Avi/ujkelet.live

A háború 118. napja, déli front: Az elmúlt két hónapban az 55. dandár harci csapata Khan Junesz térségében volt bevetve. A dandár alagútbejáratokat és fegyvereket lokalizált és semmisített meg, és nagyszámú terroristát likvidált.

Az erők térségbeli tevékenységének részeként a harcosok az elmúlt hetekben két Hamász terroristák által használt kilövőhelyet találtak, ahonnan rakétákat lőttek ki Izraelre. Egy támadás során a dandár mesterlövész csapatai több terrorsejtet azonosítottak és sikeresen likvidálták őket.

A hadsereg közölte, kivonja az 55. dandárt a Gázai övezetből, és más erőkkel helyettesíti Khan Junesz térségében.

Északi front: Az izraeli hadsereg csütörtökön légicsapást mért egy épületre, melyet a Hezbollah terrorszervezet használt a dél-libanoni Tajr Harfa faluban, válaszul a határterületet célzó támadásokra.

A hadsereg több rakétakilövést azonosított a nap folyamán Libanonból az északi Kirjat Smonára és Metulára. Sérülés nem történt. A hadsereg ágyúzással reagált.

Szankciók: Joe Biden amerikai elnök várhatóan csütörtökön aláír egy végrehajtási rendeletet, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy új szankciókat vezessen be a palesztinok elleni erőszakos támadásokban részt vevő izraeli telepesekkel – és potenciálisan izraeli politikusokkal és kormányzati tisztviselőkkel – szemben – idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt.

A példátlan végrehajtási rendeletet lesz a legjelentősebb lépés, amelyet az Egyesült Államok kormánya valaha is megtett az izraeli telepesek palesztin civilek ellen elkövetett erőszakára válaszul.

Az izraeli kormány azt állítja, hogy az elmúlt két hónapban határozott lépéseket tett a probléma megoldására, és ez a palesztinok elleni erőszakos támadások számának csökkenéséhez vezetett Júdea és Szamáriában.

Miután a telepesek erőszaka rekordszintet ért el az október 7-i Hamász terrortámadást követően, Biden nyilvánosan és privátban felvetette a kérdést Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek. Más magas rangú amerikai tisztviselők is előhozakodtak az üggyel izraeli kollégáikkal folytatott tárgyalásaikon az elmúlt hónapokban.

Amerikai tisztviselők szerint az új végrehajtási rendelet értelmében várható szankciók első köre négy izraeli telepesre vonatkozik, akik az Egyesült Államok szerint közvetlenül részt vettek palesztinok elleni támadásokban Júdea és Szamáriában, és olyan szisztematikus cselekményekben, amelyek a palesztin közösségek kényszerű kitelepítéséhez vezettek.

A telepesek vagyonát és bankszámláit az Egyesült Államokban befagyasztják, és senki sem kereskedhet vagy utalhat át nekik pénzt az Egyesült Államok pénzügyi rendszerén keresztül.

A kormány fontolóra vette Itamar Ben-Gvir és Becalel Szmotrich ultranacionalista miniszterek felvételét a szankcionált személyek listájára, de végül úgy döntött, hogy egyelőre kihagyja őket, és a támadásokat elkövetőkre koncentrál.

The post Kivonás Gázából és amerikai szankciók a telepesekre first appeared on Új Kelet online.