Avi/ujkelet.live

A háború 118. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatót adott a 162. hadosztály tevékenységéről a Gázai övezet északi és középső részén, megjegyezve, hogy a harcosok több tucat terroristát öltek meg az elmúlt napokban.

Az övezet középső részén a Nahal-dandár csapatai azonosítottak egy terrorsejtet a területen, és légicsapást irányítottak rájuk, többet megölve közülük.

A Gázai övezet északi részén a 401. dandár harcosai folytatták a rajtaütéseket a Hamász katonai épületei ellen, és terroristákat likvidáltak.

A dél-gázai Khan Juneszben vívott harcok során a 98. hadosztály erői lokalizáltak egy nagy hatótávolságú rakétavetőt, és egy vadászgépet irányítottak rá, hogy megsemmisítse.

A hadosztály Ejtőernyős-dandárja eközben több fegyverest is megölt az elmúlt nap folyamán számos közeli összecsapás során. A 646. tartalékos Ejtőernyős-dandárral pedig légicsapásokat irányított a Hamász más terroristáira Khan Juneszben.

Északi front: Vadászrepülőgépek este újabb csapást mértek a Hezbollah telephelyeire a dél-libanoni Ajta As-Sabban, Beit Lifben és Blidában.

Számos rakétát lőttek ki Libanonból Metulára, a hadsereg ágyúzással válaszolt.

Az izraeli média szerint reggel két páncéltörő rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg állásaira Hermonban és Har Dovban. Sérülés nem történt.

Hazai front: Mint arról beszámoltunk, Jáir Lapid, az ellenzék vezetője a héten kijelentette, hogy hajlandó „biztonsági hálót” adni a kormánynak minden olyan megállapodáshoz, amely lehetővé teszi a Gázában lévő túszok hazahozatalát. Lapid Jes Atid pártjának egyik tagja szerint a kormányzó Likud konkrét ajánlatot is tett az ügyben.

Merav Ben-Ari képviselő a Radio 103FM-nek reggel azt nyilatkozta, hogy találkozott a Likud igazságügyi miniszterével, Járiv Levinnel, és a Jes Atid azt az ajánlatot kapta, hogy megkaphatják a jelenleg Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter által birtokolt miniszteri tárcákat.

Levin azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Ben-Gvir Otzma Jehudit pártja és Szmotrich Vallási Cionizmus pártja maradjon a kormányban.

„Nem is mentem Lapidhoz az ajánlat után” – tette hozzá. „Azt mondtam, nincs esély arra, hogy Lapid egy kormányban üljön Ben-Gvirrel és Szmotrichcsal.”

The post Harcok, támadások és politika first appeared on Új Kelet online.