizsgáljuk ki, de nagyon-nagyon hitelesek,” – nyilatkozta újságíróknak Blinken Washingtonban, hozzátéve, hogy feltétlenül szükséges a történtek szervezeten belüli haladéktalan vizsgálata, illetve eljárásainak felülvizsgálata, és a megfelelő felelősségre vonás.

Washington az UNRWA egyik legnagyobb, évi 1,6 milliárd dolláros adományozójaként a további finanszírozást attól tette függővé, hogy a szervezet biztosítja az átláthatóságot, és megszabadul terrorszervezetekhez kapcsolódó, illetve Izrael elleni uszításban résztvevő alkalmazottaitól.

A szervezet lebukását követően sorra jelentik be az országok tagságuk felfüggesztését, jelenleg 363 millió dollárnyi felajánlott pénzeszköz átutalását törölték. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár teljes körű vizsgálatot ígért Blinkennek, és olyan intézkedések meghozatalát, hogy a történtek „ne fordulhassanak elő még egyszer.”

A héber média izraeli forrásai szerint a szervezet működésének azonnali felfüggesztését Binjámin Netanjahu miniszterelnök kormánya sem támogatja. Azontúl, hogy a jeruzsálemi vezetés támogatja az országok döntését a finanszírozás felfüggesztéséről, illetve hangsúlyozza, hogy az UNRWA minden olyan munkatársát, aki „részt vesz terrortevékenységben felelősségre kell vonni,” a szervezet megszűnése olyan humanitárius katasztrófát okozhat, amely arra kényszerítené Izraelt, hogy leállítsa a Hamász elleni harcokat,” nyilatkozta egy tisztviselő a TOI hírportálnak.

Ugyanakkor, a háború utáni időszakra vonatkozóan Izrael álláspontja, hogy az UNRWA hosszú távon nem lehet a megoldás része.

Jelenleg, a szervezet számára előirányzott mintegy 300 ezer dollárt nem utaltak át, miután a Biden-kormányzat úgy döntött, hogy felfüggeszti a finanszírozást, közölte kedden Matt Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, hangsúlyozva a vádak súlyosságát, ugyanakkor közölte, miszerint az Egyesült Államok továbbra is támogatja az UNRWA kritikus munkáját, amely humanitárius segélyt nyújt a gázai palesztinoknak.

Nincs más humanitárius szereplő Gázában, aki olyan mértékben tudna élelmiszert, vizet és gyógyszert biztosítani, mint az UNRWA,” – hangsúlyozta, majd hozzátette, az ENSZ alapos és gyors vizsgálata azért fontos, hogy az ügynökség munkatársainak ilyen magatartása soha többé ne fordulhasson elő, és alapvető céljainak megfelelően működjön.

Háború, gazdagság, politika

Politika

Joáv Gallant védelmi miniszter az elmúlt napokban állítólag azzal a javaslattal állt Binjámin Netanjahu miniszterelnök, és a hadikabinet minisztere, Beni Gantz elé, hogy a háború befejezése után, attól függően melyik következik be előbb fél évvel, vagy két év múlva tartsanak választásokat, – jelentette kedden a 12-es csatorna.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint a javaslat célja a politikai feszültségek enyhítése Netanjahu és Gantz között, aki frakciójának néhány tagjával az ellenzék soraiból a gázai háború kitörése után ült át a válságkabinetbe. Ezen túlmenően, Gallant javaslata Gantz és képviselői számára felajánlott miniszteri kinevezéseket is tartalmaz, a jelenlegi tárca nélküli posztok helyett.

A Likud cáfolta a riportot, mondván „a választások időpontját a törvény már meghatározta.”

Chili Tropper miniszter (Nemzeti Egység) pedig egy rádió nyilatkozat során azt hangsúlyozta, hogy egy olyan drámai esemény után, mint az október hetedikei mészárlások, helyes lenne, ha a vezetés a választókhoz fordulna, hogy megerősítse a bizalmat.

Szintén a 12-es csatorna kedden közzétett felmérése szerint Gadi Eizenkot vezetésével a Nemzeti Egység frakciója Gantzhoz képest eggyel növelhetné mandátumai számát, amennyiben most lennének a választások.

A felmérés szerint a Gantz vezette Nemzeti Egység 37, a Binjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud 18 mandátumot szerezne, az ellenzéki vezető Jáir Lapid (Jes Atid) 13-at, a szefárd-háredi Sász 10, az Ocma Jehudit és a Jiszrael Bejtenu egyenként 8 mandátumra lenne jogosult.

Az askenáz-háredi Jahadut HaTora 7, a Hadash-Ta’al és a Ra’am egyenként 5, a Merec és a Becalel Szmotrich vezette Vallásos Cionizmus egyenként 4 mandátumot nyerne.

A Balad és a Munkapárt nem lépné át a választási küszöböt.

Összességében az ellenzéki blokknak (a Hadash-Ta’al nélkül) – 68, a jelenlegi koalíciónak – 47 mandátuma lenne.

A megkérdezettek véleményt formáltak a gázai telepek újraépítését illetően is, ilymódon a válaszadók 51%-a ellenzi, míg 38% támogatja. Emellett a megkérdezettek 50%-a ellenzi a 45 napos tűzszünetet, és a több ezer terrorista szabadon bocsátását tartalmazó túszmegállapodást – bár a lehetséges alku konkrét részletei nem ismertek, míg 35%-a támogatja. Emellett a lakosság túlnyomó többsége ellenzi a humanitárius segélyek Gázai övezetbe való bejutásának engedélyezését mindaddig, amíg a túszokat nem adják vissza.

A felmérés szerint 61% úgy véli, hogy a háború után szükség van állami bizottságra az október 7-i támadás körüli mulasztások kivizsgálására, 32% szerint azonnal, a fennmaradó rész nem tartja szükségesnek az állami vizsgálatot.

Az alkalmas miniszterelnök-jelölteket illetően Gantz Netanjahuval szemben 41% – 23% arányban vezet, az Eizenkot – Netanjahu összehasonlítás 36% – 24% Eizenkot javára.

Korrupció-index

A Transparency International korrupció-index tavalyi értékelése szerint Izrael két helyett csúszott vissza korábbi besorolásához képest. A korrupció mértékét a politikai rendszerben értékelő index a szakértők és az állampolgárok érzésén alapuló elemzés. Izrael tavaly a 33. helyre lépett vissza a 180 országot [visszafele] besoroló listán, azt követően, hogy 2022-ben a 31. helyre lépett elő, a korábbi 2021-es 36. helyezésről.

A listát vezető három ország Dánia, Finnország és Új Zéland, ahol a legkevésbé érzékelhető a politikai korrupció. Izraelhez képest pozitívabb értékelést kapott az Egyesült Arab Emírségek, Taiwan, Chile és Dél Korea, míg a sereghajtók Szíria, Venezuela és Szomália.

The post Reggeli hírek – egyelőre marad az UNRWA, és politika meg korrupciós index first appeared on Új Kelet online.