Avi/ujkelet.live

A háború 119. napja, déli front: A Nahal-dandár csapatainak Szombatfogadása a Gázai övezet középső részén.

Harcok: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken felvételeket tett közzé, és tájékoztatást adott a 99. hadosztály Gázai övezet középső részén végrehajtott közelmúltbeli műveleteiről.

A hadosztály fő célja egy Gázát kettéosztó „folyosó” fenntartása, megakadályozva, hogy a Hamász operatívjai és fegyverei átjussanak az övezet déli részéből északra.

A hadosztály számos Hamász-fegyverest is megölt, és rajtaütést tartott a terrorcsoport telephelyein a térségben.

Az egyik akcióban, amelyet a 646. tartalékos Ejtőernyős-dandár hajtott végre, a csapatok egy rakétagyártó üzemet találtak Nuszeirat térségében.

Egy másik műveletben a Jiftach-dandár tartalékosai rajtaütöttek egy Hamász-bankon Gáza középső részén, ahol mintegy 100 000 sékel (kb. 9,7 millió Ft) készpénzt és hírszerzési dokumentumokat foglaltak le egy földalatti trezorból.

A hadosztály 179. tartalékos páncélosdandárja az elmúlt hetekben több száz Hamász fegyverest ölt meg, több jelentős Hamász-alagutat megsemmisített, fegyvereket foglalt le, és lerombolta a terrorcsoport erődjeit.

Északi front: A SANA szíriai állami média szerint Izrael ma kora reggel légicsapásokat hajtott végre Damaszkusz közelében, károkat okozva.

A jelentés egy katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy hajnali 4 óra 20 perckor rakétákat lőtt ki a Golán-fennsíkról a fővárostól délre lévő célpontokra. A szíriai légvédelem aktiválódott és elfogott néhány rakétát.

A Reuters egy félhivatalos iráni híroldalt idézve arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda egyik tanácsadója, Szaid Alidadi, életét vesztette az állítólagos izraeli csapásban.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Tüntetés: A terroristák által Gázában fogva tartott túszok családjai felszólítják a lakosságot, hogy holnap 19.30-kor csatlakozzon hozzájuk Tel Avivban a Túszok terén, a „120 nap a föld alatt levegő nélkül: A túszok életveszélyben” égisze alatt.

Túszok: Egy potenciális fogolycsere-megállapodásról folyó tárgyalások közepette, az Egészségügyi Minisztérium frissített iránymutatásokat osztott meg a túszok kezelésére vonatkozóan Izraelbe való visszatérésükkor.

A frissítések az Egészségügyi Minisztérium, a kórházak, a közösségi egészségügyi rendszerek, a szexuális zaklatással foglalkozó szervezetek, a rendőrség és az izraeli hadsereg képviselőinek közös konzultációinak eredményei.

A továbbfejlesztett protokollok tartalmazzák az ajánlott minimum négynapos tartózkodást a kórházak speciális területein a visszatért túszok számára, ahol minden fizikai és pszicho-szociális vizsgálat és ellátás biztosítható. A tesztek magukban foglalják a fertőző betegségek vizsgálatát is.

A négy napos időszak elegendő időt biztosít a folyamatos, egyénre szabott közösségi gondozás tervezésére is. Minden visszatért túszhoz kijelölnek egy ápolónőt, aki folyamatosan támogatni fogja, valamint egy szociális munkást, aki segíti a társadalombiztosítási rendszerrel való kapcsolattartásban.

Adatok: A Hamász október 7-i mészárlása óta körülbelül 3000 kötelező vagy tartalékos szolgálatot teljesítő katonát vizsgált meg a katonaság mentálhigiénés rendszere, 82%-uk visszatért a harcba. A hadsereg tzrifini bázisán lévő központban poszttraumás tünetekkel kezeltek háromnegyede visszatért a szolgálatba, miután a katona és a velük dolgozó mentálhigiénés szakember közösen így döntött.

,,Az a tény, hogy visszatérnek feladatkörükhöz vagy a hadseregbe, védőpajzs, amely segít megelőzni egy hosszú távú rendellenesség kialakulását” – nyilatkozta Dr. Michal Lifshitz alezredes, a hadsereg mentálhigiénés szolgálatának klinikai osztályának vezetője a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

Moszad: A török rendőrség pénteken letartóztatott hét személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy magándetektíveken keresztül információkat adtak el a Moszad kémszolgálatnak, jelentette az Anadolu állami hírügynökség.

A letartóztatásokat helyi célpontok nyomon követésével és megfigyelésével összefüggésben hajtották végre, közölte pénteken a Reuters által idézett török biztonsági tisztviselő.

A gyanúsítottakat a török Nemzeti Hírszerző Szervezettel (MIT) közös akció keretében vették őrizetbe.

The post Izraelnek tulajdonított szíriai támadás és Sábát a fronton first appeared on Új Kelet online.